REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Cel mai mare aeroport din Europa ar putea fi închis. În locul lui ar putea să apară 100.000 de locuinţe

Cel mai mare aeroport din Europa ar putea fi închis. În locul lui ar putea să apară 100.000 de locuinţe

Replica API 16 iulie 2013 | 00:00 307

Primarul Londrei, Boris Johnson, va prezenta unei comisii guvernamentale o serie de propuneri privind închiderea sau redimensionarea aeroportului Heathrow, cel mai mare din Europa, urmând ca în loc să fie construite 100.000 de locuinţe, iar traficul să fie mutat într-un hub în estul capitalei Viitorul Heathrow intră într-o săptămână critică, în joc fiind soarta acestuia - extinderea sau chiar închiderea aeroportului, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Johnson va prezenta în această săptămână Comisiei pentru Aeroporturi planurile pentru transformarea Heathrow într-o zonă rezidenţială, în timp ce conducerea aeroportului propune construirea unei noi piste.

Primarul vrea dezvoltarea unui hub aerian cu patru piste în estul Londrei, în detrimentul Heathrow. Pentru noul aeroport, primarul propune trei posibile locaţii, două în estuarul Tamisei, precum şi extinderea actualului aeroport Stansted.

În acelaşi timp, Johnson cere închiderea sau reducerea dimensiunilor Heathrow, întrucât terenul poate fi folosit pentru a construi un nou cartier. Conducerea Heathrow şi mai mulţi consilieri locali au afirmat că un nou hub aerian în estul Londrei ar lăsa aeroportul fără trafic şi ar cauza pierderea unui număr mare de locuri de muncă în zonă.

Guvernul ar putea cumpăra Heathrow pentru circa 15 miliarde de lire sterline (22 de miliarde de dolari) şi ar putea folosi terenul de 1.220 de hectare pentru a construi 100.000 de locuinţe pentru până la 250.000 de oameni, creând astfel un nou cartier care ar mai reduce presiunea pe piaţa imobiliară, a declarat, luni, Johnson, potrivit Bloomberg.

Legăturile de transport foarte bune fac locaţia ideală pentru construcţia de locuinţe şi sedii de companii, arată planurile primarului, scrie The Guardian.

"Pare de necrezut că un primar al Londrei propune achiziţia forţată şi apoi închiderea Heathrow. Propunerea primarului ar lăsa 114.000 de oameni în faţa concedierii, ar creşte coturile pentru contribuabili şi ar dura mai mult să fie implementată decât continuarea pe baza solidă deja existentă la Heathrow", a declarat un purtător de cuvânt al Heathrow.

Conducerea aeroportului îşi va prezenta miercuri cazul în faţa comisiei numite de guvern, prezentând mai multe noi opţiuni pentru o a treia pistă, după ce un plan pentru extindere a fost respins în 2010.

De asemenea, şefii Heathrow vor afirma că o a patra pistă nu va fi necesară timp de mai multe decenii, combătând astfel unul dintre argumentele primăriei.

Planurile de extindere a traficului aerian al Londrei sunt susţinute şi de companii importante din Marea Britanie, care afirmă că dezvoltarea afacerilor pe marile pieţe emergente necesită legături directe între capitala britanică şi aceste ţări.

Primarul şi conducerea Heathrow sunt de acord asupra faptului că Londra are nevoie de un hub aerian puternic în zona de sud-est a oraşului. Viziunea acestora este, însă, contestată de alte aeroporturi din Londra şi apropiere.

Astfel, aeroportul Gatwick va depune propriile planuri pentru o a doua pistă, susţinând o "abordare de tip constelaţie" a capacităţii aeriene în jurul Londrei. Heathrow, Gatwick şi o versiune extinsă a Stansted ar concura de la egal la egal.

Aeroportul Birmingham consideră că Marea Britanie îşi poate asigura capacitatea aeriană necesară prin mai multe aeroporturi conectate la o reţea de cale ferată de mare viteză.

Manchester Airports Group, care a cumpărat Stansted anul trecut, nu s-a pronunţat dacă susţine planurile de extindere a aeroportului.

Comisia guvernamentală va anunţa până la sfârşitul anului o listă scurtă cu noi opţiuni pentru piste aeriene, urmând ca studiile detaliate să fie efectuate în 2014. Comisia va face recomandări după alegerile generale din 2015.

Sursa: Mediafax

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218