REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
18.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Centrele – mamut pentru bolnavii cu dizabilităţi vor fi desființate. Ce se întâmplă cu angajații?

Centrele – mamut pentru bolnavii cu dizabilităţi vor fi desființate. Ce se întâmplă cu angajații?

Replica API 11 septembrie 2018 | 00:00 657

Sistemul de protecție a persoanelor cu dizabilități din țara noastră trebuie reorganizat, iar centrele rezidențiale „mamut”, rămase moștenire de pe vremea comunismului, trebuie să dispară! Iar guvernanții au fost categorici în această privință: România și-a luat angajamentul în fața Uniunii Europene că va „dezinstituționaliza” tot sistemul de servicii sociale până în 2020, mai este timp puțin, drept pentru care direcțiile de asistență socială care nu încep, până la sfârșitul anului, demersurile pentru a muta beneficiarii din centrele mamut în locuințele protejate, vor fi sancționate prin tăierea de fonduri.

Măsura îi sperie, însă, pe angajații din centrele rezidențiale, care se tem că vor rămâne fără locuri de muncă. „S-a luat decizia desființării centrelor rezidențiale, înființarea unor centre mai mici, de maximum 50 de beneficiari internați, iar restul urmând să fie mutați în locuințe protejate. Dar ce se întâmplă cu noi? Dacă se reduce numărul beneficiarilor va fi justificarea lor să reducă și numărul angajaților”, ne-a semnalat îngrijorarea sa o angajată a unui centru rezidențial pentru persoane cu dizabilități din județul Constanța.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului au afirmat pentru „Replica de Constanța” că au început deja demersurile pentru „transformarea” centrelor rezidențiale „mamut”, atât cele pentru minori, cât și cele pentru adulți. Dar asta nu înseamnă că angajații din cele patru centre pentru minori și cele cinci pentru adulți vor rămâne fără locuri de muncă. Din contră, se vor găsi soluții, mai ales ținând cont și de penuria de specialiști din sistemul social.

„O parte din centre vor fi transformate în centre de recuperare, centre de zi pentru persoanele cu dizabilități venite din comunitate. O parte din specialiști rămân să deservească centrele transformate, iar ceilalți vor fi redistribuiți în centrele nou create sau în locuințele protejate, în funcție de specializare și de dorințele exprimate. De asemenea, o dată cu dezinstituționalizarea se va lărgi și rețeaua de asistenți maternali profesioniști, iar angajații care nu vor dori să opteze pentru redistribuire vor putea opta pentru a deveni asistenți maternali”, ne-au precizat reprezentanții DGASPC Constanța.

Procesul transformării centrelor – mamut este însă unul de durată, spun aceiași reprezentanți, până la sfârșitul acestui an urmând să fie doar demarat, la nivelul documentației, rezultatele urmând să se vadă peste cel puțin doi ani.

Reamintim că în județul Constanța sunt patru centre tip mamut pentru copii, unde sunt 260 de beneficiari, și cinci pentru adulți. În cazul unităților pentru adulți, cele care depășesc capacitatea impusă de noua lege sunt: Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Techirghiol (capacitate de 96 persoane, dintre care 20 în corpul A și 76 în corpul B), Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică „Artemia” Techirghiol (capacitate de 93 de persoane), Centrul de Îngrijire și Asistență „Sf. Andrei” Negru Vodă (capacitate de 61 persoane), Centrul de Îngrijire și Asistență „Armonia” Negru Vodă (capacitate 116 persoane), dar și Centrul de Îngrijire și Asistență Poarta Albă (capacitate de 100 persoane).

Florentina BOZÎNTAN

AMENINŢARE de la Guvern: dacă nu dispar centrele „mamut” pentru bolnavii cu handicap până la sfârşitul lui 2018, se taie din finanţare!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bai javrelor idioate! acei nebuni nu sunt nebuni, si sa vezi ce teroare le dau ei angajatilor le-au distrus vietile emotionale si i au terorizat psihic! idiotiulor, nu invers! Bietii angajati sufera psihic sunt agresati si gatuiti de nebuni carora nu li se poate face nimic, majoritatea sunt femei, agresate , care schimba de kkt la cur toti jegosii, se vomita pe ele, se urineaza sunt chinuite vai de ele cu uns alariu de cacat 2000 de lei in mana! idiotii dracu sa traiti si voia sa viata de calvar, ca tot ziceti ca o duc bine angajatii
4
0
se vor duce la dracu
5
2
Ce viata duceau angajatii!
3
4
Sa li se faca exact ca in strainatate toate conditiile ! Merita si acesti oameni batuti de soarta o viata decenta .Sa li se ia pensiile speciale porcilor care dorm in parlament !
13
1
Da ce are Europa cu asta. O fi mai bine asa pentru oamenii cu dezabilitati?
8
0
Gata! Ti-a ajuns, pleaca acasa cat mai poti!
2
3

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369