REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

CENTRALA NUCLEARĂ de la Cernavodă: Directorul general explică de ce au fost oprite reactoarele

CENTRALA NUCLEARĂ de la Cernavodă: Directorul general explică de ce au fost oprite reactoarele

Replica API 10 aprilie 2018 | 10:01 476

Cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă sunt între cele mai performante din aproximativ 400 de reactoare CANDU din lume, spune, într-un interviu acordat News.ro, Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, citând datele Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. În ceea ce priveşte opririle neplanificate, acestea sunt specifice oricărei industrii, spune el, şi nu reprezintă o problemă majoră şi nu implică riscuri de operare sau securitate nucleară. Compania Nuclearelectrica (SNN), care administrează cele două reactoare nucleare din Cernavodă, are pentru acest an un buget de 244 milioane lei pentru investiţii curente, iar investiţiile în securitate nucleară şi mentenanţă sunt o prioritate, afirmă Ghiţă. În plus, compania va înfiinţa şi o structură de monitorizare şi îmbunătăţire a performanţelor tehnice. Oficialul Nuclearelectrica vorbeşte totodată şi despre negocierile cu compania chineză China General Nuclear Power, privind realizarea reactoarelor 3 şi 4, perioada de negociere fiind prelungită cu încă şase luni.

”Opririle neplanificate sunt specifice oricărei industrii. Acestea nu sunt o problemă majoră, nu implică riscuri de operare şi/sau securitate nucleară. Spre deosebire de o centrală convenţională, într-o centrală nucleară, realizarea unor lucrări de mentenanţă corectivă la partea clasică implică în anumite situaţii realizarea acestora cu reactorul în stare oprită, adică raportat la securitatea nucleară, este un standard operaţional. Reducerea de putere este de asemenea necesară uneori pentru realizarea unor reparaţii sau înlocuiri de piese, însă reactorul este conectat la reţea, 100% funcţional. Răspunsul în caz de necesitate de intervenţie la diferite sisteme, echipamente, componente este în conformitate cu procedurile specifice de răspuns la asemenea situaţii. Încă o dată, în fiecare an se estimează un număr de ore de oprire neplanificată care sunt bugetate corespunzător. Au fost ani în care am avut una sau două opriri şi au fost ani în care au fost mai multe. Statistic, raportat la limita internaţională în industrie, cea înregistrată de SNN este mult sub cea internaţională. Va voi da exemplu de indicatori specifici în industrie, deşi sunt foarte tehnici, dar relevanţi: Unul din indicatorii de performanţă importanţi care se utilizează în industria nucleară este rata pierderilor forţate de producţie (Forced Loss Rate). Acest indicator influenţează un alt indicator important, factorul de capacitate mediu pe viaţa centralei (Life-time Gross Capacity Factor). Performanţa CNE Cernavodă în ceea ce priveşte rata pierderilor forţate este printre cele mai bune în ierarhia celor circa 400 reactoare din lume. Conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, cu cele două unităţi în operare, în clasamentul pe ţări, România ocupă: primul loc dintr-un total de 460 unităţi nucleare din 31 ţări cu un factor de capabilitate (UCF) mediat pe ultimii trei ani de 93,47%; primul loc dintr-un total de 460 unităţi nucleare din 31 ţări cu un factor de operare (OF) mediat pe ultimii trei ani de 94,4%; primul loc dintr-un total de 436 unităţi nucleare din 31 ţări cu un factor de capabilitate (UCF) de la punerea în funcţiune de 92%; primul loc dintr-un total de 436 unităţi nucleare din 31 ţări cu un factor de operare (OF) de la punerea în funcţiune de 92,33%. Având în vedere rezultatele de mai sus, este clar că aceste opriri nu implică riscuri de securitate nucleară pentru personal, populaţie, mediu înconjurător. Singura afectată este, evident, producţia”, arată Cosmin Ghiță, într-un interviu acordat News.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Propunem ca guvernul sa se mute la Cernavoda, impreuna cu parlamentarii. Numai asa vom crede ca acolo se poate locui. Lasati chestia cu masurarea radiatiilor. Stim de pe vremea lui Ceasca ca nu se spune adevarul. Despre norul de la Cernobal ne-au spus Suedezii, nu romanii. Daca aia taceau, nici azi nu am fi stiut ca am fost iradiati. Nu credem stirile din media. Media primeste bani pt stiri
3
1
Luci si SAVA sunt ok fraierilor punetii mangerii sa vedetii rezultate !
2
1
Mai infiintam o structura pentru pilosi sa ia salariu si sa nu faca nimic. Mai angajam niste desenatoare, secretare, bagatoare de seama ...amante si iubite...
4
0
Boule, cu radiatiile atomice, nu este de joaca. Acelasi lucru se intampla in toata Europa. In jurul centralelor atomice incidenta bolilor atipice cancere, tumori, disfunctionalitati inexplicabile in randul populatiei din proximitatea centralelor este deja cunoscuta si documentata. Plecati dreq de acolo ca va ingroapa aia de vii. Sa puna tarabagii pe lista securistilor, sunteti primii, sa protejati fraierii- niciodata.
7
1
Haoleo mo,ce va mai chinuiti cu punerea in fonctiune a ferului vechi! Hai ca incepem sa-i asiguram mentenanta la feru vechi si-l valorificam,mo...
2
1
esti un mare handicapat daca nu pui sursa acestor studii, in jururul centralei ba chiar langa reactor radiatiile sunt MAI MICI decat in muntii Macin care la randul lor sunt mai mici decat radiatiile dintr-un oras de beton in mijlocul verii, am lucrat la o firma care exact cu asta se ocupa, masurari radiatii si altele, te asigur ca rezultatele te lasa paf, te poti convinge singur cu un contor geiger muller chiar si neprofesional, sunt destul de ieftine.
4
3
In jurul centralei , pe o raza de 40-50 Km , a crescut ingrijorator incidenta diabetului , a cancerelor si a altor boli mortale , inclusiv la copiii mici . De unde aceste boli ? De la Dumnezeu ? Ce secaturi ! Ce mincinosi ! Manageri de rahat numiti de clanurile mafiote din PSD-ALDE-PNL-PMP !
5
5
doar ca cimitirul este full...zilnic mor cel putin 3-4 persoane.
8
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614