REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ceai de păpădie: ce beneficii are și cum îl poți prepara

Ceai de păpădie: ce beneficii are și cum îl poți prepara

Replica API 3 iulie 2020 | 00:00 1409

Destul de puțin popular, poate și din cauza gustului amărui ușor neplăcut, ceaiul de păpădie este unul dintre cele mai puternice detoxifiante naturale. Frunzele de păpădie din care se prepară infuzia sunt bogate în fibre, proteine și glucide, dar și în vitamine și minerale: vitamina A, E, K, C și vitamine din complexul B, scrie doc.ro.

Care sunt beneficiile ceaiului de păpădie

Ceaiul de păpădie te va ajută să elimini toxinele din organism, odată cu tot excesul de apă. Acest lucru are beneficii pe mai mult fronturi. Pe de o parte, ficatul și rinichii tăi vor funcționa la cote maxime și vei evita îmbolnăvirea acestora. Pe de altă parte, vei slabi încet și sigur, scăpând de balonare, celulita și grăsimea abdominală. Desigur, ceaiul nu poate acționa singur, ci împreună cu o alimentație corespunzătoare și mult sport.

Păpădia elimina toxinele și de la nivelul pielii, acționând că un antiseptic și antiinflamator. Poți trata acneea în forme ușoare, punctele negre sau roșeața, infecțiile fungice ușoare, iritațiile și eczemele. Ceaiul de păpădie este recomandat de unii medici și pentru pacienții cu psoriazis sau dermatita seboreica, pentru calmarea simptomelor neplăcute.

Având proprietăți antiiflamatoare, păpădia poate preveni îmbolnăvirea, întrucât se știe că multe boli apar că o consecință a procesului inflamator din organism.

La nivel digestiv, ceaiul de păpădie combate constipația, gastrită și poate calmă indigestia sau toxiinfecțiile alimentare. Mărește secreția biliară, reglează tranzitul instestinal și dezechilibrele în ceea ce privește poftă de mâncare.

Ceaiul de păpădie reduce nivelul de colesterol din sânge. Un studiu făcut în anul 2012 pe șoareci arată cum ceaiul de păpădie are proprietatea de reducere colesterolul "rău" (LDL-colesterol) din sânge, precum și trigliceridele, prin inhibarea enzimelor responsabile cu digestia grăsimilor.

Alte beneficii ale ceaiului de păpădie se remarcă la nivel cardiovascular:

• îmbunătățește circulația sângelui

• ameliorează varicele și hemoroizii

• reduce glicemia

• crește diureza

Cum se prepară ceaiul de păpădie

Infuzia se realizează din frunzele plantei, uscate natural. Se adaugă o lingură de frunze în 250 de mililitri de apă clocotită.

Se pot bea până la 2 căni de ceai de păpădie pe zi. Pentru a evita, însă, eventuale efecte negative, discutați cu medicul înainte de administrare.

Unele persoane preferă să fiarbă toată păpădia pentru a prepară ceai, în timp ce altele folosesc numai rădăcinile – indiferent de modul în care preferi să folosești plantă pentru a face ceaiul, beneficiile sunt aceleași.

Reacții adverse ceai de păpădie

În general, ceaiul de păpădie nu are reacții adverse, această plantă fiind una sigură pentru consum.

Există, însă, și excepții, uneori acest ceai cauzând reacții alergice. Păpădia poate cauza și dermatita de contact, la persoanele care au sensibilitate din acest punct de vedere.

Ceaiul de păpădie poate interacționa cu unele medicamente, printre care diureticele sau antibioticele. De aceea, e indicat să citești prospectul medicamentelor pe care le iei, dar și să te consulți cu medicul tău cu privire la ceaiurile consumate.

Cum poți culege păpădii pentru ceai

Nu are sens să cumperi păpădii pentru ceai în timpul sezonului cald, mai ales dacă ai în propria grădină. Atât timp cât ești sigură că păpădiile pe care le vei culege nu sunt tratate cu substanțe toxice, le poți folosi fără probleme.

Spală bine păpădiile după ce le culegi și apoi lasă-le să stea 15-20 de minute într-un vas cu apă. Abia apoi le poți folosi pentru a prepară ceai.

Dacă ai de gând să folosești rădăcinile păpădiilor, spală-le bine, taie-le mărunt și apoi pune-le într-o tavă pe care o vei ține la cuptor, la 180 de grade, timp de 2 ore. Vei folosi apoi câte 1-2 lingurițe de rădăcina pentru o ceașcă de ceai.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920