REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ce „vedete” au trecut pragul DNA Constanţa!

Ce „vedete” au trecut pragul DNA Constanţa!

Replica API 30 decembrie 2016 | 22:22 506

Procurorii au devenit fani atât de înfocaţi încât s-au ţinut cu dinţii de anchete! Le-au dăruit şi… brăţări

Procurorii au devenit fani atât de înfocaţi încât s-au ţinut cu dinţii de anchete! Le-au dăruit şi… brăţări

Că vorbim de avocați, judecători, procurori, politicieni, afaceriști sau cadre didactice, nu contează, toate aceste domenii au avut cel puțin câte un reprezentant care a intrat în vizorul procurorilor anticorupție de la malul mării. În unele cazuri s-a lăsat cu circ, în altele a fost liniște, însă cert este că anchetatorii au fost atât de "captați" de faptele acestor "vedete" încât s-au ținut cu dinții de anchete și nu s-au lăsat până ce le-au finalizat. Și, drept cadou, procurorii le-au dat și "brățări". Doar unora. Restul rămâne cu... va urma. Că doar vine și 2017, nu? Prin urmare, ne ateptăm la un sincer și sigur "La mulți ani", cu executare, fără…

Anul 2016 a debutat cu reținerea unui avocat din Constanța, Sorin Șandru, care, în iulie 2014, a pretins de la o persoană (martor denunțător) suma de 40.000 lei, în schimbul folosirii influenței pe care afirma că o are asupra primarului unui oraș de pe raza județului Constanța și asupra mai multor funcționari din cadrul acelei instituții publice. Totodată, inculpatul a promis că va determina persoanele abilitate să efectueze la timp plata unor sume de bani către biroul martorului denunțător, în temeiul unui contract de consultanță încheiat de acesta cu instituția publică respectivă.

Pentru a disimula proveniența ilicită a sumei de 40.000 lei pretinsă pentru traficarea influenței, inculpatul Șandru Sorin a încheiat cu martorul denunțător un contract fictiv de asistență juridică, care a creat aparența mincinoasă a unei origini licite a sumei respective. Apoi, la finele lunii ianuarie, procurorii DNA Constanța au început urmărirea penală față de președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și președinta Comisiei Centrale de Despăgubiri, la data faptelor, Crinuța Nicoleta Dumitrean, dar și față de mai mulți membri ai comisiei, pentru abuz în serviciu, luare de mită și complicitate.

Și directorii de la CNE Cernavodă au intrat sub lupa Direcției Naționale Anticorupție de la malul mării, fiind vorba de Ionel Bucur, Elena Marinela Negulici, Ionel Encică, Laurențiu Theodor Nicola și Victor Dărămuș. În luna martie, procurorii anticorupție au devenit "fanii" consilierului local din Agigea, Dorel Manea, care a pretins de la un om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 11.000 euro, afirmând că are influență asupra unor funcționari publici din aceeași instituție publică, cu atribuții în ceea ce privește organizarea și desfășurarea unei licitații pentru atribuirea unor contracte de concesiune având ca obiect mai multe terenuri. Ajugem și la data de 1 aprilie și nu e o glumă faptul că afaceristul Dimu Polifroni iar s-a ales cu vizite la DNA. Potrivit procurorilor, în perioada iulie – octombrie 2012, inculpatul Polifroni Dimu a pretins de la patru persoane (martori denunțători) suma de 100.000 euro.

În schimbul acestei sume de bani, inculpatul a lăsat să se creadă că are influență asupra magistraților din cadrul Curții de Apel București și Înaltei Curți de Casație și Justiție, învestiți cu soluționarea dosarelor penale în care unul dintre denunțători era cercetat în stare de arest preventiv și a promis că-i va determina pe magistrați să dispună cercetarea persoanei respective în stare de libertate. Facem precizarea că, inculpatul Polifroni Dimu a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare (comunicat nr. 135/VIII/3 din 21 februarie 2013).

Anul 2016 NU l-a scutit pe Mazăre de drumuri la DNA!

Tot pe 1 aprilie, și nici de data aceasta procurorii nu s-au ținut de glume, Radu Mazăre a fost trimis în judecată alături de Alexandru Mazăre și Avraham Morgenstern, în dosarul cartierului Henri Coandă. Pe 15 aprilie apare pe "lista" DNA și fostul procuror Vasile Balaican, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.Tot în aprilie, dar pe 19, a fost trimis în judecată Constantin Dima, administrator al SC Mara Construct SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (2 fapte), evaziune fiscală, în formă continuată (2 fapte), spălare a banilor (2 fapte) și fals în declarații, fiind vorba de dosarul „Reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani”.

Managerul Spitalului Județean, printre "vedetele" de pe lista DNA! La fel și Constantinescu!

Ajungem și în luna mai, atunci când Dănuț Căpățână, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată. Aici este vora despre dosarul cu firma IT, căreia îi cerea frecvent șpagă pentru că i-a acordat contractul. Nici Nicușor Constantinescu nu a scăpat. În cazul lui circul a fost de zile mari și asta pentru că fostul șef al CJC a tot încercat să rămână în libertate, internându-se prin spital și sanatoriu. Până la urmă, la propunerea procurorului Andrei Bodean, care a dovedit că Nicușor este apt de a se prezenta la proces, dar se sustrage, a fost arestat. Acum este și condamnat. Apoi, în septembrie, s-a ales cu un noi dosar penal marca DNA, în care este cercetat alături de Titi Cenușă și Ioan Ichim. În iunie, tot din pricina lui Nicușor Constantinescu, am putea spune, au picat și "capetele" unor medici, care ar fi favorizat internarea lui în unitatea medicală, fiind vorba despre Raluca-Irinel Parepa, șefă a Secției de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța și Marius Țoringhibel, medic primar în cadrul aceleiași secții, pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

Nu e de la temperatura ridicată! I-au trecut apele până și pe cei de la… Apele Române

Tot în iunie a început urmărirea penală față de suspecții George Daniel Papari, director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și conflict de interese, Maria Otilia Antonaru, director în cadrul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, Marwan Duhair, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență, deturnare a licitațiilor publice și instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, Ioana Roxana Craioveanu, manager la o societate comercială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

La finele lunii, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Cristian Telehoi, la data săvârșirii faptelor primar al comunei Cobadin, jud.Constanța, sub aspectul săvârșiri infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. Și afaceristul Andi Sergiu Babinciuc a fost reținut și arestat în iulie anul curent. În septembrie a "picat" și un cadru didactic de la Universitatea Ovidius. Este vorba despre Gabriela Lilios, cadru universitar, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de instigare la mărturie mincinoasă și instigare la favorizarea făptuitorului.

Luna octombrie ni-l aduce în calitate de suspect pe Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, acuzat de luare de mită și folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Tot în octombrie au fost și perchezițiile de la Crama Murfatlar, suspecte devenind mai multe persoane. În noiembrie, Cătălina Rusu, la data faptelor executor judecătoresc, a fost cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și tăinuire.

Vicepreședintele Curții de Apel, cercetat pentru luare de mită!

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare, în noiembrie anul curent, a acțiunii penale față de inculpatul Nicolae Stanciu, judecător, la data faptelor președintele Curții de Apel Constanța, apoi vicepreședintele aceleiași instanțe de judecată, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Vizitată de DNA a fost și Academis Navală Mircea cel Bătrân, puși sub urmărire fiind Iulian Antonescu, cadru didactic, cu privire la săvârșirea a 5 infracțiuni de luare de mită și Camelia Ciobanu, cadru didactic, cu privire la săvârșirea a 2 infracțiuni de luare de mită. În luna decembrie, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 decembrie 2016, a inculpatului Tudorel Dobre cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102