REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ceaiul și extractul de mentă: ce beneficii au?

Ceaiul și extractul de mentă: ce beneficii au?

Replica API 28 noiembrie 2020 | 00:00 1202

Iubit de mulți pentru aroma revigorantă, ceaiul de mentă este consumat pe tot parcursul anului, cald sau rece, în diferite combinații. Atât ceaiul, cât și uleiul de mentă pot fi utile în ușurarea simptomelor unor afecțiuni.

Originară din Europa și Asia, menta a fost folosită de mii de ani pentru gustul său plăcut și beneficiile pentru sănătate. Utilizată pentru aromă în gume de mestecat, bomboane și alte alimente, menta este consumată de multe persoane și sub formă de ceai cald sau rece. Frunzele de mentă conțin mai multe uleiuri esențiale, inclusiv mentol.

Una dintre cele mai populare plante aromatice, menta merge de minune în multe preparate, oferind un gust deosebit și foarte răcoritor. Ceaiul de mentă se face de obicei din frunzele uscate ale plantei, adăugate în apă clocotită, dar se poate face și cu frunze proaspete. Uleiul de mentă și capsulele cu ulei de mentă se găsesc în farmacii și în magazine naturiste.

Ceaiul și extractele de mentă sunt apreciate în special pentru calmarea simptomelor afecțiunilor digestive, dar pot avea și alte beneficii pentru sănătate, scrie doc.ro.

Menta poate ușura simptomele digestive

Deși studiile științifice nu au examinat ceaiul de mentă, dovezile anecdotice arată că această băutură reduce senzația de greață, balonarea, flatulența, diareea, spasmele și crampele abdominale și atenuează aciditatea gastrică. Poți bea ceai de mentă de fiecare dată când ai unul dintre aceste simptome, însă îl poți folosi și cu rol preventiv, după o masă copioasă sau cu preparate mai greu de digerat. Atenție însă, la exces, deoarece poate cauza constipație.

Într-o revizuire a 14 studii clinice care au inclus aproape 2.000 de copii, menta a redus frecvența, lungimea și severitatea durerilor abdominale. O analiză¹ a nouă studii care au inclus 926 de persoane cu sindrom de colon iritabil tratate cu ulei de mentă timp de cel puțin două săptămâni a concluzionat că menta a oferit o ușurare a simptomelor semnificativ mai bună decât un placebo. De asemenea, capsulele care conțin ulei de mentă au redus incidența și severitatea greții și vărsăturilor într-un studiu efectuat pe 200 de persoane supuse chimioterapiei pentru cancer.

Menta poate ajuta la reducerea migrenelor

Ceaiul de mentă are și un ușor rol analgezic, calmând durerile, spasmele și disconfortul în cazul migrenelor. Deoarece menta acționează ca un relaxant muscular și calmant al durerii, poate diminua anumite tipuri de dureri de cap. Într-un mic studiu efectuat pe 41 de persoane, uleiul de mentă aplicat pe frunte s-a dovedit a fi la fel de eficient pentru durerile de cap https://doc.ro/sanatate/cauze-suprinzatoare-ale-dureri-de-cap ca 1.000 mg de acetaminofen.

Menta poate desfunda sinusurile

Menta are proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatoare. Din acest motiv, ceaiul de mentă poate combate sinusurile înfundate din cauza infecțiilor, a răcelii obișnuite și a alergiilor. În plus, cercetările demonstrează că mentolul, unul dintre compușii activi din mentă, îmbunătățește percepția fluxului de aer în cavitatea nazală. Prin urmare, aburul din ceaiul de mentă face ca respirația să devină mai ușoară.

Menta poate contribui la atenuarea crampelor menstruale

Deoarece menta acționează ca un relaxant muscular, poate reduce crampele menstruale. Deși ceaiul de mentă nu a fost studiat în acest sens, s-a demonstrat că anumiți compuși din mentă atenuează simptomele, deci e posibil ca și ceaiul să fie util. Într-un studiu² efectuat pe 127 de femei cu menstruații dureroase, capsulele cu extract de mentă s-au dovedit a fi la fel de eficiente ca un medicament antiinflamator nesteroidian în reducerea intensității durerii.

Menta poate combate infecțiile bacteriene

Deși nu există studii privind efectele antibacteriene ale ceaiului de mentă, s-a demonstrat că uleiul de mentă distruge în mod eficient bacteriile. Uleiul de mentă neutralizează mai multe tipuri de bacterii care duc la apariția unor afecțiuni, inclusiv stafilococul și bacteriile asociate cu pneumonia.

Menta poate îmbunătăți somnul

Într-un studiu, uleiul de mentă a prelungit timpul de somn al șoarecilor cărora li s-a administrat sub formă de sedativ. Cu toate acestea, un alt studiu a constatat că mentolul nu a avut acest efect sedativ. Prin urmare, e nevoie de mai multe cercetări pentru a se concluziona dacă ceaiul de mentă ar putea fi util pentru îmbunătățirea somnului la oameni. Totuși, acest ceai poate fi o alegere bună înainte de culcare, deoarece nu conține cofeină și are un efect calmant.

Menta poate ușura simptomele alergiilor sezoniere

Menta conține acid rozmarinic, un compus vegetal găsit în rozmarin și în plantele din familia mentelor. Într-un mic studiu³ de 21 de zile, pe 29 de persoane cu alergii sezoniere, cele cărora li s-a administrat un supliment oral care conținea acid rozmarinic au avut mai puține simptome de mâncărime nazală și mâncărime a ochilor decât cele cărora li s-a administrat placebo.

Menta poate îmbunătăți concentrarea

Consumul de ceai de mentă sau de ulei de mentă ar putea contribui la îmbunătățirea capacității de concentrare. Într-un mic studiu, 24 de persoane tinere și sănătoase au avut rezultate semnificativ mai bune la testele cognitive atunci când li s-au administrat capsule de ulei de mentă.

Menta poate calma roșeața feței

Nu în ultimul rând, menta este folosită și în industria cosmetică, pentru echilibrarea tenurilor mixte și grase. Poți folosi ceaiul de mentă pentru a-ți clăti fața și te vei bucura de efectul său răcoritor. Ceaiul de mentă calmează acneea și roșeața, reduce cantitatea de sebum și matifiază tenul.

Alte beneficii ale mentei pentru sănătate

Menta nu este folosită întâmplător în pastele de dinți și rolul ei nu este doar aromatic. S-a dovedit că menta menține sănătatea orală, diminuează mirosul neplăcut și cantitatea de bacterii din cavitatea bucală. Poți face și gargară cu ceai de mentă, de 2-3 ori pe săptămână. Menta stimulează și sistemul imunitar, fiind bogată în substanțe active și vitamine și minerale - vitamina B, calciu, fosfor.

Ce contraindicații are menta?

Ceaiul de mentă este contraindicat în cantități mari femeilor însărcinate și persoanelor cu ulcer gastric, precum și persoanelor care suferă de constipație. De altfel, e indicat să discuți cu medicul de familie înainte de a lua remedii cu mentă dacă ai anumite boli și anumite tratamente de administrat. De exemplu, menta are interacțiuni moderate cu ciclosporina și interacțiuni minore cu medicamentele care scad aciditatea gastrică.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102