REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Centrul Antidrog informează turiştii asupra riscurilor consumului de stupefiante

Centrul Antidrog informează turiştii asupra riscurilor consumului de stupefiante

Replica API 29 iunie 2012 | 00:00 184

Cu doar 4 specialişti şi voluntari,

Cu doar 4 specialişti şi voluntari,

În fiecare an, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Constanţa desfăşoară diferite activităţi cu scop educativ şi preventiv în lupta cu substanţele cu efecte psihotrofe. Chiar dacă nu are personalitate juridică, Centrul de la Constanţa, împreună cu multe alte centre din toată ţara sunt integrate în Agenţia Naţională Antidrog, care funcţionează sub egida Ministerului Administraţiei şi Internelor ((MAI). Cei câţiva specialişti care activează în cadrul acestei structuri, printre care şi comisarul-şef de poliţie Valentin Sandu, depun eforturi mari, de cele mai multe ori fără a beneficia de sprijin material, pentru a-i ajuta pe cei care au căzut în capcanele stupefiantelor.

Reporter: Spuneţi-ne despre activitatea Serviciului Antidrog Constanţa din acest an. Care au fost principalele activităţi de până acum?

Valentin Sandu: Obiectivul nostru general este reducerea cererii de droguri, menţinerea la un nivel scăzut faţă de cel actual al prevalenţei consumului ilicit de droguri şi reducerea într-un mod corelat a consumului de alcool şi tutun în rândul populaţiei generale, prin consolidarea măsurilor de prevenire şi prin consolidarea sistemului public şi privat de asistenţă medicală, psihologică şi socială. Activitatea Centrului Antidrog Constanţa s-a conturat prin implementarea de proiecte, campanii şi studii care să răspundă nevoilor comunităţii locale. Avem 10 proiecte, dintre care amintesc "Mesajul meu antidrog", care este în curs de derulare, apoi "Sunt fericit fără droguri", "Spune NU comerţului cu moarte", "Voluntarii antidrog", "Mic şi voinic", "Parteneri pentru siguranţă rutieră", "Eu şi copilul meu" şi altele.

Rep.: Odată cu începerea sezonului estival, v-aţi propus să vă diversificaţi aceste programe educative? Care vor fi principalele puncte de pe litoral unde reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog vor fi prezenţi în permanenţă?

V.S.: Ne-am propus să desfăşurăm, din nou, activităţi de informare pe litoral, în zona Mamaia, Eforie, Costineşti şi Vama Veche. Vor fi activităţi de prevenire şi de reducere a riscului de consum.

Rep.: Veţi primi şi ajutorul altor instituţii sau vă veţi descurca cu forţe proprii?

V.S.: Vom colabora cu toate instituţiile partenere: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, Inspectoratul Şcolar, Autoritatea Judeţeană pentru Tineret, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Constanţa, Societatea Naţională de Cruce Roşie, Asociaţia Română Anti SIDA, filiala Constanţa şi multe altele.

Rep.: Cam câte persoane au solicitat sprijinul reprezentanţilor acestui serviciu au cerut să fie ajutate pentru a renunţa la consumul de droguri? În ce mod v-aţi implicat?

V.S.: La noi a apelat un număr considerabil, primind în schimb consiliere psihologică, sfaturi şi informare.

Rep.: La un moment dat, anul trecut, aţi oferit seringi turiştilor consumatori de droguri din sudul litoralului, pentru a evita, pe cât posibil, contactarea unor boli. Cum a fost percepută această iniţiativă de alte organe ale statului? Nu vi s-a reproşat că încurajaţi, într-un fel, consumul de substanţe interzise?

V.S.: Nu.Toată lumea a înţeles această iniţiativă şi au înţeles exact ceea ce trebuia. Toţi au înţeles mesajul acestui mod de a privi lucrurile. Mai concret, nimeni nu a interpretat greşit această iniţiativă.

Rep.: Câţi membri numără Serviciul Antidrog Constanţa, în acest moment?

V.S.: În total suntem 4 specialişti, însă avem şi mulţi voluntari care ne ajută în activităţile noastre, disponibilitatea lor fiind mare, şi ne mai bucurăm şi de sprijinul instituţiilor partenere.

Rep.: Aveţi un mesaj pentru turiştii veniţi sau care vor veni la mare?

V.S.: Drogul nu este o alternativă la petrecerea timpului. Le doresc tuturor un sejur plăcut.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367