REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cea mai complexă structură a Forțelor Navale Române a împlinit 125 de ani - Ziua Comandamentului Flotei

Cea mai complexă structură a Forțelor Navale Române a împlinit 125 de ani - Ziua Comandamentului Flotei

Replica API 26 februarie 2021 | 00:00 1050

Comandamentul Flotei din Constanța aniversează astăzi, 26 februarie, 125 de ani de la înființarea primei structuri a Forțelor Navale Române cu atribuțiuni în planificarea, organizarea și conducerea apărării litoralului maritim al României, în cooperare cu alte unități terestre și aeriene.

Comandamentul Flotei continuă tradițiile Diviziei de Mare, o structură al cărei act de naștere a fost semnat de către Regele Carol I, la data de 26 februarie 1896. La înființare, Divizia de Mare avea reședința la Constanța, era alcătuită din cinci nave (crucișătorul „Elisabeta”, bricul „Mircea”, canoniera „Grivița” și torpiloarele „Sborul”, „Smeul” și ,,Năluca”), iar primul ei comandant a fost numit viceamiralul Vasile Urseanu.

Actualul comandament al flotei militare maritime a României are în subordine o flotilă de fregate, trei divizioane de nave de luptă, un grup de elicoptere, un divizion de rachete de coastă și un divizion de nave sprijin logistic, cu care este în măsură să desfășoare acțiuni militare, pe timp de pace sau în caz de agresiune armată, în zona definită de apele maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă ale României. Evenimentul aniversar este marcat printr-o serie de activități, organizate în portul militar Constanța și la Muzeul Național al Marinei Române, în perioada 26-28 februarie. Astăzi a avut loc, în portul militar Constanța, o festivitate militară în cadrul căreia Drapelul de Luptă al Comandamentului Flotei a fost decorat de către șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, iar șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, și comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, au acordat diferite distincții militare și plachete aniversare unor persoane care au contribuit la dezvoltarea prestigiului Comandamentului Flotei, atât în plan național, cât și în plan internațional.

Cu același prilej, Regia Autonomă Monetăria Statului a lansat o ediție limitată a medaliei aniversare „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României”. Emisiunea medalistică face parte din programul național al Monetăriei Statului pentru anul 2021 și constituie un izvor istoric prețios pentru contemporani și pentru generațiile viitoare. Activitățile dedicare aniversării a 125 de ani de la înființarea celei mai mari structuri operative a Armatei României din Dobrogea, continuă la Muzeul Național al Marinei Române, în perioada 26-28 februarie, unde vor fi prezentate publicului medalia aniversară „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României” și Expoziția „Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar”, conform următorului program: vineri, 26 februarie, orele 14.00-16.00, sâmbătă, 27 februarie, orele 09.30-16.00, și duminică, 28 februarie, orele 09.30-13.00.

Cu inspirație și cu finețe, arcul peste timp, prezentat pe fațetele medaliei aniversare din anul 1896 până în anul 2021, este stilizat de către creatorul acesteia într-o schemă ce îmbină trei elemente importante ale evoluției celei mai complexe structuri a Forțelor Navale Române, îmbrățișate de valurile înspumate ale mării. Punctul de pornire este dat de bustul viceamiralului Vasile Urseanu, primul comandant al Diviziei de Mare în anul 1896, care, după trecerea sa în rezervă, în anul 1900, a militat pentru înființarea Societății Astronomice Române și a contribuit la ridicarea Observatorului Astronomic Popular, în anul 1910, astăzi denumit Observatorul Astronomic al Municipiului București „Amiral Vasile Urseanu”.

D.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Frectii de adormit fraierii marca pnl.fuck you gasca de derbedei
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614