REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cele mai frecvente simptome ale afecțiunilor prostatei

Cele mai frecvente simptome ale afecțiunilor prostatei

Replica API 15 octombrie 2020 | 00:00 1044

După împlinirea vârstei de 50 de ani, riscul de afecțiuni ale prostatei este mai mare. Iată care sunt simptomele care ar trebui să te trimită la un consult urologic întrucât pot trăda boli ale acestei glande, scrie doc.ro.

Simptome ale afecțiunilor prostatei care trebuie să te trimită la medic

E recomandat consultul de specialitate dacă bărbatul observă următoarele simptome:

Nevoia frecvența de a urină, chiar și în timpul nopții

Incapacitatea de abținere atunci când bărbatul are nevoie la toaletă

Sânge în urină și/ sau spermă

Usturimi, disconfort sau durere la urinare

Ejaculare dureroasă

Dureri lombare, în zona abdominală, pelvină sau rectală

Jet slab al urinei

Cele mai frecvente afecțiuni ale prostatei

Iată cu ce boli ale acestei glande se poate confruntă bărbatul, mai ales după ce împlinește vârstă de 50 de ani.

Prostatită – prostatită, adică inflamația prostatei, este o problema cu care bărbații se confruntă adesea.

Prostatită acută este cea care se declanșează în urmă unei infecții bacteriene. Printre manifestările acesteia se numără simptomele menționate mai sus, specifice bolilor prostatei, precum și frisoane, febra sau alte dureri. Dacă infecția este recurentă, vorbim deja despre prostatită bacteriană cronică – această este mai greu de tratat. Dacă cea acută necesită tratament cu antibiotice administrat pe perioada scurtă, prostatită bacteriană cronică se tratează cu antibiotice administrate pe termen lung.

În cazul în care prostatită persistă însă nu este vorba despre o infecție bacteriană, tratamentul este bazat pe medicamente antiinflamatoare, dar și modificări ale stilului de viață și poate chiar și intervenție chirurgicală.

Hiperplazie benignă de prostată – cunoscută și sub denumirea de adenom de prostată, hiperplazia benignă este caracterizată de mărirea benignă a prostatei. Această afecțiune este adesea diagnosticată la pacienții vârstnici. În funcție de stadiul bolii, dar și de simptomele acesteia, medicul poate recomandă expectativă, tratamentul medicamentos, dar și intervenția chirurgicală.

Cancerul de prostată – bărbații de peste 50 de ani sunt expuși riscului mărit de cancer de prostată, de aceea e recomandat screeningul, mai ales dacă există și alți factori de risc (istoric familial de boli ale prostatei).

Dacă apar simptome la nivelul glandei prostată, medicul va face examinarea fizică (în timpul acesteia va verifică mărimea, fermitatea, textura prostatei, dar va caută totodată și noduli ori alte formațiuni similare), dar și un test de urină. Totodată, un test de sânge denumit PSA – antigen prostatic specific poate fi folosit pentru detectarea anomaliilor. Dacă medicul observă că există probleme în timpul acestor teste și analize, va face trimitere la urolog, pentru un consult de specialitate. În plus față de testele făcute deja, urologul va face o ecografie, dar și o biopsie – țesuturile recoltate de la nivelul prostatei în timpul biopsiei vor arată dacă există sau nu celule canceroase.

În funcție de tipul și stadiul cancerului de prostată, medicul va recomandă tratamentul cel mai potrivit – poate fi vorba despre expectativă și monitorizare, dar și de intervenție chirurgicală, radioterapie sau terapie hormonala.

Expectativă este preferată de medic atunci când tumoră canceroasă are o evoluție lentă și nu provoacă probleme. Medicul va face însă controale regulate, astfel încât să observe imediat ce lucrurile se complică.

Intervenția chirurgicală este folosită pentru îndepărtarea întregii glande, dar și a țesuturilor din jur.

Pe de altă parte, radioterapia folosește radiațiile pentru a ucide celulele canceroase și pentru a reduce dimensiunile tumorii.

Terapia hormonala este folosită adesea în paralel cu radioterapia, această având rolul de a opri producția de testosteron. Totodată, acest tip de terapie este folosit și dacă celulele canceroase de la nivelul prostatei au migrat și către ale zone din organism.

Orice afecțiune a prostatei poate fi tratată, însă este important să fie depistată cât mai devreme. De aceea, se recomandă bărbaților să meargă la medic imediat ce observă simptome la nivelul prostatei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218