REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

„Celebra şi de speriat puncţie sinusală nu prea se mai foloseşte“. Cum se tratează corect sinuzita

„Celebra şi de speriat puncţie sinusală nu prea se mai foloseşte“. Cum se tratează corect sinuzita

Replica API 2 martie 2020 | 00:00 388

Prof.dr. Codruţ Sarafoleanu, medic primar ORL, şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“ din Bucureşti, explică diagnosticul şi tratamentul corect al sinuzitei.

Simplu spus, sinuzita este o inflamaţie a sinusurilor, care sunt cavităţi în oasele craniului umplute cu aer şi căptuşite cu mucoase. Inflamaţia sau infecţia mucoasei din interiorul sinusurilor creează presiune în interiorul acestora şi aşa apare durerea. Afecţiunea se întâlneşte mai ales în timpul sezonului rece, dar nu numai. Prof.dr. Codruţ Sarafoleanu, medic primar ORL, şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“ din Bucureşti, explică în ce constă diagnosticarea corectă şi tratamentul sinuzitei.

„În primul rând, că sinuzita se diagnostichează foarte uşor clinic şi endoscopic. Şi nu cred că mai există serviciu ORL de la spital judeţean în sus care nu aibă endoscopie. În al doilea rând, nu trebuie să facem exces de imagistică medicală, deşi suntem o ţară cu o accesibilitate extrem de mare la astfel de servicii. Nu mă refer la cele recomandate de medicul de familie. Eu am foarte mulţi pacienţi care vin la consultaţii şi spun: m-am gândit la o tomografie sau un RMN şi mi l-am făcut de capul meu. Poate nu era nevoie să-i recomand. Pe de o parte, e foarte bine că aceesibilitatea e mare. Mulţi străini ne invidiază că un pacient român în trei zile - dacă plăteşte - poate să aibă un CT sau un RMN“, consideră universitarul. Tratament cu antibiotic după antibiogramă „Odată diagnosticată o sinuzită trebuie să facem toate eforturile să o tratăm medicamentos.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614