REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

CEDO dă câştig de cauză Spaniei după expulzarea unor migranţi din Melilla

CEDO dă câştig de cauză Spaniei după expulzarea unor migranţi din Melilla

Replica API 14 februarie 2020 | 00:00 397

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat joi câştig de cauză Spaniei, care a expulzat fără o hotărâre administrativă sau judiciară doi migranţi din enclava Melilla către nordul Marocului, informează AFP, citată de Agerpres.

Această decizie surprinzătoare adoptată în unanimitate de Marea Cameră a CEDO răstoarnă jurisprudenţa rezultată prin decizia din primă instanţă anunţată de CEDO pe 3 octombrie 2017, care dăduse dreptate migranţilor şi condamnase Madridul.

Instanţa europeană, sesizată de cei doi migranţi, originari din Coasta de Fildeş şi Mali, menţionează în decizia sa definitivă că aceştia ''s-au pus ei înşişi într-o situaţie de ilegalitate când au încercat în mod deliberat, pe 13 august 2014, să intre în Spania traversând dispozitivul de protecţie de la frontiera cu Melilla, prin locuri neautorizate şi în cadrul unui grup numeros, profitând de efectul mulţimii şi folosind forţa''.

Reclamanţii ''au decis să nu utilizeze căile legale existente care permit intrarea legală pe teritoriul spaniol'', iar ''absenţa unei decizii individuale de îndepărtare'' de pe teritoriul spaniol şi expulzarea lor imediată se justifică prin faptul că ei ''nu au folosit procedurile de intrare oficiale existente în acest scop şi este prin urmare consecinţa propriului lor comportament'', explică CEDO în hotărârea ce stabileşte că Spania nu a încălcat articolele 4 din Protocolul nr. 4 (interzicerea expulzărilor colective) şi 13 (dreptul la un recurs efectiv) din Convenţia europeană a drepturilor omului.

Enclavele spaniole Ceuta şi Melilla, situate în nordul Marocului, sunt singurele frontiere terestre ale Africii cu Europa şi pe care numeroşi migranţi încearcă să le treacă, deşi sunt protejate de garduri de peste şase metri înălţime prevăzute pe alocuri cu sârmă ghimpată şi lame ascuţite care provoacă răni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Afara cu urangutanii si cimpanzeii din Europa! Europa inseamna homo sapiens sapiens!
0
0
Suntem total de acord. Acest lucru trebuia facut de la inceput. Riscam sa aglomeram Europa si sa ne trezim ca cei din China cu fel de fel de virusuri.
0
0
Chiar a facut CEDO asa ceva? Ma mir.Este totusi un pas inainte in luta de stopare a imigratiei ilegale.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369