REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

CEDO condamnă Ungaria pentru că a refuzat accesul unui jurnalist într-un centru pentru solicitanţi de azil

CEDO condamnă Ungaria pentru că a refuzat accesul unui jurnalist într-un centru pentru solicitanţi de azil

Replica API 9 octombrie 2019 | 00:00 443

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Ungaria pentru că i-a refuzat unui jurnalist accesul într-un centru de primire a solicitanţilor de azil, fără un motiv suficient, transmite AFP.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizată în 2016 de Illés Szurovecz, un jurnalist ungar care lucra pentru un portal de informaţii şi căruia i s-a refuzat permisiunea de a face interviuri şi fotografii în centrul de primire de la Debreţin (est) pentru a relata despre condiţiile de viaţă de acolo.

Potrivit comunicatului emis de CEDO, instanţa 'nu a fost convinsă că restrângerea posibilităţii pentru reclamant de a întreprinde o asemenea muncă de cercetare, împiedicându-l astfel să relateze prin informaţii la prima mână despre o problemă ţinând de un interes public considerabil, şi anume criza refugiaţilor în Ungaria, era suficient justificată'.

Autorităţile ungare nu şi-au motivat interdicţia de acces decât prin 'raţiuni sumare, şi anume eventuale probleme pentru securitatea şi viaţa privată a solicitanţilor de azil', arată CEDO.

Cei şapte judecători, printre care şi cel ungar, au considerat în unanimitate aceste motive ca insuficiente pentru a se restrânge libertatea de exprimare.

'A pune obstacole pentru accesul jurnaliştilor la informaţie riscă să-i descurajeze, chiar să-i împiedice să relateze informaţii exacte şi fiabile către public şi, prin urmare, să-şi joace rolul indispensabil de ''câini de pază''', subliniază instanţa europeană.

CEDO nu a condamnat totuşi statul ungar la plata unei amenzi către jurnalist. 'Constatarea încălcării echivalează prin ea însăşi cu o satisfacţie echitabilă suficientă pentru dauna morală suferită', a indicat instanţa de la Strasbourg. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si daca a refuzat ce este ? Trebuie condamnata pentru acesti invadatori islamisti ?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218