REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Cele mai comune efecte adverse ale tratamentului hepatitei C

Cele mai comune efecte adverse ale tratamentului hepatitei C

Replica API 23 ianuarie 2021 | 00:00 901

Hepatită C este o afecțiune tratabilă și chiar vindecabilă. Întrucât hepatită C este o afecțiune care poate cauza daune permanente ficatului tăi, tratamentul pentru hepatită C este obligatoriu.

Sursă foto: Shutterstock

La fel ca majoritatea medicamentelor, și cele folosite pentru tratarea hepatitei C au efecte adverse. Până în anul 2014, tratamentul pentru tratarea hepatitei C folosit era cel cu interferon, care cauza o serie de reacții adverse severe, scrie doc.ro. Din fericire, noile tratamente antivirale folosite în tratamentul pentru hepatită C au efecte adverse mai blânde. Mai mult decât atât, durata tratamentelor nou apărute este mai scurtă, ceea ce înseamnă că și efectele adverse trebuie suportate pentru o perioada de timp mai scurtă.

Cea mai bună metodă prin care poți combate efectele secundare este să le cunoști și să îți iei măsurile preventive necesare pentru a le diminua.

Este foarte important că în timpul tratamentului pentru hepatită C să nu iei niciun alt medicament fără a te consulta în prealabil cu medicul tău întrucât acesta poate interacționa cu tratamentul antiviral iar reacțiile apărute pot fi unele cât se poate de grave.

Lista medicamentelor folosite în tratarea hepatitei C și efectele adverse ale acestora

Daclatasvir – folosit în tratarea genotipurilor 1 și 3 în hepatită C, acesta este întotdeauna prescris alături de sofosbuvir și uneori și de ribavirina.

Efecte adverse: diaree, oboseală dureri de cap și greață.

Epclusa (sofosbuvir și velpatasvir) – folosit în tratarea genotipurilor 1-6. În caz de ciroză decompensată este prescris alături de ribavirina.

Efecte adverse: oboseală, dureri de cap.

Harvoni (ledipasvir + sofosbuvir) – folosit în tratarea genotipurilor 1 și 4, poate fi prescris alături de ribavirina.

Efecte adverse: diaree, oboseală, dureri de cap, insomnie și greață.

Maviret (glecaprevir + pibrentasvir) – administrat pentru tratarea genotipurilor 1-6.

Efecte adverse: oboseală, dureri de cap, greață.

Simeprevir – folosit în tratarea genotipului 1, această substanță activă este recomandată în combinație cu alte medicamente antivirale. De regulă, e folosit în tratarea hepatitei cronice instalate de mult timp.

Efecte adverse: greață, iritații la nivelul pielii și fotosensibilitate.

Peginterferon – oamenii de știință încearcă să înlocuiască peginterferonul cu alte medicamente antivirale întrucât acesta are efecte adverse în mai bine de 40% dintre cazuri. De regulă, acesta este folosit în combinație cu alte medicamente antivirale, printre care și ribavirina. Momentan, peginterferonul este folosit atunci când alte medicamente nu dau rezultate.

Efecte adverse: simptome specifice răcelii printre care tușe, congestie nazală și durere în gât, depresie, anxietate, irascibilitate, amețeli, senzația de gură uscată, uscăciunea ochilor și a pielii, oboseală, slăbiciune, febra, pierderea părului, insomnii, scăderea numărului celulelor albe din sânge, dureri musculare și articulare.

Ribavirina – această este prescrisă întotdeauna în combinație cu alte medicamente pentru tratarea hepatitei C. Întrucât studiile făcute pe animale au dovedit că ribavirina cauzează malformații fătului, această substanță este interzisă femeilor însărcinate. Întrucât ribavirina rămâne în sânge încă 6 luni după încetarea tratamentului, femeile care urmează un tratament pe baza de ribavirina trebuie să folosească măsuri contraceptive încă o jumătate de an după încheierea tratamentului antiviral.

Efecte adverse: anemie (număr scăzut de celule roșii în sânge), amețeli, oboseală, probleme de concentrare, tahicardie, insomnie, pierderea apetitului. Depresie, anxietate, irascibilitate, greață, iritații la nivelul pielii, uscăciunea pielii, pierderea/ alterarea gustului, probleme la stomac, slăbiciune.

Sofosbuvir – acesta este prescris întotdeauna acompaniat de unul sau mai multe medicamente antivirale pentru hepatită C.

Efecte adverse: oboseală, dureru de cap, greață.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920