REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ceai de lavandă, remediu pentru insomnii și nu numai

Ceai de lavandă, remediu pentru insomnii și nu numai

Replica API 12 iunie 2020 | 00:00 1269

Numele lavandei provine din cuvântul latin „lavare”, care înseamnă „a spală”. Și asta fiindcă românii foloseau lavandă pentru parfumarea băilor publice sau private, pentru împrospătarea caselor și a hainelor. Iar în Evul Mediu, plantă era folosită și datorită proprietăților dezinfectante. A fost, de asemenea, un ingredient esențial folosit în tratamentele naturale împotriva ciumei.

Pentru a calmă agitația nervoasă, depresiile, anxietatea și insomniile, ceaiul de lavandă poate fi folosit atât intern, cât și extern. Poți bea 1-2 căni de ceai pe zi sau poți face o baie relaxantă seară, adăugând un litru de infuzie foarte concentrată în apă din cadă. Lavandă tratează insomnia cel mai bine dacă este abordată că tratament pe termen lung, dacă mănânci sănătos și ai grijă de starea ta de bine, scrie doc.ro.

Ce beneficii are ceaiul de lavandă

Că să te convingem că ceaiul de lavandă nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta, îți dezvăluim și alte motive care îl fac benefic pentru sănătate, pe lângă efectul sedativ și calmant.

Ceaiul de lavandă poate fi consumat seară, înainte de culcare, de persoanele care suferă de insomnii. Proprietățile anxiolitice ale acestui ceai, precum și cele relaxante, pot combate tulburările de somn, asigurând un somn profund și odihnitor.

Consumul de ceai de lavandă combate inflamația din organism, insomnia, anxietatea, afecțiunile gastrointestinale, iritațiile cutanate, precum și durerile de cap.

Lavanda, consumată sub formă de ceai, calmează durerea de cap combătând tensiunea care a declanșat-o, dar ameliorează și tusea și inflamația sinusurilor, precum și pe cea a tractului respirator. Bea ceai de lavandă când eșți răcită sau pregătește-ti băi de abur pentru a inhala vaporii.

Lavanda calmează colicile abdominale, susține funcționarea normală a ficatului și a vezicii biliare. Beneficiile se observă atât în urmă consumului de ceai, cât și în urmă aplicării de comprese pe abdomen. Aceste comprese pot calmă și balonarea sau disconfortul abdominal.

Poți folosi comprese cu lavandă și pentru migrene sau cefalee, pentru că ceaiul va acționa că un antiinflamator și analgezic local.

Băile cu ceai de lavandă pot facilita vindecarea infecțiilor urinare și pot calmă simptomatologia în caz de reumatism și tulburări de circulație. Și inflamația de la nivelul articulațiilor poate fi ameliorată cu ajutorul compreselor de lavandă.

Unele studii au demonstrat că două dintre substanțele din compoziția lavandei, limonenul și alcoolul perilic, pot să combată anumite forme de cancer în faza incipientă.

Lavandă este un bun antiseptic natural și te poate ajută în lupta cu infecțiile bacteriene și fungice, de la nivelul tractului digestiv, dar și de la nivelul pielii.

Cum să prepari ceai de lavandă

Metodă de preparare a ceaiului de lavandă este cât se poate de simplă, însă poate suferi modificări, în funcție de preferințele fiecăruia.

Pentru 2 cești de ceai de lavandă ai nevoie de:

1 lingură de lavandă uscată (4 lingurițe de lavandă dacă folosești varianta proaspătă, neuscata)

2 cești de apă

miere, după gust.

Se pune lavanda în cești. Apă se pune la fiert, iar apoi se toarnă în cești, peste lavandă. Acoperă ceștile cu o farfuriuța sau cu un capac. După 5 minute, ia farfuriutele de deasupra ceștilor, apoi strecoară ceaiul de lavandă. Îndulcește ceaiul cu miere, după gust.

Pentru o aromă diferită, poți folosi și mușețel sau tei în ceaiul de lavandă. Mai mult decât atât, ceaiul de lavandă poate fi consumat și rece, cu câteva cuburi de gheață în pahar.

Contraindicații ceai de lavandă

Lavanda nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează, copiilor mici și persoanelor cu alergii la acest tip de plante.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218