REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Centrul Antidrog şi-a dat mâna cu artistul Cociorvă. Rezultatul este FABULOS

Centrul Antidrog şi-a dat mâna cu artistul Cociorvă. Rezultatul este FABULOS

Replica API 18 august 2015 | 00:00 357

Când arta se uneşte cu o cauză nobilă!

Când arta se uneşte cu o cauză nobilă!

O clipă de atenţie poate, uneori, să schimbe totul! O clipă de atenţie ne poate aduce o bogăţie spirituală imensă. Şi spunem asta pentru că, de multe ori, mergem cu capul plecat şi cu gândurile încătuşate încât trecem pe lângă lucruri pe care am putea să le regretăm. De câte ori nu am zărit cu coada ochiului, în viteză, o expoziţie de icoane, spre exemplu. Însă, dacă ne-am fi oprit, poate am fi aflat că nu este vorba despre picturi şi nici despre religia în sine.

Poate am fi aflat că artistul este nepotul celui care a făurit casa din zona Moldovei de la Muzeul Satului din Bucureşti şi că exponatele au un rol important în lupta cu drogurile. Poate am fi descoperit poveşti fascinante şi imagini incredibile. Poate, poate, poate. Însă, iată că această expoziţie există, se află pe faleza Cazinoului din Constanţa şi a fost realizată în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa. Mai multe detalii despre această inedită colaborare aici: www.replicaonline.ro

Chiar dacă religia este prezentă în mai toate casele din Constanţa, poate că icoanele nu prea mai sunt la mare căutare şi asta pentru că le putem achiziţiona de peste tot. Prin urmare, o astfel de expoziţie poate că nu atrage prea multe priviri şi poate că nu sunt mulţi cei care se opresc să admire aşa ceva, mai ales dacă sunt în vacanţă pe litoral. Însă, orice amănunt merită atenţie, iar rezultatul ar putea fi surprinzător şi inedit.

Spre exemplu, pe faleza Cazinoului din Constanţa, artistul popular Nicu Cociorvă, din Bacău, şi-a etalat câteva din lucrările sale. Icoane la prima vedere, însă ceva mult mai profund la o privire mai atentă. Este vorba despre mai multe elemente îmbinate, precum pictură, pictură pe sticlă, pirogravură, sculptură etc. “Este o galerie expoziţională cu toţi sfinţii prăznuiţi cu cruce roşie în calendarul ortodox. De fapt, ele nu sunt icoane, pentru că icoanele sunt obiecte de cult, care fac legătura cu divinitatea.

Lucrările mele încearcă să simbolizeze sfinţii, chiar de pe vremea când ei nu ştiau că vor deveni sfinţi. Am ieşit din linia consacrată bizantină unde domină bogăţia, aurul, şi am mers pe o linie simbolistică nonconformistă cumva şi am încercat să redau fiecărui sfânt ceea ce am crezut că este mai important din toată activitatea şi viaţa lui. Aş putea spune că sunt nişte colaje, dar depăşesc şi această denumire pentru că îmbină foarte multe tehnici: pictură pe sticlă, pirogravură, chiar şi sculptură”, a declarat, pentru “Replica”, artistul popular Nicu Cociorvă.

“Strălucirea nu vine neapărat de la bogăţia materialelor ci printr-o exprimare artistică şi simbolistică”

Nicu Cociorvă este din Bacău, fost inginer, acum pensionar, şi provine dintr-o familie de artişti, am putea spune, întrucât bunicul său, ajutat de fii, a făurit casa din zona Moldovei, care se află la Muzeul Satului din Bucureşti. “Odată, înainte de lăsarea soarelui, mă uităm la o biserică veche din lemn, ce avea la baza turlei o construcţie hexagonală din tablă - tablă veche şi foarte ruginită. Brusc, o suprafaţă din acea tablă, adunând razele soarelui, a strălucit atât de puternic, încât părea mai strălucitoare decât aurul...(!)

Atunci mi-am zis că strălucirea nu vine neapărat de la bogăţia materialelor; ea poate veni, mai mult, printr-o exprimare artistică şi simbolistică. În acest sens, m-am gândit să fac un altfel de icoane. Intuind că orice sfânt şi-ar dori să aibă aură din borangic, veşmintele să-i fie împodobite cu motive populare româneşti, inima să-i fie o fereastră deschisă între cele două lumi şi-n lacaşu-i sfânt să miroasă veşnic a busuioc, am creat, cu acest generic – pentru toţi sfinţii prăznuiţi cu cruce roşie - o colecţie de altfel de icoane.

Acestea poartă o pecetă alegorică, un fel de icoane de poveşti – Poveşti de icoane. Materiale folosite sunt simple/primare: lemn, argilă, metal, pietre, sârmă, tablă etc – în general, deşeuri – dar puse în colaj cu multă meticulozitate şi armonie, iar efectul coloristic este dat, majoritar, de bogăţia şi frumuseţea motivelor populare româneşti din frânturi de veşminte autentice. Numai că, lucrările nu ascund doar aceste detalii, ele au o însemnătate mult mai profundă.

Mesaj antidrog: “Ieşi din închisoare întunericului, alege lumina”

În colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa, expoziţia capătă alte dimensiuni. Un panou interesant a putut fi găsit printre lucrările expuse mai sus. Este vorba despre o biserică, încadrată într-un peisaj întunecos şi ceţos. Însă, deodată pare că portiţa de scăpare vine chiar din interiorul clădirii, acolo unde o lumină caldă te îmbie să-i iei calea. “Am încercat împreună cu reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa să-i dăm şi o finalitate punctuală cumva, să aibă şi un rol, să-i spunem, practic.

Adică sfinţii respectivi pot ajuta persoanele care au problema drogurilor sau invers: problema drogurilor este atât de mare încât numai sfinţii te pot ajuta. Aici este afiş al evenimentului, o biserică ce se vede într-un amurg. În faţă este un turn al întunericului, al diavolului, şi mesajul este că poţi ieşi din închisoarea întunericului dacă alegi lumina de la catapetessma bisericii, care vine din interior înspre exterior”, a mai spus artistul, care va organiza şi un mini curs de pictură pentru voluntarii antidrog. “Încercăm să le oferim tinerilor posibilitatea să încerce şi altceva în loc să petreacă timpul consumând droguri sau alcool.

Această expoziţie de pictură a fost realizată cu sprijinul Agenţiei Naţionale Antidrog, este o alternativă pentru a petrece timpul liber atât pentru voluntarii Antidrog cât şi pentru ceilalţi tineri. În acelaşi timp, domul artist va pune la dispoziţie un mini curs de pictură, o iniţiere în tainele de realizare a acestor lucrări”, a declarat Cosmin Ioan Guriţă, specialist în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa. Şi, dacă vă întrebaţi cât costă o astfel de lucrare, răspunsul artistului a fost: “Pentru mine sunt nepreţuite. Momentan nu sunt de vânzare. Poate mai târziu”.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367