REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cel mai bun regim alimentar pentru cei cu anemie

Cel mai bun regim alimentar pentru cei cu anemie

Replica API 17 noiembrie 2020 | 00:00 1899

Anemia are loc atunci când corpul tău nu are suficiente eritrocite (globule roșii în sânge). Afecțiunea este, în principal, cauzată de pierderile de sânge, de distrugerea globulelor roșii sau de incapacitatea corpului de a crea suficiente eritrocite (hematii).

Există mai multe tipuri de anemii, iar cea mai întâlnită este cea prin carență de fier. Totodată, o lipsa a vitaminei B12 din organism (numită și acid folic) poate avea un impact asupra capacității corpului tău de a produce globule roșii. O dietă care este bogată în fier și în complexul de vitamine B, precum regimul alimentar de mai jos, este importantă dacă ești anemic. scrie doc.ro. Discuta cu medicul tău despre ce fel de suplimente poți lua și dacă îți recomandă să le încerci.

Regimul sau planul alimentar în caz de anemie

Adaugă aceste alimente în dietă ta, pentru a obține mai mult fier și pentru a lupta contra anemiei prin carență de fier:

1. Legume frunzoase și varză fără căpățână

Verdețurile, în special cele cu frunze de un verde închis la culoare, se numără printre cele mai bune surse de fier non-heme. Ele includ:

spanacul;

varză kale;

frunzele de păpădie;

sfeclă elvețiană (mangoldul);

frunzele unor legume din familia verzei (broccoli, conopidă, verza kale, verza de bruxelles, varză creată Savoy, gulie);

Unele frunze, cum ar fi cele de mangold (sfeclă elvețiană) sau cele de Kale sau alte tipuri de varză fără căpățână, conțîn și acid folic. Să nu uităm că o dietă săracă în această vitamina poate cauza anemia prin carență de acid folic. Și fructele citrice, fasolea boabe și cerealele integrale sunt surse bune de acid folic.

În plus, vitamina C îți ajută stomacul să absoarbă fierul, iar dacă mănânci aceste salate și frunze în combinație cu alimente care conțin vitamina C (precum portocalele, ardeii grași roșii și căpșunile), vei putea crește absorbția de fier.

2. Carne roșie și carne de pasăre

Toată carnea roșie și toate carnurile de păsări de curte conțîn fier heme. Carnea roșie, mielul și cea de vânat sunt cele mai bune surse. Cea de pasăre de curte și de pui au cantități mai mici. Dacă mănânci carne roșie sau de pasăre cu legume ce conțîn fier non-heme, cum ar fi cele de mai sus, poți crește absorbția de fier.

3. Ficatul

Mulți oameni se feresc să mănânce organe de animale, dar acestea sunt o sursă excelență de fier. Ficatul este, de departe, cel mai popular organ și o sursă bună de fier. Este bogat atât în fier, cât și în ceea ce privește conținutul de acid folic. Alte organe care au un conținut bogat de fier sunt inima, rinichii și limba de vită.

4. Fructele de mare și pește

Unele fructe de mare îți oferă o cantitate de fier heme. Stridiile, scoicile și creveții sunt surse bune. Majoritatea tipurilor de peste conțin fier. Printre peștii bogați în fier se numără:

sardinele conservate în ulei;

tonul proaspăt sau la conservă;

somonul proaspăt;

halibutul proaspăt;

bibanul proaspăt;

eglefinul proaspăt.

Deși atât somonul proaspăt, cât și cel la conservă sunt surse bune de fier, să nu uităm că somonul conservat este bogat în calciu, scrie healthline.com. Calciul se leagă de fierul din organism și reduce absorbția, tocmai de aceea, alimentele bogate în calciu nu ar trebui consumate în același timp cu cele care conțîn mult fier.

5. Fasolea boabe

Boabele de fasole sunt surse excelente de fier atât pentru vegetarieni, cât și pentru cei care consumă carne. Iată unele opțiuni de fasole bogate în fier:

fasolea roșie kidney;

năutul;

boabele de soia;

fasole ochi negri;

fasole Pinto;

fasole neagră;

mazăre boabe;

fasole lima (albă).

6. Nuci și semințe

Multe tipuri de nuci și semințe sunt surse excelente de fier. Sunt delicioase dacă le mănânci că atare sau dacă le pui în salate sau în iaurtul simplu. Câteva exemple de nuci și semințe care conțin fier:

semințe de dovleac,

caju,

fistic,

semințe de cânepă,

semințe / muguri de pin

semințe de floarea-soarelui.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367