REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

CEA MAI TARE AFACERE a momentului. Firma care dă cu mopul prin Spitalul Judeţean face O AVERE!

CEA MAI TARE AFACERE a momentului. Firma care dă cu mopul prin Spitalul Judeţean face O AVERE!

Replica API 10 februarie 2017 | 17:38 4054

Naşul lui Măruţă şi-a adjudecat contractul în instanţă

Naşul lui Măruţă şi-a adjudecat contractul în instanţă

Procurorii anticorupţie au scos la iveală detalii halucinante din mandatul de manager al lui Dănuţ Căpăţână: contracte condiţionate de comisioane ori cu firme controlate de familia acestuia. Însă, Spitalul Judeţean Constanţa a primit statutul de „vacă de muls” pentru o gaşcă de politicieni şi oameni de afaceri încă dinainte de faptele reţinute de procurorii DNA Constanţa în rechizitoriile care au „explodat” anul trecut: de referinţă este, în acest context, vizita lui Miron Mitrea la Constanţa, atunci când reuşea să convingă echipa Mazăre-Constantinescu să se alăture PSD. Au urmat proiectele legate de litoral, între care şi demararea renovării Spitalului Judeţean Constanţa, în campania din 2004. Proiectul anunţat în prezenţa lui Mitrea a devenit în scurt timp şantier în lucru, dar nu pentru prea mult timp. Pretenţiile financiare ale constructorului şi lipsa alocării fondurilor au stopat reabilitarea anunţată cu tam-tam.

Renovarea a fost reluată după doi ani şi jumătate, iar de atunci s-au tot „cârpit”, pe bucăţele, secţii ale Judeţeanului. Responsabilii ba sunt, ba nu sunt guvernanţii care nu privesc judeţul Constanţa cu ochi buni. Planul construirii unul spital regional a fost repus pe tapet în „zilele noastre”, ca o alternativă la îmbătrânitul Spital Judeţean, pe care poate ar fi fost mai convenabil să fie dinamitat cu totul şi reclădit din temelii. Dar unde să ţii până atunci pacienţii? Nicăieri, aşa că Spitalul Judeţean, aşa cum este el acum, continuă să îndestuleze conturile diverselor firme de reparaţii, de mentenanţă etc. Acestor corvoade se adaugă cele pe care orice unitate spitalicească din lume le are: contracte pentru medicamente, curăţenie, dezinsecţie şi aşa mai departe.

Pentru buna funcţionare a unităţii spitaliceşti, periodic sunt organizate licitaţii pentru servicii de curăţenie. În urmă cu câţiva ani, la licitaţia pentru acest serviciu s-a prezentat şi SC Clean Prest Activ SRL, numai că managerul de la acea vreme, Dănuţ Căpăţână, a considerat că suma cerută de firma în cauză nu este „compatibilă” cu posibilităţile unităţii. Sau cel puţin aşa se comentează acum. Cert este că societatea cu pricina s-a adresat instanţei şi a câştigat! Practic, Spitalul Judeţean este obligat să îi acorde SC Clean Prest Activ partea de curăţenie, altminteri, noul manager, Cătălin Grasa, poate fi acuzat de abuz în serviciu. Din acest motiv, după negocieri cu firma de curăţenie, s-a convenit ca aceasta să se ocupe, începând cu decembrie 2016, de 4 secţii ale Spitalului Judeţean. „Din toată curăţenia din întregul spital, firma a primit o “felie”. Mai exact, 4 secţii, între care şi Neurologia”, au precizat, pentru „Replica” de Constanţa, reprezentanţi ai unităţii spitaliceşti.

Că e ciudat sau nu că până în prezent nu a fost pus „în aplicare” contractul – e un aspect, însă de-a dreptul ameţitoare sunt cifrele care se învârt în jurul unei firme de curăţenie! Am putea concluziona că este cea mai tare afacere pe care o poţi avea la momentul actual. Conform unor surse din cadrul spitalului, în contract se menţionează că suma pentru spălarea unui metru pătrat de ceramică şi vitralii este de 30,6 lei. Faceţi socoteala cât înseamnă curăţenia pentru patru secţii, în condiţiile în care o secţie poate avea 10 saloane, la care se adaugă cabinetele medicilor (un cabinet poate avea circa 14 metri pătraţi).

Se ajunge la o sumă de-a dreptul fabuloasă, după cum susţin cadre medicale din spital: „Pe o prestaţie, care e pe zi, de 3 ori pe zi chiar, se poate plăti 6 milioane lei vechi, cât salariul pentru o asistentă, ca să nu mai vorbim de faptul că se curăţă doar gresia, nu e vorba şi de pereţi sau alte servicii de curăţenie. Strict cermaica...”, a comentat un medic, care a adăugat: „Şi fiţi convinşi că nu vorbim de curăţenie profesionistă, din simplul motiv că sunt nişte fete care nu prea au habar de aşa ceva; la banii pe care îi câştigă de la angajator, cred şi eu că nici măcar nu-şi bat capul”.

Că e sau nu curăţenie profi, nu putem comenta, însă adăugăm că firma de curăţenie este din Bucureşti şi, conform datelor oficiale, aociat unic este Gheorghiţă Gorgonea. Presa centrală menţionează însă că, în realitate, SC Clean Prest Activ SRL este controlată de Cornel Ciocan, naşul de cununie al cuplului Andra şi Cătălin Măruţă. Puterea.ro anunţa, în martie anul trecut, că SC Clean Prest Activ a câştigat contractul pentru curăţenia din pieţele din Sectorul 4 al Capitalei, administrate de Direcţia Pieţe şi Gestionare Activităţi Comerciale (DPGAC) din subordinea Primăriei. Puterea.ro mai nota, referitor la această societate: „Omul din spatele afacerii, Cornel Ciocan, este un controversat om de afaceri din județul Olt, condamnat la cinci ani de închisoare, în 2015, pentru evaziune fiscală, fals și uz de fals în formă continuată. El și fratele său, deputatul Dan Ciocan, fac legea în organizația PSD Olt, fiind descriși de presa locală drept baronii județului”.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
face avere firma care da cu mobu in spital.pai dac ii a unui psd-ist ce va mirati.uitativa cine ii meneger si mai vb dupa.verificati ca are carnet de partid ii psd-ist gi asa zisul meneger ia o caruta de malai pa niiimic.cine vrea sa ma contrazica nu are nimic sa o faca.
1
0
Cum sa dai atat pe luna, o suma fabuloasa..cu sase milioane de lei vechi, cat salariul unei asistente...pls help..e adevarat k pt post de asistenta se dau douaj de mii de euro noi si daca da, in cat timp ii scoate k ma omoara matematica..Vreau sa cred ca sumele astea sunt doar niste aberatii k altfel ne ducem toti cu capu..Sanatate
2
0
Dr. Botnarciuc ia spaga ca orbu. Bulangiu de cacat cu amanta. Si-a lasat sotia si copii ca sa-si futa asistenta. Sa ma pis pe el de infect. Profesorul pulii
7
0
managerul spitalului, umflatul catalin grasa, alaturi de directoarea de ingrijiri, cornelia banu, fac presiuni asupra tuturor pentru a-i fi angaiata in functia de asistenta futaca personala, una carolina, stropitoarea spitalului.
5
2
Acest spital este spitalul groazei! Incompetenta si hotie la toate nivelele,de la cel care cere 20 lei sa te lase sa intorci masina pana la manager.
8
1
Si de ce ma rog nu sunt la parnaie hotii mazare,manivela si porcul betiv ? Justitie de tot cacatul !
11
0
Din sanatate s a furat si se fura enorm de multe fonduri care s ar cuveni sa fie date pe trebuintele BOLNAVILOR Stiti cum a disparut Laboratorul spitalului si i s a dat lui Synevo ,care era al lui CAPATINA ? Vedeti reclamatia dnei Dr BRAGA care in timp s a clasat iar laboratorul spitalului a disparut Iau la bani synevistii astia care au si spatiu ,lucreaza in spital in mod privat pe miliarde de la Casa de Asigurari a hotiilor Tot asa dupa ce s-a renovat cu sume enorme BUCATARIA s a inchis ,vasele inoxidabile abia cumparate pe sume enorme s au aruncat la fier veci ,spatiul s a alocat altora
12
2
Este o gresala de exprimare in titlul articolului, corect ar fi "firma care NU da cu mopul in spital". Si apropos...ce contracte de medicamente? In afara de jeg, mizerie si dezinteres, la judetean nu gasesti altceva. Medicamente la farmacie pe bani grei, ca banii de pe c.a.s. ii papa altii. Felicitari celor de sus care ne sug de vlaga si chef. O sa fugim cu totii din tara asta, sa ii vedem cum isi fura caciula unul altuia
16
0
Pestele de la cap se impute. Ce comisioane a primit managerul spitalului pt aceste contracte ? Restul, curatenie, dezinfectie, etc ce mai conteaza ? Banul la tescherea sa intre ! DNA nu face nimic ?
14
1
din banii dati pe reparatii si servicii de la revolutie pana acum, se putea construi unul nou.Dar nu se vrea.
17
0
Ce spital e ala in care pacientii inghit praf si zgomot de picamere ....poate de nebuni !
13
0
reparatiile in judetean se fac cu pacientii in salon. se vopsesc peretii iar acestia stau ca in camera de gazare. nenorocitii, asa fac si in rezervele inchiriate pe multi bani?
12
1
Sa il ascunda si pe Maruta, ca ne-am saturat de el si de neamurile lui tziganesti-oltenesti.
12
3
Bine zici domnul grecu sa ii ia pe toti cu tot neamul lor de nenorociti si nesatui ,sa ii ascunda ani in asa fel sa nu ii maI prinda nici copii nostril in viata
18
1
ridicati-i pe derbedei si recuperati prejudiciile. Iar nesimtitii ani grei de puscarie in colonii de munca, asa ar trebui
27
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614