REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cele mai bune alimente pentru imunitate. Trebuie să le mănânci zilnic pentru a te proteja de infecţii

Cele mai bune alimente pentru imunitate. Trebuie să le mănânci zilnic pentru a te proteja de infecţii

Replica API 14 martie 2020 | 18:37 1404

În contextul pandemiei de coronavirus, Claire Collins, o dieteticiană australiană şi profesor de nutriţie la universitatea din Newscastle, a întocmit o listă cu cele mai indicate alimente pentru creşterea imunităţii. Acestea ajută organismul să reziste mai bine în faţa coronavirusurilor şi pot grăbi vindecarea, susţine specialista.

Vitamine şi minerale care luptă cu infecţiile

Vitamina A, zincul, fierul şi fitonutrienţii cu rol antioxidant, precum betacarotenul, vitaminele B şi C, seleniul şi cuprul, sunt substanţe nutritive spre care ar trebui să ne îndreptăm atenţia.

Cercetările arată că persoanele care au carenţe în astfel de nutrienţi se recuperează mult mai lent din cauza răcelii, gripei sau altor infecţii.

„Vitamina A este esenţială pentru celulele care căptuşesc mucoasa plămânilor, a nasului şi a gurii. Dacă nu au parte de suficientă vitamina A, virusurile au mari şanse să pătrundă în organism. E ca şi cum nu ai avea o linie de apărare pe terenul de fotbal”, spune prof. Collins.

Cele mai bune surse de vitamina A sunt ouăle, brânza, peştele gras, laptele şi iaurtul, morcovii, dovleacul, cartoful dulce, spanacul şi broccoli.

Fierul ameliorează simptomele infecţiilor

De asemenea, un rol foarte important în întărirea imunităţii îl are fierul. În cazul copiilor şi al femeilor, nivelul acestui mineral tinde să fie mai scăzut, de aceea este nevoie de o dietă bogată în fier sau, uneori, de suplimente, care pot atenua efectele infecţiilor.

Surse excelente de fier sunt carnea roşie fără grăsimi, peştele, fasolea, lintea, cereale fortificate.

Un alt mineral cu rol important este zincul, care ajută de dezvoltarea noilor celule. Poţi găsi cantităţi mari de zinc în alimente precum scoici, fructe de mare în general, tofu, miso, cereale integrale, nuci.

Fitonutrienţi care protejează organismul de radicalii liberi

Dacă eşti deja infectat, este important să consumi alimente bogate în fitronutrienţi (betacaroten, vitamina C, seleniu, cupru, riboflavină), substanţe care împiedică acţiunea nocivă a radicalilor liberi asupra organismului.

Surse naturale de vitamina C sunt: mango, kiwi, lime, căpşune, broccoli, ardei iute, spanac şi roşii.

Şi, desigur, să nu uităm de minunata supă de pui cu legume, care este şi delicioasă, şi foarte benefică pentru sistemul imunitar, scrie csid.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102