REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cel mai bogat afacerist din Vrancea, Liviu Jitea, şi alte 17 persoane, REŢINUŢI pentru trafic de alcool

Cel mai bogat afacerist din Vrancea, Liviu Jitea, şi alte 17 persoane, REŢINUŢI pentru trafic de alcool

Replica API 11 martie 2013 | 00:00 460

Cel mai bogat om de afaceri din Vrancea, Liviu Jitea, a fost reţinut sâmbătă alături de alte 17 persoane suspectate şi ele în acelaşi dosar pentru trafic de alcool. Procurorii spun că omul de afaceri transporta alcool dublu rafinat în cisterne de lapte, ca să scape de plata accizelor, anunţă RTV.net.

Iată ce spune IGPR despre dosar:

În urma percheziţiilor efectuate de poliţişti şi procurori, în cursul zilei de ieri, pentru destructurarea unei grupări suspectate că a produs un prejudiciu de peste 8.000.000 de euro prin activităţi ilicite cu alcool, au fost identificate importante sume de bani, respectiv aproximativ 1 miliard de lei vechi, 16.100 litri de alcool, butoaie cu vin, instalaţii artizanale de fabricat băuturi alcoolice, dopuri, peturi, evidenţe contabile duble, documente. De asemenea au fost ridicate, în vederea confiscării ori instituirii măsurilor asiguratorii de către procurori, 1 kg. de bijuterii din aur, ceasuri de lux, 2 camioane şi 6 autoturisme de lux. 18 persoane au fost reţinute de procurorii D.I.I.C.O.T..

Reamintim faptul că, în cursul zile de ieri, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din cadrul B.C.C.O. Galaţi şi procurorii D.I.I.C.O.T. - S.T. Galaţi au efectuat 59 de percheziţii domiciliare la locuinţele şi sediile de firme ale mai multor persoane suspectate de apartenenţă la un grup organizat infracţional, specializat în infracţiuni economice cu alcool.

Cele 59 de percheziţii, 53 în judeţul Vrancea, 4 în Galaţi şi 2 Brăila au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul B.C.C.O. Bacău, I.P.J. Galaţi, I.P.J. Brăila, I.P.J. Vrancea, jandarmilor din cadrul I.J.J. Galaţi, I.J.J. Bacău şi lucrătorilor din cadrul Gărzii Financiare Comisariatul Central.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Poliţiştii au depistat în flagrant delict o cisternă pentru lapte, la ieşirea din sediul unei societăţi comerciale, care transporta peste 2.000 de litri de alcool, fără documente legale.

75 de persoane au fost conduse pentru audieri, cercetările în cauză fiind efectuate pentru constituirea unui grup infracţional organizat, deţinerea în afara unui antrepozit fiscal şi comercializarea ilicită de produse accizabile în formă continuată, amplasarea înaintea contoarelor a unor canele sau robinete prin care se pot extrage cantităţi de alcool sau distilate necontorizate şi evaziune fiscală în formă continuată.

În urma investigaţiilor a rezultat că, în luna iulie 2011, 15 persoane au constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii de importante foloase materiale din producerea unor cantităţi de alcool neevidenţiate şi comercializarea acestora, prin eludarea dispoziţiilor fiscale privind producerea, deţinerea şi marcajul produselor accizabile.

Astfel, în perioada iulie 2011 - martie 2013, liderul grupării, în calitate de administrator la două societăţi comerciale din Focşani, este suspectat că a participat în mod direct la deţinerea a importante cantităţi de alcool în afara unui antrepozit fiscal, într-un spaţiu special amenajat în incinta uneia dintre firmele pe care le administra şi că i-a ajutat pe alţi membri ai grupului la săvârşirea aceleiaşi fapte.

Sprijinul către ceilalţi membri ai grupării s-a manifestat prin facilitarea transportului de la una din societăţile din Focşani către un spaţiu special amenajat al unei alte societăţi din judeţul Vrancea a sute de mii de litri de alcool dublu rafinat, de asemenea ajutând şi la comercializarea alcoolului din acest spaţiu.

De asemenea, persoana în cauză este suspectată că, în calitate de administrator unic al uneia dintre societăţi a participat la amplasarea înaintea contoarelor a mai multor instalaţii neautorizate în cadrul liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat prin care s-au extras cantităţi de alcool necontorizate.

Totodată, cel în cauză este suspectat că a omis în totalitate evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate produse, respectiv peste 800.000 de litri.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat de membrii grupării prin sustragerea de la plata accizelor, taxelor şi impozitelor fiind de peste 8.000.000 de euro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218