REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cel mai cunoscut braconier din judeţul Constanţa, REŢINUT: a fost prins cu carcase de porc mistreţ în maşină

Cel mai cunoscut braconier din judeţul Constanţa, REŢINUT: a fost prins cu carcase de porc mistreţ în maşină

Replica API 15 ianuarie 2014 | 00:00 868

Lui Darac i s-a înfundat

Lui Darac i s-a înfundat

Braconier cu renume în sudul Dobrogei, Constantin Darac, originar din Adamclisi, a fost prins, luni noapte, cu mai multe carcase de porci mistreţi în portbagajul unei maşini. Alături de Darac se afla în maşina oprită pentru verificări de oamenii legii şi Ion Ioniţă, din Poarta Albă. Cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind suspectaţi de braconaj, oamenii legii continuând cercetările pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale. Totodată, poliţiştii au stabilit că un al treilea individ, Ionel Rădoi, este complice al braconierilor.

Conform unui comunicat al IPJ Constanţa, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Constanţa au depistat pe raza oraşului Năvodari doi bărbaţi de 42, respectiv 46 de ani, care transportau cu un autoturism cantitatea de 150 de kilograme carcasă de carne de porc mistreţ, procurat fără respectarea prevederilor legale, în vederea comercializării. Întreaga cantitate de carne a fost ridicată şi predată către Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi - Constanţa în vederea expertizării şi stabilirii provenienţei, totodată fiind indisponibilizat şi autoturismul cu care a fost transporată aceasta. "Cele două persoane au fost reţinute pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, cercetările fiind continuate de către poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a suspecţilor", se mai arată în comunicatul IPJ. În cursul zilei de ieri, oamenii legii au continuat ancheta, efectuând şi percheziţii domiciliare la suspecţii de braconaj. Conform unor surse judiciare, Darac şi Ioniţă au recunoscut că transportau în maşină carne de porc mistreţ, însă au negat faptul că ar fi chiar ei braconierii: "Au declarat că au cumpărat carnea de la persoane necunoscute, de pe marginea drumului". Puţin probabil să fie aşa, în condiţiile în care Darac este braconier cu state vechi de plată în branşă.

Ce poveşti vânătoreşti spune braconierul Darac atunci când este prins

Constantin Darac a intrat în atenţia oamenilor legii încă din 2001. La acea vreme, după organizarea unor pânde de către oamenii legii, Darac a putut fi prins doar cu ajutorul mascaţilor. Încă de atunci, exista suspiciunea că ar fi capul unei importante reţele de braconieri, ce acţionau în sudul Dobrogei. Pe lângă dosarele de braconaj, Darac s-a făcut remarcat şi prin comportamentul violent. Ca prin "minune", el a tot reuşit să evite celula penitenciarului. Spre exemplu, Judecătoria Medgidia concluziona acum câţiva ani că bărbatul nu a comis o faptă de braconaj, prin urmare l-a absolvit de orice vină, însă l-a condamnat la şase luni de închisoare pentru infracţiunea de transport vânat sau găsit împuşcat ori tranşat în teren. Totuşi, anul 2011 a fost însă un an greu pentru braconierul Darac. "A fost condamnat la 1 an cu executare, iar aici vorbim despre dosarul privind agresarea unor jurnalişti. A fost liberat tot în 2011", au precizat, pentru "Replica", oamenii legii. Iată însă că, în 2014, Darac o ia de la capăt în "confruntările" cu poliţiştii. Interesant este că, de data aceasta, Darac a susţinut că a cumpărat carnea de mistreţ de la persoane necunoscute. În 2010-2011, el declara oamenilor legii, atunci când a fost prins tot cu mistreţ braconat, că a găsit animalele moarte în pădure, aşa că le-a luat, le-a tranşat şi urma să le consume împreună cu prietenii. Revenind asupra "poveştilor vânătoreşti" pe care Darac le spune atunci când este prins în flagrant, amintim metodele de acţiune folosite de acesta: astfel, potrivit informaţiilor strânse de oamenii legii la dosarul întocmit în 2001, Darac se folosea mereu de alţi membri ai reţelei de braconieri, pentru a induce în eroare organele de anchetă şi pentru a face imposibilă identificarea lor. Pentru a bracona porci mistreţi, cerbi etc., indivizii foloseau un Jeep Grand Cherokee, neînmatriculat, pe care erau montate două proiectoare: unul în faţă, pentru a lumina mai bine vânatul, iar cel de-al doilea în spate, pentru a-i orbi pe eventualii urmăritori. În plus, pentru a induce în eroare autorităţile, braconierii lui Darac mergeau la vânătoare însoţiţi de câte o fată, pentru a putea spune, în cazul în care erau prinşi, că, de fapt, căutau o zonă ferită în câmp sau în pădure pentru o partidă de amor. Vom reveni.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218