REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ce vremuri! Acum 20 de ani, tinerii care plecau să studieze în Mongolia primeau de la statul român 200 de dolari pe lună

Ce vremuri! Acum 20 de ani, tinerii care plecau să studieze în Mongolia primeau de la statul român 200 de dolari pe lună

Replica API 23 iulie 2014 | 00:00 283

De două ori mai mare decât salariul mediu net, pe economie

De două ori mai mare decât salariul mediu net, pe economie

Învăţământul românesc a avut parte după 1989 numai de vremuri tulburi, toţi politicienii perindaţi la putere acţionând parcă după un pariu ştiut doar de ei, pentru cine distruge mai cu talent sau creează mai mult haos în sistem. Rezultatele se văd în procentul uriaş de tineri care pică Bac-ul, după examene cu un nivel de dificultate care le-ar fi permis celor din generaţiile dinaintea lor să le promoveze cu notă maximă doar pe baza pregătirii din timpul şcolii gimnaziale. Cât despre felul în care statul ştie să-şi ajute tinerii, fie că vorbim despre reduceri la elementarul transport în comun, fie despre alte facilităţi sau ajutoare financiare, acestea sunt îngropate sub un maldăr de chichiţe birocratice menite să le anihileze şi vânturate pe la nasul părinţilor exclusiv în campaniile electorale. În acest context sumbru pentru viitorul învăţământului românesc, o măsură adoptată acum 20 de ani în sprijinul tinerilor care plecau la studii cu bursă în străinătate pare de-a dreptul exotică. La fel de exotice erau şi destinaţiile în cauză, însă ajutorul financiar acordat de stat era pur şi simplu fabulos, raportat chiar şi la zilele noastre.

În Monitorul Oficial nr. 333. de pe 10 decembrie 1996, Guvernul României publica o "Hotărâre pentru completarea şi modificarea unor prevederi ale Hotărârii Guvernului nr. 782/1993 privind acordarea unor indemnizaţii lunare tinerilor români aflaţi la studii în străinătate", aprobată pe 25 noiembrie 1996. Potrivit acesteia, "tinerilor români trimişi în străinătate la studii complete sau parţiale, doctorat sau stagii de specializare de minim 3 luni, ca bursieri ai statelor în care studiază, selecţionaţi prin Ministerul Învăţământului sau Ministerul Afacerilor Externe, în baza unor documente de colaborare bilaterală- acorduri, programe, înţelegeri, protocoale- sau a unor oferte unilaterale, li se acordă, în completarea bursei, o indemnizaţie lunară în dolari SUA". Astfel, tinerii care plecau să studieze cu bursă la şcoli sau universităţi aflate la doi paşi, în Rusia sau Ucraina, de pildă, primeau din partea statului român nu mai puţin de 200 de dolari pe lună, plus decontarea transportului. Aceeaşi indemnizaţie o primeau şi tinerii care au ales să studieze în ţări precum Mongolia, China, Pakistan, Algeria, Belarus, Armenia şi Maroc. Mai puţin primeau tinerii care plecau să studieze în Polonia, Iran, Coreea, India, Vietnam, Thailanda, Kuwait, Iordania, Albania, Bulgaria, Tunisia, Turcia, Siria şi Egipt- respectiv câte 150 de dolari pe lună. În fine, statul român le plătea tinerilor câte 100 de dolari lunar dacă plecau la studii în Cehia, Slovacia, Ungaria, Iugoslavia, Macedonia, Slovenia şi Croaţia. În hotărâre se specifica faptul că spezele bancare şi comisioanele ocazionate de transferul sumelor în străinătate erau suportate de Ministerul Învăţământului. Acelaşi minister suporta şi cheltuielile de transport din capitala ţării la locul de studii şi retur, o singură dată în anul de învăţământ, dacă aceste cheltuieli nu erau asigurate de cătrea partea primitoare. Hotărârea era semnată de primul ministru de atunci, Nicolae Văcăroiu, şi contrasemnată de Liviu Maior - ministrul Învăţământului, Teodor Viorel Meleşcanu - ministru de stat, ministrul Afacerilor Externe şi Florin Georgescu- ministru de stat, ministrul Finanţelor. Trebuie spus că cei 200 de dolari acordaţi lunar de către statul român tinerilor plecaţi la studii în Mongolia, Pakistan sau Algeria însemnau în decembrie 1996 peste 640.000 de lei, adică dublul salariului mediu net pe economie, în acea perioadă. O sumă fabuloasă până şi pentru vremurile noastre, în condiţiile în care erau un ajutor suplimentar, pe lângă bursa propriu-zisă, acordată de statul gazdă. Asta ca să nu mai vorbim despre faptul că, în acele vremuri din anii '90, cu 200 de dolari puteai fi considerat un veritabil nabab în Mongolia, Pakistan, Ucraina sau Rusia.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367