REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ce vaccinuri poate să facă gravida

Ce vaccinuri poate să facă gravida

Replica API 26 septembrie 2020 | 00:00 1020

Perioada sarcinii este pe cât de frumoasă, pe atât de complicată din anumite puncte de vedere, iar unul dintre acestea este vaccinarea. Anumite tipuri de vaccin, precum cele care conțin virusuri inactive – de exemplu, vaccinul antigripal, împotriva virusului gripal de tip A, sau vaccinul antipertussis – sunt recomandate pe perioada sarcinii pentru a proteja atât sănătatea mămicii, cât și pe cea a bebelușului. Este important de știut, mai întâi, faptul că vaccinurile pe bază de virusuri inactive conțin virusul dezactivat, și nu prezintă niciun risc pentru sănătatea mamei și a fătului.

Anumite vaccinuri mai puțin obișnuite, precum cel antitetanos, sunt, de asemenea, sigure pe perioada sarcinii, dacă situația o impune. Cu toate acestea, există vaccinuri sau tipuri de vaccinare care impun anumite riscuri pentru femeile însărcinate. Printre acestea se regăsesc vaccinul ROR, împotriva rujeolei, alături de cel împotriva febrei galbene, pentru care este important de discutat cu medicul obstetrician, în cazul în care devine absolut necesar.

Vaccinuri nerecomandate pe perioada sarcinii (vaccinuri active)

Dacă un vaccin se folosește de o versiune activă a virusului, precum cel împotriva rujeolei, medicul obstetrician îți va recomanda să amâni, dacă este posibil, să îl faci până după nașterea celui mic.

Cu toate acestea, nu există cercetări care să ateste, în mod definitiv, faptul că un vaccin pe bază de virus activ poate cauza malformații congenitale sau alte defecte la făt. Uneori, un vaccin activ poate fi efectuat pe timpul sarcinii, dacă riscul infecției este mai mare decât cel al vaccinării propriu-zise. Medicul obstetrician îți poate oferi mai multe informații cu privire la acest proces, la riscuri sau posibile reacții adverse.

Printre cele mai des efectuate vaccinuri active se regăsesc:

Vaccinul BCG, anti-tuberculoză

Vaccinul ROR, anti-rujeolă

Vaccinul IPV, împotriva poliomelitei

Vaccinul TYPHIM, împotriva febrei tifoide

Vaccinul STAMARIL, împotriva febrei galbene

Vaccinuri recomandate pe perioada sarcinii (vaccinuri inactive)

Vaccinul antigripal

Pe parcursul sarcinii, sistemul imunitar este slăbit, deoarece toate mecanismele de apărare și resursele corpului sunt direcționate către susținerea sănătății și dezvoltării fătului. Acest lucru înseamnă că organismul mămicii este mai puțin capabil să facă față cu brio în fața infecțiilor. Așadar, pe măsură ce bebelușul se dezvoltă, mama poate să aibă dificultăți de respirație, adică să nu respire la capacitate maximă, ceea ce crește riscul de infecții respiratorii, precum pneumonia.

Aceste schimbări pot crește, de asemenea, riscul pentru gripa de tip A. Femeile însărcinate sunt mai predispuse infectării cu virusul gripal, precum și dezvoltării de complicații, decât cele care nu sunt însărcinate. Prin urmare, vaccinul antigripal se poate impune ca o necesitate, mai ales dacă majoritatea săptămânilor de sarcină sunt parcurse în timpul iernii.

Vaccinul antipertussis

Tusea convulsivă este o boală infecțioasă severă, iar copiii foarte mici și sugarii fac parte din principala categorie de risc. Majoritatea bebelușilor care au tuse convulsivă necesită spitalizare. Prin vaccinarea împotriva tusei convulsive în timpul sarcinii, corpul mămicii începe să producă anticorpi care protejează întregul organism de infecție. Acești anticorpi vor fi transmiși către făt, protejându-l, astfel, într-o anumită măsură, până când cel mic va putea fi vaccinat la rândul său, la vârsta de 8 săptămâni.

Vaccinuri de călătorie – recomandate sau nu pe perioada sarcinii?

Atunci când ești însărcinată, este recomandat să eviți călătoriile în țări sau regiuni unde sunt obligatorii anumite vaccinuri, precum India sau alte țări asiatice, alături de anumite țări africane.

Cu toate acestea, anumite circumstanțe obligă deplasarea în asemenea țări, ceea ce înseamnă că aceste vaccinuri vor fi necesare. Pentru acest lucru este important să te consulți cu medicul obstetrician, pentru a vedea ce opțiuni ai și care este cea mai avantajoasă și lipsită de riscuri pentru tine.

Dacă există un risc mare de infectare în regiunea în care urmează să călătorești, este, de regulă, mai sigur să te vaccinezi decât să călătorești neprotejată, având în vedere că majoritatea bolilor infecțioase din regiunile de risc sunt mult mai nocive pentru bebeluș decât vaccinul în sine.

De exemplu, febra galbenă este un virus răspândit prin intermediul țânțarilor. Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de febră galbenă suferă de simptome severe, ajungând chiar la deces. Vaccinul împotriva febrei galbene este un vaccin activ, dar poate fi considerat necesar dacă gravida urmează să călătorească într-o țară sau regiune de risc, unde rata infectării cu febră galbenă este crescută.

Sarcina și malaria

Femeile însărcinate sunt susceptibile infectării cu malarie. Aceasta este o afecțiune deosebit de serioasă care, dacă se manifestă sever, poate fi fatală atât pentru mamă, cât și pentru făt. Malaria reprezintă un risc în special în următoarele regiuni: Africa, America de Sud și America Centrală, Asia și Orientul Mijlociu. Dacă este posibil, este recomandat să eviți călătoriile în aceste regiuni, dacă ești însărcinată. Cu toate acestea, dacă nu se poate amâna călătoria, este important să urmezi un tratament de prevenție împotriva malariei. Acesta presupune administrarea unor medicamente anti-malarie, care trebuie luate înainte și după călătorie, pentru a reduce riscul de boală.

Tratamentul medicamentos pot fi diferit de la o persoană la alta, în funcție de țara în care urmează să se efectueze călătoria, stadiul de sarcină sau istoricul medical. În anumite zone, medicamentele anti-malarie nu sunt eficiente deoarece parazitul care declanșează malaria a dezvoltat rezistență în fața acestora.

De asemenea, anumite medicamente anti-malarie afectează dezvoltarea fătului. De exemplu, doxiciclina poate altera culoarea dinților de lapte ale celui mic, dacă mama urmează un asemenea tratament în primele 12 sau 13 săptămâni de sarcină.

Există multe alte medicamente anti-malarie care nu au fost studiate îndeajuns, deci nu se știe în ce măsură pot afecta fătul.

Măsuri de protecție împotriva malariei, pe timpul sarcinii

Dacă ești însărcinată, ai grijă la toate măsurile de precauție pe care le poți lua pentru a nu fi înțepată de insecte. De exemplu, poți folosi spray-uri de corp împotriva mușcăturilor de țânțari – există produse special adresate femeilor însărcinate.

De asemenea, ai grijă să porți mereu bluze cu mânecă lungă, pantaloni lungi și șosete care să îți acopere glezna în întregime, pe parcursul întregii zile. Nu în ultimul rând, asigură-te că nu ai țânțari în camera în care dormi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920