REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ceaiuri și alimente indicate după colecistectomie

Ceaiuri și alimente indicate după colecistectomie

Replica API 3 aprilie 2021 | 00:00 1193

Dacă ai trecut printr-o operație de îndepărtare a vezicii biliare, sau colecistectomie, ți se vor recomanda niște schimbări alimentare, pe care e indicat să le respecți. Fără colecist, secreția biliară se va elibera direct în intestinul subțire, ceea ce poate crește riscul de diaree și împiedica absorbția corespunzătoare a nutrienților din mâncare. Așadar, o dietă ce adresează noile nevoi ale corpului tău poate ajuta în atenuarea disconfortului post-operatoriu.

Sursă foto: Shutterstock

Nu există un regim alimentar standard pentru pacienții care au suferit o colecistectomie, dar se recomandă evitarea alimentelor grase. Rolul bilei este a de a descompune grăsimile pentru a fi absorbite mai ușor în intestin, iar o dietă săracă în grăsimi ajută în acest proces. În ceea ce privește diareea, cercetările sugerează că persoanele predispuse la diaree înainte de operație sunt și mai expuse riscului de diaree după colecistectomie. Obezitatea este, de asemenea, un factor contributor, scrie doc.ro.

Astfel, scopurile unui regim alimentar după intervenție sunt:

- Prin reducerea consumului de grăsimi se va tempera efectul laxativ dat de bila care circulă liber și nu mai e stocată în vezica biliară

- Prin reducerea acidității în scaun, motilitatea intestinală este facilitată, ceea ce va duce la reglarea tranzitului intestinal

- Reducerea grăsimilor nemetabolizate va ajuta în asimilarea nutrienților în intestin

Regimul post colecistectomie

Imediat după colecistectomie, medicul îți va recomanda o dietă lichidă pentru a preveni starea de greață, vărsăturile și constipația. Printre lichidele acceptate se numără supa clară, gelatina, sucurile de fructe, apa. Pe parcursul următoarelor zile, vei putea trece ușor către alimente solide, unde sunt acceptate pâinea, orezul, piureul de mere, pâinea prăjită și biscuiții sărați, pentru a se evita diareea.

După ce s-a încheiat perioada de convalescență, poți reveni la rutina normală, dar va trebui să menții anumite restricții alimentare în continuare, în special în ceea ce privește consumul de grăsimi, pentru următoarele câteva săptămâni.

Conform specialiștilor, o dietă săracă în grăsimi conține maxim 30% din aportul caloric zilnic provenit din grăsimi, un gram de grăsime echivalând cu nouă calorii. Pentru o dietă de 1500 calorii pe zi, de exemplu, aportul de grăsimi va fi de 50 grame pe zi, iar pentru o dietă de 2000 calorii pe zi, aportul va fi de 67 grame de grăsimi pe zi. În general, vei fi nevoită să eviți alimentele grase sau prăjite. De asemenea, alimentele procesate și bogate în zahăr ar trebui evitate, pentru că pot declanșa diareea. În anumite situații, pacienții sunt încurajați să limiteze consumul de lactate, cărnuri grase, cofeină, alcool și alimente picante și iuți.

Durata regimului post colecistectomie

Ca o regulă generală, o dietă săracă în grăsimi este cea mai potrivită după intervenția de colecistectomie și este recomandată pentru minimum o lună după operație. În acest fel, se va îmbunătăți tranzitul intestinal și se vor evita neplăcerile care apar, de obicei, după intervenție.

După aproximativ o lună, vei putea reintroduce, treptat, alimentele cu grăsimi și cu zahăr. Dacă după o lună încă manifești simptome sau dezvolți sindromul post-colecistectomie, afecțiune care are ca simptome crampe stomacale, diaree, greață, balonare și vărsături, va trebui să continui dieta și să discuți cu medicul curant.

Alimente și ceaiuri indicate după colecistectomie

1. Alimente

Printre alimentele recomandate în noua ta dietă se numără: merele, piureul de mere și de pere, avocado, bananele, lintea, legumele cu frunze verzi, rădăcinoasele, fructele de pădure, supele clare și ciorbele, broccoli, varza de Bruxelles, morcovii, năutul, păstăile, conopida, laptele vegetal, ouăle, peștele, grapefruitul, portocalele, ardeii grași, varza kale, iaurtul grecesc sărac în grăsimi, fulgii de ovăz, nucile, prunele, uleiul de măsline, orezul, semințele de chia și de in, cartofii dulci, brânza tofu, carnea de pui și de curcan.

Fibrele solubile din fructe și legume pot ajuta în prevenirea diareei. Dacă citricele sunt prea acide pentru stomacul tău, le poți evita și înlocui cu mere, banana, avocado și fructe de pădure. De asemenea, supele și ciorbele din legume sunt bogate în nutrienți și ușor de digerat.

În ceea ce privește lactatele, acestea pot fi mai dificil de digerat, mai ales în perioada de convalescență. Iaurtul cu un conținut redus de grăsimi și laptele vegetal pot fi, însă, mai ușor de tolerat, dacă sunt consumate cu moderație.

Pe măsură ce începi să reintroduce alimente în dietă, concentrează-te pe creșterea aportului de fibre din cereale integrale, cum ar fi orezul brun și pâinea graham. Atenție, însă, la alimente precum pizza sau plăcinte, care sunt de regulă preparate cu făină albă, mai greu de digerat. Poți opta pentru variante preparate cu cereale integrale sau cu ingrediente mai ușoare, cum ar fi brânză light.

Dacă te gândești că ar trebui să limitezi consumul de proteină, e important să reții că nu ai nevoie de vezica biliară pentru a procesa proteina, deci alimentele proteice nu ar trebui să-ți facă probleme, atât timp cât nu sunt bogate în grăsimi. Așadar, poți consuma carne, dar încearcă să elimini părțile de grăsime. De asemenea, nucile, semințele și unturile din nuci și alune sunt surse excelente de protein, dar atenție la aportul de grăsimi. Vor trebui consumate cu moderație. Poți, de asemenea, alege produse cu proteină din soia, pentru alternative proteice mai sărace în grăsimi.

2. Ceaiuri și alte băuturi

În ceea ce privește ceaiurile, cele mai recomandate după operația de colecistectomie sunt:

- Ceaiul de anghinare (are acțiune antibacteriană și coleretică)

- Ceaiul de gălbenele (are acțiune antiseptică, antiinflamatorie și coleretică)

- Ceaiul de păpădie (are puternic efect depurativ și protejează funcțiile hepatice)

- Ceaiul de frasin (are proprietăți calmante și antiinflamatoare)

- Ceaiul de cicoare (are efect depurativ și coleretic)

Dacă nu îți place să bei ceai, poți alege varianta de tinctură din plantele enumerate mai devreme, dar e recomandat să te consulți cu medicul curant înainte de a consuma tincturi de plante, în această perioadă. După intervenție, va trebui să eviți băuturile carbogazoase și alcoolul. În timp, vei putea reintroduce treptat băuturile preferate, dar atenție la cele bogate în zahăr – ar putea să te supere la stomac.

Băuturile cu mult lapte pot fi dificil de digerat, așa că e recomandat să optezi pentru lapte vegetal, lapte fără lactoză și fără un conținut mare de grăsimi. La câteva săptămâni după operație, vei putea reveni, gradual, la o dietă normală. Pentru acest lucru, încearcă să reintroduci alimentele nepermise în cantități mici, pentru a vedea cum reacționează organismul la acestea. Poți ține un jurnal alimentar, pentru a nota ce nu îți priește și ce poți mânca fără probleme.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367