REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Cei mai bogaţi oameni din Cernavodă, plătiţi de Centrala Nucleară să repare sistemul de termoficare al oraşului

Cei mai bogaţi oameni din Cernavodă, plătiţi de Centrala Nucleară să repare sistemul de termoficare al oraşului

Replica API 23 mai 2013 | 00:00 2080

Contract de 5,5 milioane de euro

Contract de 5,5 milioane de euro

Nuclearelectrica, societatea de stat care operează singura centrală nucleară din ţară, va plăti aproape 240 de miliarde de lei vechi pentru reparaţia şi întreţinerea sistemului de termoficare din Cernavodă. Contractul a fost atribuit pe 01.04.2013, în urma unei licitaţii la care au participat doi competitori. Potrivit autorităţii contractante, este vorba despre "servicii complete de exploatare, întreţinere şi reparaţii a sistemului de termoficare Cernavodă, reparaţii instalaţii electrice aferente centralelor termice şi punctelor termice, servicii complete de exploatare, întreţinere şi reparaţii a staţiei de tratare apă din Campus şi a instalaţiilor anexe, inclusiv servicii complete de tehnoredactare computerizată aferente serviciilor prestate". Licitaţia a fost câştigată de asocierea formată din Elcomex IEA SA Cernavodă, Argos Industrial SRL Cernavodă şi Energotech SA Bucureşti, care va primi de la Nuclearelectrica 23.988.466,72 lei, fără TVA.

Numele celor care conduc primele două societăţi sunt de notorietate, fiind vorba despre, probabil, cei mai bogaţi locuitori din Cernavodă. Elcomex IEA este deţinută în proporţie de 99,9396% de Ion Grecu, restul de 0,0604% aparţinând Cameliei Grecu, societatea fiind coordonată de un consiliu de administraţie alcătuit din Ioan Pleşca, Adrian Marius Rusu şi Ştefan Holobiuc. În vârstă de 60 de ani, Ion Grecu este unul din cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 60 de milioane de euro, cu afaceri dintre cele mai diverse. Pe lângă grupul de firme Elcomex, care furnizează produse şi servicii în domeniul energetic, gorjeanul devenit milionar de pe urma afacerilor din Cernavodă, dar cu domiciliul în Constanţa investeşte în eoliene, creşte calcani, conduce o echipă de bowling profesionist, cu care a participat inclusiv la campionate europene, patronează un club sportiv şi, mai nou, îşi face şi fermă de capre. Grecu şi Elcomex au devenit celebri prin nenumăratele contracte primite de la companii de stat, în special Nuclearelectrica, indiferent de culoarea politică a guvernării. De altfel, omul a fost sincer şi a recunoscut că a cotizat pentru toată lumea, ca să nu se supere nimeni. Astfel, Elcomex apare ca sponsor, cu sume importnate de bani, pe listele tuturor partidelor mari, indiferent dacă vorbim de PSD, PNL sau PDL. La rândul său, Lucian Lazia, patronul de la Argos, în vârstă de 59 de ani, este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 32 milioane de euro. Considerat un apropiat al PSD, Lazia a beneficiat de contracte extrem de bănoase cu statul (în special Apele Române şi Nuclearelectrica) indiferent de guvernare. Lucian Lazia şi fiul său, Dorin, care îi este şi asociat, sunt foarte contestaţi de sutele lor de angajaţi, care se plâng că nu şi-au mai primit salariile de aproape un an de zile, deşi Argos primeşte constant de la stat contracte de sute de miliarde de lei vechi. De asemenea, nici partenerii de afaceri nu sunt foarte încântaţi de relaţia cu Argos, instanţele constănţene fiind supra-saturate de dosare ale creditorilor ţepuiţi de firmele lui Lucian Lazia. În fine, firma bucureşteană Energotech SA, cea de-a treia implicată în asocierea care va repara sistemul de termoficare din Cernavodă, este deţinută tot de o familie: Florian Cojocaru, acţionar majoritar şi administrator, Mihai Tudor Cojocaru şi Cristian Radu Cojocaru.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218