REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
26.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Ceai de iasomie: beneficii și recomandări

Ceai de iasomie: beneficii și recomandări

Replica API 21 ianuarie 2021 | 00:00 1131

Știai că ceaiul de iasomie este extrem de popular în China și că este băut aproape la orice masă? Chinezii apreciază ceaiul de iasomie datorită gustului plăcut, aromei relaxante, dar și beneficiilor pentru sănătate pe care acesta le are.

Este combinat de multe ori cu ceaiul verde, pentru a-și potența reciproc efectele benefice. Iasomia este populară și în țările arabe, unde este folosită în parfumuri, produse cosmetice și pentru decorarea casei, scrie doc.ro.

Efectele benefice ale iasomiei

Numită de perși „yasmin”, adică „dar al lui Dumnezeu”, iasomia a fost folosită de-a lungul secolelor pentru parfumarea naturală a pielii și pentru efectele sale afrodiziace. Femeile o adăugau în băi și își aplicau pe corp ulei de iasomie. Ambele efecte sunt apreciate și astăzi, iasomia fiind unul dintre ingredientele esențiale folosite de parfumierii din întreagă lume și o plantă regăsită frecvent pe lista de ingrediente a produselor cosmetice.

Un alt efect apreciat al iasomiei este cel sedativ. Datorită aromei plăcute, dar și datorită uleiurilor volatile din compoziție, iasomia calmează, relaxează, reduce stresul și oboseală, și poate trata insomniile. Cu toate acestea, are și un conținut moderat de cofeină, prin urmare consumarea ceaiului de iasomie seară, după ora 18, poate avea exact efectul contrar, împiedicându-ne să adormim.

Iasomia a fost folosită de medici și pentru calmarea stărilor de sensibilitate nervoasă, de agitație și de surescitare. Femeile bogate din secolul al XIX-lea o foloseau sub formă de uleiuri volatile, pentru a calmă anxietatea, stările depresive și emoția excesivă.

Iasomia consumată sub formă de ceai poate fi de ajutor în eliminarea kilogramelor în plus. Ceaiul de iasomie are proprietăți antioxidante și totodată accelerează metabolismul, ajutând organismul să ardă mai eficient caloriile consumate. Se recomandă consumul unei cești de ceai de iasomie după masă, dacă se dorește scăderea în greutate.

Ceaiul de iasomie are și câteva beneficii pentru sănătate, legate de îmbunătățirea funcțiilor organismului. Scade colesterolul și reglează tranzitul intestinal, calmând simptomele neplăcute ale indigestiei. Mulți specialiști susțin că antioxidanții din ceaiul de iasomie ar putea opri dezvoltarea celulelor canceroase din organism, dacă este consumat regulat.

Datorită efectului calmant și antiinflamator, poate ameliora durerile de cap, durerile articulare, reumatismul, oboseală și febra musculară, contracțiile musculare și spasmele și poate trata într-o anumită măsură migrenele.

Pentru a ameliora durerile articulare cauzate de artrită, se recomandă atât consumul de iasomie, cât și aplicarea acestui ceai la nivel cutanat, sub formă de compresă, pe articulațiile dureroase. Efectul antiinflamator al acestui ceai va ameliora durerile imediat.

Ceaiul de iasomie este recomandat și pacienților care suferă de diabet, pentru că are capacitatea de a regla nivelul de zahăr din sânge.

Ceaiul de iasomie are și restricții

Ceaiul de iasomie nu este recomandat femeilor însărcinate și persoanelor cu afecțiuni cardiace, din cauza conținutului bogat în cofeină. Pacienții cu hiperaciditate gastrică sau ulcer ar trebui, de asemenea, să evite acest ceai din cauza că mărește aciditatea gastrică și cauzează disconfort abdominal, diaree și crampe.

În plus, indiferent dacă suferi de boli cronice sau nu, supradozele pot avea efecte adverse mai mult sau mai puțin grave, precum dureri abdominale, vărsături, somnolență, disfuncții renale.

Ceaiul de iasomie poate interacționa în mod nedorit cu unele medicamente pe care le administrezi, așa că e recomandat să te consulți cu medicul tău cu privire la consumul regulat al acestuia ori să citești eticheta ceaiului și prospectul medicamentelor.

Cum prepari ceaiul de iasomie

Ceaiul de iasomie nu se fierbe în clocot, pentru că astfel îi sunt afectate atât aromă, cât și proprietățile. Când apă da în clocot se oprește focul, apoi se adaugă plantele pentru ceai și se lasă la infuzat în jur de 3 minute. Cantitatea de plante de iasomie pentru o ceașcă de ceai este de 1 linguriță.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369