REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cel mai vechi act oficial pastrat la Arhive dateaza din 1878

Cel mai vechi act oficial pastrat la Arhive dateaza din 1878

Replica API 22 octombrie 2010 | 00:00 217

La Constanta,

La Constanta,

Tezaurul documentar aflat în grija Serviciului Judeţan Constanţa al Arhivelor Naţionale este deosebit de valoros, atât prin informaţia păstrată peste timp, cât şi prin încărcătura emoţională. Primele înscrisuri oficiale păstrate la Serviciul Judeţan Constanţa al Arhivelor Naţionale din Constanţa datează din anul 1878.

"Dosarul nr. 1 al Primăriei Constanţa conţine procesul-verbal de constituire Consiliul Local Chiustendgea (Constanţa - n.r.). În dosar se mai păstrează şi procese-verbale privind primele măsuri de ordin administrativ, dezbaterea bugetului, precum şi corespondenţa", a declarat, pentru cotidianul "Replica", Virgil Coman, directorul coordonator al serviciului. Mai vechi decât primele înscrisuri oficiale, la arhivele constănţene se păstrează şi documente din fonduri personale, care datează din anul 1875. "Spre exemplu, deţinem fondul familiei Alexandru Mastero. Dosarul conţine acte de posesiune şi moştenire. De obicei, fondurile personale şi cele familiare sunt donate de persoane particulare. Majoritatea fondurilor donate sunt ale unor familii reprezentative. Păstrăm şi fondul familiei I.N.Roman, cu numeroase poze, extrem de bineconservate", mai spune Virgil Coman. Printre vechile înscrisuri, păstrate în clădirea de pe strada Ştefan cel Mare, sunt şi registrele parohiale. "Registrul Parohiei romano-catolice datează din anul 1861, a Parohiei greceşti din 1863. În aceste registre erau înregistrate cununii, naşteri, botezuri şi decese", ne-a mai relatat directorul de la DJA. La Serviciul Judeţan Constanţa al Arhivelor Naţionale se află şi fonduri arhivistice care furnizează informaţii importante referitoare la situaţia zonei din punct de vedere administrativ, juridic, economic, social, politic şi cultural. Documentele, păstrate în cutii şi aranjate pe rafturile depozitelor instituţiei, pot fi oricând cercetate de orice cetăţean. Documentele instituţiilor sunt preluate de Serviciul Judeţean al Arhivelor, după treizeci de ani de la crearea lor. Impresionaţi de aerul de mister dat de clădirea în care sunt păstrate actele, cât şi de jandarmul din spatele porţii, mulţi dintre constănţeni cred că acolo se afla, bine păzite, o mulţime de secrete. Virgil Coman ne asigură însă că "instituţia noastră este deschisă tuturor. Orice cetăţean poate veni să studieze documentele date în cercetare la Sala de studiu".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218