REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ceasul inteligent - cum funcționează și ce funcții utile are pentru sănătate

Ceasul inteligent - cum funcționează și ce funcții utile are pentru sănătate

Replica API 14 octombrie 2020 | 00:00 1033

Ceasul inteligent sau smartwatch-ul este un dispozitiv portabil care poate fi purtat la încheietura mâinii și, la fel ca smartphone-ul, prezintă o interfață digitală, de tip touchscreen, cu aplicații funcționale pentru muncă, divertisment, informare și sănătate.

Modelele de ceasuri inteligente de ultimă generație au atras simpatia consumatorilor din întreaga lume datorită funcționalității complexe, care include monitorizarea pulsului, a bătăilor inimii, precum și alte funcții vitale. Este ca și cum ai purta un mini computer la încheietură. În plus, pasionații de sport aleg ceasurile inteligente pentru a-și monitoriza efortul depus în timpul activităților fizice (numărul de pași, numărul de calorii arse, etc.), scrie doc.ro.

Deși ceasurile digitale există de decenii, unele având chiar și funcții matematice de bază, abia în 2010 companiile mari de tehnologie au început să lanseze ceasuri cu proprietăți de smartphone. Astăzi, majoritatea companiilor de tehnologie au, în gama de ofertă, smartwatch-uri, însă și acestea sunt dedicate mai multor categorii de consumatori. De exemplu, dacă îți place să mergi în drumeții, cu bicicleta sau să alergi la maratoane, poți opta pentru cele special concepute pentru monitorizarea rafinată a nivelului de efort depus și chiar pentru a te descurca în condiții de drumeție (busolă, senzori, funcții de meteo de înaltă precizie, lanternă, etc.).

Cum funcționează un smartwatch?

Majoritatea smartwatch-urilor, fie că sunt concepute pentru uz zilnic, fie că sunt create pentru scopuri precise, prezintă o suită de funcții, printre care:

Alerte și notificări

Smartphone-urile afișează notificări pentru a-ți atrage atenția asupra evenimentelor și activităților importante din programul tău. Device-urile conectate la telefon, cum este și smartwatch-ul, pot să afișeze același tip de notificări, dar pot să îți ofere și informații specifice, cum ar fi alerte legate de nivelul tău de sedentarism. Așadar, dacă petreci mai mult de o oră în poziție șezută, ceasul îți poate da o alertă cum că este timpul să te ridici și să faci câțiva pași.

Aplicații

Pe lângă afișarea de alerte și notificări specifice, un smartwatch îți poate oferi o suită de aplicații utile pentru rutina ta de zi cu zi. Așadar, în funcție de ceea ce cauți de la un ceas inteligent, poți beneficia de aplicații special menite pentru drumeții și trasee pe munte, pentru scufundări, jogging, yoga, exerciții de meditație, performanță intelectuală (jocuri și activități cognitive), somn și monitorizarea calității acestuia, dietă, etc.

Managementul informației

Majoritatea ceasurilor inteligente, conectate la smartphone, pot controla și filtra informația care ajunge la tine, așa încât să citești exact ce te interesează. De exemplu, atunci când asculți muzică la telefon cu ajutorul căștilor, te poți folosi de telefon pentru a ajusta volumul muzicii și pentru a schimba sau reasculta anumite piese. De asemenea, telefonul îți poate trimite notificări când apare o știre nouă din canalele la care ești abonată sau când primești un email sau un mesaj nou.

Răspunderea la mesaje prin vorbire

Majoritatea ceasurilor inteligente oferă funcția speech-to-text, sau dictare vocală, acest lucru însemnând convertirea dictării în text. De exemplu, atunci când te afli la volan, poți răspunde la un mesaj scris prin vorbire – telefonul va converti mesajul tău vocal în text și îl va trimite automat.

Funcții de fitness

Dacă ești pasionată de sport, un smartwatch dedicat pentru fitness va deveni aliatul tău.

GPS

Majoritatea ceasurilor inteligente includ, în prezent, un sistem GPS pentru localizare precisă și pentru a primi alerte și notificări în funcție de aceasta.

Baterie de cursă lungă

Majoritatea ceasurilor inteligente de ultimă generație au o baterie foarte fiabilă, care să te țină cel puțin o zi de uz normal, în special la ceasurile concepute pentru efort fizic și activități de tip outdoor.

Funcții utile pentru sănătate

După cum spuneam, ceasurile inteligente includ numeroase funcții utile pentru monitorizarea semnelor vitale și a altor markeri de sănătate. De exemplu, monitorizarea bătăilor inimii, a presiunii arteriale, a pulsului și a temperaturii corporale. În plus, datorită funcțiilor complexe de monitorizare a sănătății inimii (funcții EKG), un astfel de ceas inteligent poate preveni infarctul miocardic, prin transmiterea unor alerte puternice atunci când activitatea cardiacă devine anormală.

Sunt și modele care pot fi folosite pentru măsurarea nivelului de efort în diverse activități sportive, precum alergat, ciclism, yoga. Un astfel de smartwatch este și rezistent la apă, așa încât poate fi folosit și în activități sportive de apă, precum înot și scufundări.

Popularitate

Ceasurile inteligente devin din ce în ce mai populare. Așadar, potrivit Satista, vânzările de smartwatch-uri au crescut, de la 5 milioane de unități pe plan global, în 2014, la aproximativ 141 milioane de unități, în 2018.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218