REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Centrala Nucleară cumpără telefoane mobile prin satelit de la firma unor foşti generali din serviciile secrete

Centrala Nucleară cumpără telefoane mobile prin satelit de la firma unor foşti generali din serviciile secrete

Replica API 6 iulie 2012 | 00:00 399

Cântăreaţa Dee, printre administratori

Cântăreaţa Dee, printre administratori

Centrala Nucleară de la Cernavodă cumpără telefoane prin satelit de la furnizorul tradiţional al instituţiilor de stat, o firmă controlată de foşti generali din armată şi serviciile secrete. Potrivit anunţului de atribuire, administratorul centralei, Nuclearelectrica, a achiziţionat "aparate telefonice de comunicare prin satelit, adaptoare clădire pentru aparat telefonic de comunicare prin satelit, servicii de închiriere de circuite comunicare prin satelit", firma contractată urmând să se ocupe de "furnizare produse şi prestare de servicii pentru asigurarea căilor de comunicare prin satelit pentru Centrele Suport de Intervenţie din Camerele de Comandă Principală şi Secundară ale Unităţii 1 şi Unităţii 2 şi pentru Centrul de Control al Urgenţei de pe Amplasament". Contractul a fost atribuit fără licitaţie, prin negociere, pe data de 26.06.2012, cu motivarea că produsele pot fi livrate doar de firma solicitată.

Concret, este vorba despre telefoane mobile produse de compania Thuraya, din Emiratele Arabe Unite, cea care deţine ambii sateliţi geostaţionari Thuraya. Firma privilegiată în a oferi astfel de produse (deşi mai există cel puţin alte două societăţi în România care oferă echipamente similare) se numeşte Global Communications Services România SA şi a ştiut din plin să profite de situaţia sa pentru a obţine de la centrala nucleară mai mulţi bani decât avea aceasta programaţi pentru o astfel de achiziţie. Astfel, Global CSR va încasa 88.361,66 lei, fără TVA, deşi Nuclearelectrica era disponibilă să ofere iniţial maxim 82.000 de lei. Global CSR are în spate o poveste extrem de interesantă, plecând numai şi de la greutatea numelor implicate în această afacere. Înfiinţată pe 24.11.1999, cu denumirea iniţială de Iridium Communications Services România SA, societatea are ca domeniu de activitate telecomunicaţii prin satelit şi o groază de epoleţi pe umerii patronilor săi. Asociat majoritar este firma elveţiană General Trading & Investments MRM SA, deţinută de fostul general STS Marius Eugen Opran, important lider şi fost secretar de stat în MAI din partea PSD, dar şi experimentat raportor la Comisia Europeană. În vârstă de 67 de ani, generalul Opran este reprezentat în Global CSR de fiica sa, Delia Cristina Opran, de 35 de ani, care ocupă funcţia de administrator.

Administratora Global CSR, cântăreaţă Dee, a fost hărţuită de fostul ministru liberal Chiuariu

Un aspect inedit în acest caz îl reprezintă veleităţile artistice ale Deliei Cristina, nimeni alta decât cântăreaţa Dee, solista trupei de punk electronic Insound, care a făcut furori în Marea Britanie, în urmă cu câţiva ani. Fiica generalului, cu numeroase studii universitare în palmares, a şters pe jos, în toamna lui 2009, cu fostul ministru liberal al Justiţiei, Tudor Chiuariu, pe care l-a acuzat de hărţuire sexuală. "M-am cam enervat astăzi şi totul a început azi noapte: am primit un mesaj de la micul pervers, fost ministru al Justiţiei. Cred că se răsuceşte Themis (zeiţa dreptăţii în mitologia greacă - n.r.) în mormânt. Domnu' Chiuariu, uiţi că se pot face capturi de pe ecran, în special când dai mesaje inbox? Vezi că nu e frumos! Mai ales când mi te adresezi mie. Nu ştiu cu cine eşti tu obişnuit să vorbeşti ca pe maidane, cred că ai nişte fete p-acolo pe la senat sau pe unde sprijini pereţii", scria Delia Cristina Opran atunci, pe contul său de Facebook, revoltată foc de faptul că fostul ministru şi-a permis s-o facă "perversă mică", într-un comentariu la una din pozele sale.

Avocatul Cătălin Dancu, între generali şi viceamirali

Revenim la structura de conducere a Global CSR, pentru a-i aminti şi pe ceilalţi posesori de epoleţi, în afara generalului Opran. Astfel, alături de fiica acestuia, mai găsim pe lista administraţilor pe Bogdan Florian Bărbulescu şi viceamiralul în rezervă Ion Alexandru Plăviciosu, fost şef al Institutului de Tehnică Militară Clinceni, în vârstă de 74 de ani. La asociaţi, pe lângă firma elveţiană deţinută de fostul general STS Opran, mai este off-shore-ul Borney Holdings Ltd, reprezentat în România, până acum câţiva ani, de celebrul avocat Cătălin Dancu, Alexandru Harsany şi generalul în rezervă Nicolae Irimie. În vârstă de 73 de ani, Irimie a fost, până în 2005, locţiitorul şefului Departamentului Înzestrării al Armatei. În ciuda anvergurii incredibile a patronilor săi, Global CSR nu derulează afaceri spectaculoase. Firma are doar 3 angajaţi şi a declarat în 2010 o cifră de afaceri de doar 554.007 lei şi pierderi de 86.225 lei. Cu toate acestea, portofoliul de firme controlat de generali este impresionant, iar numele mari din servicii şi armată sunt peste tot când vorbim de acestea. Astfel, generalul Opran este asociat în Cube Consulting, firmă a participat la licitaţia de desemnare a consultantului pentru securizarea graniţelor României, cu celebrul general Decebal Ilina, fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei. De asemenea, Opran este a fost asociat, în Superbis RTP SA cu Cristian Lulache, naşul fostului ministru liberal de Interne Cristian David şi fiul generalului Ion Lulache, fost şef al Direcţiei de Mobilizare din MApN. La rândul său, generalul Irimie este asociat într-una din firmele strategice ale Românie, Felix IT, proprietara celebrei ICE Felix, fosta fabrică de calculatoare a Securităţii, în prezent furnizor de tehnică militară pentru Armata Română, cu generalul în rezervă Dumitru Aelenei, preşedintele Asociaţiei de Electronică, Comunicaţii şi Sisteme Informaţionale pentru Forţele Armate (AFCEA).

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102