REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Centrul care a dezvăluit că o tânără este seropozitivă riscă să-şi piardă acreditarea

Centrul care a dezvăluit că o tânără este seropozitivă riscă să-şi piardă acreditarea

Replica API 19 decembrie 2011 | 00:00 1472

Exclusiv:

Exclusiv:

După ce a fost sancţionat de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu cu 200 de milioane lei vechi pentru că ar fi testat o tânără fără acordul său pentru HIV/SIDA şi ulterior ar fi transmis fără ştirea ei rezultatele testului prin intermediul unei colege de muncă direct angajatorului care ar fi decis să o lase fără loc de muncă, laboratorul privat de analize din Constanţa riscă să-şi piardă acreditarea. Pentru că reprezentanţii Centrului Medical Cermed nu au putut proba anchetatorilor cu documente că tânăra a fost testată pentru HIV-SIDA pe propria răspundere, dar şi faptul că ulterior i-au înmânat în mod personal rezultatele testului, preşedintele Asociaţiei Române Anti-SIDA Constanţa, Cristi Iftene, urmează să facă demersurile legale în vederea retragerii certificatului de acreditare fără de care nu poate funcţiona.

"Fără îndoială că vom sprijini tânăra pentru a face demersuri legale şi la RENAR în vederea retragerii certificatului de acreditare a Centrului medical. Analizăm acest aspect să vedem care este baza legală în care se poate face o astfel de sesizare şi implicit vom proceda şi la această măsură. Mi-ar părea rău ca acest caz să fie unul din ciclul învăţătoarei porno care face nu ştiu ce. Adică să fie un eveniment singular care să nu producă şi modificări la nivel comportamental al societăţii. Dacă ar rămâne doar cu titlul şi discuţii în presă, ar fi mare păcat", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Cristi Iftene, preşedintele ARAS. Facem precizarea că Asociaţia de Acreditare din România-RENAR, fiind cunoscută ca Organism Naţional de Acreditare prin OMIR 354/12.06.2003, a eliberat, în decembrie 2008, pe baza semnăturii directorului Cristian Dorin Nichita, certificatul de acreditare nr. LM 134 pentru laboratorul de analize Cermed, întrucât, la acea dată, respecta cerinţele SR EN ISO 15189:2007 şi era competent să efectueze determinări imunologice prin imunocromatografie-teste rapide HIV1,2. Cel care a semnat pentru emiterea certificatului de acreditare, a cărei valabilitate expiră în decembrie 2012, specifică în document că: "acreditarea este valabilă cu condiţia îndeplinirii în mod continuu a criteriilor de acreditare stabilite de RENAR".

Cine controlează afacerea Cermed?

Conform site-ului de prezentare al laboratorului, aflăm că acesta şi-a început activitatea la 1 decembrie 2003, cu scopul de a oferi pacienţilor seriozitate, confort, corectitudine, înţelegere, servicii medicale de cea mai înaltă calitate şi un act medical realizat cu profesionalism de către medici din diverse specialităţi: "Misiunea pe care ne-o asumăm este să înbunătăţim continuu şi să menţinem la un standard ridicat starea de sănătate a pacienţilor, oferindu-le posibilitatea de a se bucura de o bună calitate a vieţii pe tot parcursul ei. Calitatea activităţii noastre este recunoscută inclusiv de autorităţile locale, astfel că în octombrie 2006 am obţinut din partea Camerei de Comerţ Industrie Navigaţie şi Agricultură diploma pentru atestarea locului trei în Topul Judeţean al Firmelor Constanţa 2006, diplomă care ne onorează, dar care ne şi obligă să continuăm astfel şi în viitor să putem obţine chiar locul întâi". Centrul Medical Cermed funcţionează cu ajutorul a peste 20 de oameni, angajaţi ai SC Medical Cermed SRL, firmă administrată de Iuliana Bara şi Ramona Rebeca Ion, care conform raportului financiar pe 2010 a avut un profit de 109.996 lei, datorii de 285.978 lei şi o cifră de afaceri de 1.084.776 lei. Conform site-ului laboratorului de analize aflăm că Iuliana Bara are calitatea de manager, iar Ramona Rebeca Ion cea de director medical. Numele Iulianei Bara îl regăsim şi la societatea Sunmed, înfiinţată în 2007 în Tulcea, alături de Valentin Ion şi Axente Mihai Popa. Societatea Sunmed are ca obiect de activitate asistenţă medicală specializată în învăţământ preşcolar. Valentin Ion, asociatul managerului Centrului Cermed, deţine firma Pro Implement Group, înfiinţată în 2010, ce are sediul social într-un apartament aflat pe strada General George Manu din Constanţa şi desfăşoară activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică. La rândul său, Valentin Ion mai este asociat şi cu tulceanul Vasile Strat. Cei doi, au înfiinţat în 1996 firma Geoval, având ca obiect de activitate: "comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare". Facem precizarea că Vasile Strat este de profesie inginer, a absolvit Institutul De Marină "Mircea Cel Bătrân", Facultatea Electromecanică Navală din Constanţa şi în prezent este consilier judeţean PSD de Tulcea. Interesant este faptul că deşi legea nu permite aleşilor locali să administreze diverse societăţi, Vasile Strat figurează, comform site-ului listafirme.ro, ca administrator al Geoval. Acesta mai controlează alături de Marieta şi Marius-Gheorghe Strat, şi Carmen-Ionela Georgescu, şi firma Dunarom. În ceea ce-l priveşte pe Axente Mihai Popa, asociatul Iulianei Bara la Sumed, menţionăm că deţine în Tulcea un cabinet individual de psihologie, dar şi firma PSI Line ce se ocupă cu plasarea forţei de muncă, pe care o administrează din 2003 cu ajutorul lui Ilie Popa. Tot Axente Mihai Popa administrează alături de Lidia Ion şi firma Sunlife, înfiinţată în 2007.

Ce zice ARAS despre sancţiunea dată laboratorului Cermed de DSP

Cazul tinerei, mediatizat pe 15 decembrie a.c. în exclusivitate de cotidianul "Replica" de Constanţa, nu a rămas fără reacţie din partea organizaţiei naţionale care promovează şi apară drepturile persoanelor seropozitive din România, UNOPA, şi a Fundaţiei Christian Gigi Chiru. Preşedintele Fundaţiei şi al PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, spune că deşi nu o cunoaşte pe tânără vrea să îi ofere un loc de muncă. Cât despre sancţiunea dată laboratorului Cermed de către specialiştii Direcţiei de Sănătate Constanţa pe care reprezentanţii unităţii spun că o vor contesta după ce îşi vor termina ancheta internă, preşedintele ARAS, Cristi Iftene, a menţionat că: "20.000 lei, sancţiunea pentru un centrul medical ca Cermed, nu sunt bani extraordinar de mulţi, dar probabil că aceasta este valoarea sancţiunii pe care legea o impunea. Probabil că în funcţie de gravitatea faptei s-a decis aplicarea acestei sancţiuni. Sperăm ca societatea să fi înţeles ceva din această situaţie şi să îşi modifice ceva la nivel de comportament. Aş vrea ca această situaţie să nu fie doar un caz şi atât".

Cermed a uitat să anunţe DSP că rezultatul testului era incert

Tot preşedintele ARAS a mai spus că reprezentanţii Cermed au omis să anunţe Direcţia de Sănătate Publică Constanţa de faptul că rezultatul testului efectuat tinerei fără consiliere pre -şi post-testare era incert: "În condiţiile în care un laborator de analize identifică fals pozitiv sau pozitiv un astfel de test, consiliază respectiva persoană şi are oligaţia legală de a transmite datele respective către DSP care, mai departe, le trimite la Ministerul Sănătăţii. DSP este cea care dispune cea de-a doua testare WESTEN-BLOT, pentru că este o testare mai scumpă. Asta este procedura pe care legea o impune, iar la nivel procedural centrul a încălcat şi aceste elemente. Un test ELISA are un grad de certitudine ceva mai scăzut decât WESTEN-BLOT, nu este veridic 100%, dă un rezultat negativ sau incert care este similar pozitivităţii, este incert pentru că trebuie verificat prin WESTEN-BLOT. Referitor la înstrăinarea respectivului buletin de analize medicale, directorul centrului susţine că va face o anchetă să vadă ce s-a întâmplat".

Vom reveni.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367