REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cele mai importante evenimente politice ale anului trecut, la Constanța

Cele mai importante evenimente politice ale anului trecut, la Constanța

Replica API 2 ianuarie 2017 | 00:29 499

Planul local a fost o scenă interesantă în anul 2016, când politicienii s-au implicat mai mult sau mai puțin în acțiunile orașului, unde personalități din alte orașe s-au decis să candideze pentru județ la parlamentare, iar alte figuri politice au făcut surprize pentru cetățenii de la malul mării.

Primarul comunei Peștera, Liviu Marius Petre, s-a înscris în PSD, fiind una din marile surprize ale campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. El a fost recomandat când a candidat la fotoliul primăriei ca independent chiar de fostul primar, Valentin Vrabie. Vrabie s-a înscris în ALDE și promovează acum interesele lui Călin Popescu Tăriceanu, conducând administrația din Medgidia. Anunțul a fost făcut pe 3 decembrie. Liviu Marius Petre s-a fotografiat alături de Horia Țuțuianu și de echipa PSD.

Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, s-a implicat poate mai mult decât ar fi trebuit în promovarea candidaților la alegerile parlamentare. El s-a deplasat aproape de fiecare dată alături de echipa sa în județ, folosindu-se de imaginea sa pentru a atrage atenția populației. Totuși, PSD a avut un rezultat foarte bun în urma votului de pe 11 decembrie, ei câștigând în majoritatea secțiilor de votare.

Constanța a fost unul din orașele cu cei mai mulți candidați la parlamentare „trimiși” de la centru, o parte din ei fiind pe locuri eligile și au ajuns în Parlament. De exemplu, Robert Turcescu a candidat pe listele celor de la Partidul Mișcarea Populară, el câștigând locul la Camera Deputaților. Iulian Iancu a fost propulsat de la București pe lista Partidului Social Democrat, chiar pe primul loc la Camera Deputaților, loc care i-a asigurat scaunul de parlamentar.

Vergil Chițac va rămâne în istoria politică a orașului. La alegerile locale din iunie, el a candidat pentru Primăria Constanței, însă a pierdut în fața candidatului PSD Decebal Făgădău. Amiralul Chițac a intrat în Partidul Național Liberal, iar apoi și-a anunțat candidatura la fotoliul de primar. Lupta a fost strânsă în campanie, însă contracandidatul lui a ieșit victorios. Vergil Chițac nu s-a lăsat și a candidat pentru parlamentare, unde a prins, poziționat pe locul I la Senat, pe lista PNL. În final, Chițac și-a consolidat poziția de parlamentar.

Membrii Comisiei Naţionale Limes au desfăşurat la data de 1 octombrie a.c. o vizită la faţa locului pentru a constata starea actuală a sitului arheologic de la Capidava. Din păcate, se pare că în urma lucrărilor de restaurare ce au avut fost desfăşurate anul trecut au afectat seminificativ cetatea. Se pare că în forma sa actuală, obiectivul „nu mai corespunde criteriilor de autenticitate şi integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele tentative naţionale în cadrul Programului Naţional Limes”, după cum se arată în declaraţia Comisiei Naţionale Limes. Pentru cetatea Capidava, Consiliul Judeţean Constanţa a desfăşurat în ultimii 2 ani un proiect cu fonduri europene, intitulat „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic cetatea Capidava”, investiţie de aproximativ 16 milioane de euro.

Ovidiu Cupşa a demisionat din funcţia de consilier judeţean, pe 8 octombrie. Decizia vine după nominalizarea sa în Consiliul de Administraţie al Administraţiei Canalelor Navigabile, funcţie care este incompatibilă cu cea de consilier.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Toti sunt niste oportunisti si hoti.
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102