rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 23 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Celulele stem universale ar putea trata mai bine bolile cardiovasculare

Celulele stem universale ar putea trata cu succes bolile cardiovasculare și pulmonare, deschizând potențial calea dezvoltării viitoare a unor terapii celulare mai puțin costisitoare, de care să beneficieze un număr mai mare de pacienți.

Sursă foto: Shutterstock

Celulele stem pluripotente induse reprezintă un tip de celule stem pluripotente derivate din celule somatice adulte, care au fost reprogramate genetic într-o stare asemănătoare celulei stem embrionare prin expresia forțată a genelor și a factorilor importanți pentru menținerea proprietăților definitorii ale celulelor stem embrionare.

Descoperirea inovatoare a celulelor stem pluripotente induse permite cercetătorilor să obțină celule stem pluripotente fără utilizarea controversată a embrionilor, oferind o metodă nouă și puternică pentru a „diferenția” celulele ale căror destine de dezvoltare au fost tradițional presupuse a fi determinate, scrie doc.ro.

Mai mult, țesuturile derivate din celulele stem pluripotente induse vor fi o potrivire aproape identică cu donatorul de celule, care este un factor important în cercetarea modelării bolii și a screening-ului medicamentelor. Se așteaptă ca aceste celule să ajute cercetătorii să învețe cum să reprogrameze celulele pentru a repara țesuturile deteriorate din corpul uman.

Un studiu¹ de la Universitatea California San Francisco (UCSF), efectuat pe șoareci, este primul din domeniul emergent al terapiei celulare regenerative care arată că produsele din celule stem pluripotente induse special concepute, numite celule „HIP”, pot fi folosite cu succes pentru tratarea bolilor majore, ocolind în același timp sistemul imunitar. Se scade astfel puterea răspunsului imun, o cauză majoră a eșecului transplanturilor. Studiul a apărut în PNAS (Proceedings of the National Academy of Science).

Potrivit autorilor studiului, celulele HIP manevrate astfel evită în mod fiabil respingerea imună la șoareci cu diferite tipuri de țesuturi, o situație similară cu transplantul între indivizi umani. Această ocolire imunitară s-a menținut în țesuturile bolnave și în țesuturile slab alimentate cu sânge fără utilizarea vreunui medicament imunosupresor.

Cercetarea este un exemplu de „terapie vie”, un pilon emergent al medicinei în care tratamentele sunt definite pe măsură ce aceste celule umane și microbiene vii sunt selectate, modificate sau proiectate pentru a trata sau vindeca bolile.

Celulele stem universale reușesc să nu fie detectate de sistemul imunitar

Oamenii de știință spun că perspectivele generării de celule specializate într-un vas, care pot fi apoi transplantate la pacienți pentru tratarea diferitelor boli, sunt încurajatoare. Cu toate acestea, sistemul imunitar ar recunoaște imediat celulele care au fost recuperate de la un alt individ și le-ar respinge. Prin urmare, unii oameni de știință consideră că terapeutica celulară personalizată trebuie generată de la zero folosind o probă de sânge de la fiecare pacient individual ca material de pornire.

Grupul de cercetare de la UCSF a urmat o abordare diferită, folosind editarea genelor pentru a crea aceste „celule stem universale” (numite celule HIP) care nu sunt recunoscute de sistemul imunitar și care pot fi utilizate pentru terapie celulară universală.

Echipa a testat capacitatea acestor celule de a trata trei boli majore care afectează diferite sisteme de organe: boala arterială periferică, boală pulmonară obstructivă cronică din cauza deficitului de alfa1-antitripsină și insuficiența cardiacă, întâlnită tot mai des la nivel global.

Oamenii de știință au transplantat celule HIP specializate, imunologice, la șoareci cu fiecare dintre aceste afecțiuni și au reușit să demonstreze că terapeutica celulară ar putea atenua boala arterială periferică la nivelul membrelor posterioare, ar putea preveni dezvoltarea bolilor pulmonare la șoareci cu deficit de alfa1-antitripsină și ar putea ameliora insuficiență cardiacă la șoareci după un infarct miocardic.

Pentru a îmbunătăți aspectul translațional al acestui studiu, cercetătorii au evaluat eficacitatea tratamentului utilizând parametri standard pentru studiile clinice la om, concentrându-se pe rezultatul și funcția organelor.

Cercetătorii intenționează să exploreze potențialul acestor celule stem universale pentru tratarea altor afecțiuni endocrine și cardiovasculare. Aceștia spun că, din cauza noutății abordării, o introducere atentă și măsurată în studiile clinice va fi crucială. Odată ce se știe mai multe despre siguranța terapiei la oameni, va fi mai ușor de estimat când anume tratamentele care utilizează celule HIP ar putea fi aprobate și disponibile pentru pacienți.

Unul dintre marile beneficii ale acestei abordări este că acest gen de terapie vine cu un preț rezonabil, ceea ce ar face ca producția pentru terapia celulară universală, de înaltă calitate, să fie mai rentabilă, ar putea permite tratamentul viitor al unui număr mare de pacienți, facilitând inclusiv accesul pacienților din comunitățile defavorizate.

În concluzie, pentru ca un tratament să aibă un impact larg, acesta trebuie să fie accesibil, de aceea oamenii de știință se concentrează atât de mult pe ingineria imună si pe dezvoltarea celulelor universale: odata ce costurile scad, accesul pentru mai multe persoane aflate în nevoie crește.

Despre utilizarea terapiei celulare pe bază de celule stem pluripotente induse

Câteva studii au demonstrat potențialul regenerativ al celulelor stem pluripotente induse pentru trei celule cardiace: cardiomiocite, celule endoteliale și celule musculare netede in vitro și in vivo.

Regenerarea celulelor β funcționale din celulele stem umane reprezintă cea mai promițătoare abordare pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 1. Acest lucru poate aduce beneficii și pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care au nevoie de insulină exogenă. În prezent, tehnologia pentru reprogramarea celulei somatice umane în celule stem pluripotente induse aduce o descoperire remarcabilă în generarea de celule β producătoare de insulină.

Metodologia diferențierii neuronale a fost bine stabilită în celulele stem embrionare umane și a arătat că aceste metode pot fi aplicate și celulelor stem pluripotente induse.

Celulele stem pluripotente induse umane, derivate din celule somatice, care conțin genotipul responsabil pentru boala umană, promit să dezvolte noi terapii celulare specifice pacientului și modele de cercetare pentru bolile moștenite și dobândite.

În concluzie, celulele stem pluripotente induse par să reprezinte cea mai bună promisiune pentru terapiile fără îngrijorări etice și imunologice generate de utilizarea celulelor stem embrionare umane. Pe lângă faptul că sunt pluripotente și au o capacitate de reproducere ridicată, aceste celule stem induse umane au potențialul de a genera toate țesuturile corpului uman și de a oferi cercetătorilor celule specifice pacienților și bolilor care pot face o „recapitulare” a bolii in vitro. Cu toate acestea, rămân multe de făcut până se va ajunge la utilizarea acestor celule pentru terapia clinică.

marţi, 21 septembrie 2021246
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de ani medicului de la Urgențe
Comentarii
mai mult...Sănătate
23 oct 21:12SănătateGheorghiță: O gramadă de medici inventează contraindicații pentru vaccin

Coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a declarat că „mișcarea anti-vaccinare” are adepți și în rândul...141

23 oct 00:00SănătateAi aceste simptome? Ar putea fi vorba despre ficat mărit200
23 oct 21:16Sănătate10 boli genetice despre care ar trebui să știi înainte să faci un copil145
23 oct 00:00SănătateStudiu: Cofeina în exces poate crește riscul de osteoporoză

Consumul de cofeină poate avea atât beneficii, cât și riscuri pentru sănătate. O echipă de cercetare australiană...111

23 oct 00:00SănătateMedic psihiatru: COVID 19 declanșează BOLI NEUROLOGIE și PSIHICE la o treime din infectați295
23 oct 00:00SănătateRaport INSP: 92,1% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate106
23 oct 00:00SănătateStudiu: Cât de eficienţă este a treia doză de vaccin Pfizer împotriva formelor simptomatice ale bolii

O a treia doză de vaccin anti-COVID dezvoltat de alianţa Pfizer/BioNTech are o eficienţă de 95,6% împotriva...168

23 oct 00:00SănătateRadu Gănescu, preşedintele COPAC: România nu se confruntă doar cu problema COVID127
23 oct 00:00SănătateINSP: În ultima săptămână, 37,1% din totalul cazurilor de COVID - în Bucureşti, Iaşi, Ilfov şi Constanţa120
23 oct 00:00SănătateMS: Încă 2.686 de flacoane de Remdesivir distribuite în spitale pentru tratamentul pacienţilor COVID

Ministerul Sănătăţii anunţă joi că a distribuit o nouă tranşă de Remdesivir în unităţile sanitare cu paturi...103

23 oct 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 3 pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, în stare critică, transferaţi în Polonia104
23 oct 00:00SănătateMedic: Mulţi adolescenţi nu au avut acordul părinţilor pentru a se vaccina anti-COVID122
Vremea
19°16.2° - 19° sâmbătă, 23 octombrie 2021
ConstanțaUmiditate: 65%
Vânt: 3.5 m/s
Presiune: 1019 milibari

Loto
6/49252124482
5/40392012342436
joker21918273920
Horoscop
mai mult...SPSportRT
23 oct 23:55SportTenis: Simona Halep, învinsă de Maria Sakkari în sferturi, la Moscova

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost învinsă de grecoaica Maria Sakkari, cu 6-4, 6-4, vineri, în...506

23 oct 23:56SportTenis: Irina Begu s-a oprit în sferturile turneului de la Tenerife

Jucătoarea română de tenis Irina Begu a fost învinsă de americanca Ann Li, cu 7-5, 7-5, vineri, în sferturile de...203

23 oct 23:54SportCine este Maria Sakkari, adversara Simonei Halep în sferturi la Moscova

Are toate motivele să fie fericită, calificarea în premieră la Turneul Campioanelor fiind rodul celui mai bun sezon...350

23 oct 23:53SportMitică Dragomir: 'Dar ăia care beau cola și mănâncă parizer știu ce conțin aceste produse?'

Fostul președinte LPF, Dumitru Dragomir, a declarat pentru GSP.ro că Liga 1 trebuie să accelereze vaccinarea, care...907

Local
23 oct 22:35LocalUniversitatea Ovidius organizează concurs de fotografie în cadrul unui proiect european

Universitatea Ovidius din Constanța, în calitate de partener în cadrul proiectului „Health, Solidarity and Social...249

23 oct 22:36LocalȘedință de Consiliu Local: S-a APROBAT predarea a două TERENURI către CNI. VIDEO

Consiliul local al municipiului Constanţa va fi convocat în şedinţă extraordinară, cu convocare de îndată,...755

23 oct 22:36LocalRAZII ale POLIŢIEI TRANSPORTURI! LEMN CONFISCAT în valoare de 28.500 de lei

614

23 oct 00:06LocalCOVID-19: 27 NOI DECESE, la Constanța

Până vineri, 22 octombrie a.c. 43.844 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la...630

23 oct 13:38Local10 ani de ÎNCHISOARE, după ce și-a LEGAT tatăl cu LESA CÂINELUI și l-a OMORÂT în BĂTAIE

Mihai Andrei a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunilor de lovire sau vătămări cauzatoare de...756

23 oct 22:35LocalCOADĂ la CENTRUL de VACCINARE de la City Mall

La centrul de vaccinare deschis la City Mall mai multe persoane așteaptă la coadă pentru a primi doza de vaccin,...1100

23 oct 22:36LocalPERCHEZIȚII după ce HOȚII au dat IAMA la Liceul TELECOM!

Polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța, sub coordonarea Parchetului de pe lângă...1194

23 oct 22:36LocalCovid-19 la Constanța: 625 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,40

Până vineri, 22 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.534.942 de cazuri de infectare cu noul...1006

23 oct 22:36LocalAMENZI pe BANDĂ RULANTĂ la Constanța pentru nerespectarea măsurilor impuse de pandemie

691

Politică
23 oct 00:00PoliticăUSR: 'Crizatorii' sunt Florin Cîţu, echipa câştigătoare şi preşedintele Klaus Iohannis

Uniunea Salvaţi România i-a răspuns vineri preşedintelui Klaus Iohannis, susţinând că "crizatorii" despre care...146

23 oct 00:00PoliticăStelian Ion: Domnule Iohannis, vă puteţi afişa fără să vă mai ascundeţi chipul uselist

Deputatul USR Stelian Ion l-a acuzat, vineri, pe preşedintele Klaus Iohannis că, alături de Florin Cîţu şi echipa...197

23 oct 00:00PoliticăSimonis: Până în acest moment, premierul desemnat nu a solicitat PSD niciun fel de sprijin

127

23 oct 00:00PoliticăCseke Attila: Normele metodologice pentru legea care reglementează preţul locuinţelor ANL, aprobate

Guvernul a aprobat, vineri, normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor legii care vin în sprijinul...286

23 oct 00:00PoliticăGuvernul a aprobat Programul de iarnă în domeniul energetic

Executivul a aprobat vineri, la propunerea Ministerului Energiei, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea programului de...144

23 oct 00:06PoliticăParlamentarii ar trebui vaccinați obligatoriu? Răspunsul lui Raed Arafat

859

Interviuri
16 oct 00:08InterviuriDr. Constantin DINA: VACCINUL pe bază de ARN Mesager oferă cea mai mare PROTECȚIE! Video

Medicul Constantin Dina, consilierul personal al președintelui Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor,...7353

16 oct 00:08InterviuriBOURCEANU, PNL: Am avut un primar Mazăre care se ocupa de Mamaia și un Făgădău care se BARICADA în BIROU! VIDEO

Septimiu Bourceanu, senator și președintele Organizației Municipale a PNL Constanța, este dezamăgit de ceea ce se...2688

8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

8505

7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO

Moțiunea de cenzură depusă de PSD, pentru dărâmarea Guvernului Cîțu a trecut, așa că premierul și miniștrii...2064

24 sep 23:56InterviuriCÎRJALIU: Ciobanu a CUMPĂRAT un SUV cu 3.000 de lei și l-a vândut cu 65.000 de lei! Video

Primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a fost prezent în studioul Replica, unde a discutat, în cadrul unui...4541

22 sep 00:03InterviuriDETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

4296

Monden
23 oct 00:00MondenRomânia merge la Oscar 2022 cu filmul lui Radu Jude: Babardeală cu bucluc sau porno balamuc

„Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, de Radu Jude, marele câştigător al Berlinalei de anul acesta, este...163

23 oct 00:00MondenCel de-al treilea sezon din serialul 'Succesiunea' va putea fi urmărit pe HBO GO

Cel de-al treilea sezon din serialul „Succesiunea/ Succession”, producţie recompensată până în prezent cu nouă...125

23 oct 00:00MondenLa ediţia din 2022 a concursului Eurovision din Italia vor participa 41 de ţări

113

23 oct 00:00MondenAngelina Jolie, în izolare din cauza coronavirusului. A fost expusă la el la premiera noului film

Actriţa Angelina Jolie a intrat la ”superizolare” după ce s-a expus la COVID-19 la lansarea filmului...157

23 oct 00:00MondenFiul lui Clint Eastwood se joacă cu moartea. Cum s-a fotografiat Scott în timpul vacanței

Scott Eastwood este dependent de senzațiile tari! Actorul de 35 de ani care a îmbrățișat meseria de actor la...193

23 oct 00:00MondenBryan Adams a cântat la chitară până i-a dat sângele. Starul a postat o fotografie șocantă

Bryan Adams, în vârstă de 61 de ani, știe mai bine ca oricine că arta presupune sacrificiu, după aproape 40 de ani...142

23 oct 00:00MondenFilmul 'A Hero' al realizatorului iranian Asghar Farhadi va reprezenta Iranul la Oscar

Filmul "A Hero" al realizatorului iranian Asghar Farhadi, care a obţinut în luna iulie Marele Premiu al Festivalului...113

23 oct 01:23MondenIlie Năstase, primele declarații despre posibilul divorț de soția sa

Ilie Năstase a oferit primele declarații după ce soția sa, Ioana Simion, a anunțat, pe rețelele sociale, că un...585

23 oct 01:23MondenCatherine Zeta-Jones, impresionată de Castelul Peleș

557

Mapamond
23 oct 00:00MapamondCoronavirus: Moscova închide între 28 octombrie şi 7 noiembrie toate serviciile neesenţiale

Primăria Moscovei a dispus joi ca toate serviciile neesenţiale să se închidă în perioada 28 octombrie - 7...116

23 oct 00:00MapamondFacebook va remunera o parte din presa franceză în baza 'drepturilor conexe'

Compania Facebook a încheiat un acord cu o parte a presei franceze pentru o remunerare a acesteia din urmă în baza...107

23 oct 00:00MapamondRasism: Compania austriacă Meinl îşi abandonează controversatul logo

149

23 oct 23:14MapamondALERTĂ nucleară în Rusia! Un REACTOR a fost oprit în urma unei SCURGERI de vapori

Un reactor de la o staţie situată în apropiere de Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, a fost oprit ca măsură de...485

23 oct 21:30MapamondPandemia de Covid-19 ar putea dura un an în plus la nivel global pentru că țările sărace nu au acces la vaccinuri

Pandemia de Covid-19 ar putea dura cu un an mai mult decât era estimat din cauza faptului că țările sărace nu au...331

23 oct 21:30MapamondDonald Trump a anunţat lansarea propriei reţele sociale. Cum va funcționa `Truth Social`

241

Sănătate
23 oct 00:00SănătateStudiu: Cofeina în exces poate crește riscul de osteoporoză

Consumul de cofeină poate avea atât beneficii, cât și riscuri pentru sănătate. O echipă de cercetare australiană...111

23 oct 00:00SănătateMedic psihiatru: COVID 19 declanșează BOLI NEUROLOGIE și PSIHICE la o treime din infectați

COVID-19 declanşează boli neurologice sau psihice la circa o treime din persoanele care au trecut prin infecţia cu...295

23 oct 00:00SănătateRaport INSP: 92,1% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează joi că, în săptămâna 11 - 17 octombrie, 37,1% din totalul...106

23 oct 00:00SănătateMS: Încă 2.686 de flacoane de Remdesivir distribuite în spitale pentru tratamentul pacienţilor COVID

Ministerul Sănătăţii anunţă joi că a distribuit o nouă tranşă de Remdesivir în unităţile sanitare cu paturi...103

23 oct 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 3 pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, în stare critică, transferaţi în Polonia

Ministerul Sănătăţii informează că, în cursul zilei de joi, trei pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, aflaţi în...104

23 oct 00:00SănătateMedic: Mulţi adolescenţi nu au avut acordul părinţilor pentru a se vaccina anti-COVID

122

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT