REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Centrul de Aparatură Medicală, o instituţie pe marginea prăpastiei: jale în contabilitate, restanţe şi doar 4 ore de program

Centrul de Aparatură Medicală, o instituţie pe marginea prăpastiei: jale în contabilitate, restanţe şi doar 4 ore de program

Replica API 26 septembrie 2012 | 00:00 472

Cât pe ce să se aleagă cu o plângere penală: un fost director CJAM s-a dat drept inspector DSP

Cât pe ce să se aleagă cu o plângere penală: un fost director CJAM s-a dat drept inspector DSP

Angajaţi în sistemul sanitar de stat, cu program de patru ore şi salarii mizere! Aşa îşi desfăşoară 10 constănţeni activitatea de la începutul lunii septembrie a.c., într-un birou aflat la subsolul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Înfiinţat prin ordin de ministru, Centrul Judeţean de Aparatură Medicală din Constanţa riscă să fie închis. Unitatea sanitară cu personalitate juridică, aflată în subordinea Direcţiei de Sănătate Publică, funcţionează pe principiul autogestiunii, finanţarea realizându-se integral din venituri extrabugetare. În lipsa banilor, dar mai ales din vina unui management defectuos, CJAM s-a înglodat în datorii, la finele lunii septembrie a.c. acestea ridicându-se la aproximativ 40.000 de lei.

Instituţia coordonată (încă) de Daniel Dima are de încasat sume considerabile de la două unităţi sanitare din judeţul nostru la care subalternii săi au prestat, în baza unor contracte, servicii de reparaţii şi supraveghere aparatură medicală. Din aceşti bani, Dima spune că trebuie să-şi achite, la rândul lui, dările către stat, care nu sunt de neglijat, Fiscul ameninţându-l deja cu poprire pe conturile instituţiei. Rău-platnicii sunt: Spitalul Orăşenesc Cernavodă, care figurează cu facturi restante încă din 2010, în valoare 28.500 de lei, la care se adaugă şi penalităţi în valoare de 7.000 de lei, precum şi Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală (SOTRM) din Eforie Sud, datoria unităţii fiind de 8.000 de lei.

Trei angajaţi trimişi acasă: contracte reziliate din motive economice!

Pentru că instituţia se află în imposibilitatea de a mai achita salariile angajaţilor, directorul Dima spune că a decis să reducă programul angajaţilor la patru ore. În urma unei evaluări economice ale realizărilor personalului, Dima şi-a luat "adio" de la trei persoane, respectiv Liviu Dinu, fost director şi tehnician 1A al CJAM, de la un tehnician din Mihail Kogălniceanu, cât şi de la o contabilă. Contractele celor trei au fost reziliate din motive economice, urmare a unor decizii ale Consiliului de Administraţie, angajaţilor fiindu-le înmânate deciziile de preaviz de încetare a activităţii. Liviu Dinu (fostul soţ al Ancăi Dinu, inspector al Direcţiei de Control din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică) a fost la un pas de a se alege cu o plângere penală, după ce ar fi "jucat", la propriu, rolul unui fals inspector! La scurt timp după isprava sa, fostul director al Centrului Judeţean de Aparatură Medicală, Liviu Dinu a rămas şomer. "Am preluat instituţia cu datorii, respectiv 30.000 de lei, şi am încercat să le reduc, pentru a achita dările către stat. În prezent, penalităţile au crescut, datoriile ridicându-se la 37.000 de lei. Dacă angajaţii rămâneau la program normal, de opt ore, CJAM acumula datorii. Astfel, activitatea domnului Liviu Dinu, cea de tehnician 1A, a încetat din motive economice. Nu se regăsea ca activitate, nu a făcut faţă sarcinilor de serviciu. S-a dus la un laborator, în vederea încheierii unui contract de service, şi s-a dat drept inspector fals, spunând că este de la Direcţia de Sănătate şi că vrea să verifice cu cine are contract pe aparatură medicală. A scăpat fără plângere penală, pentru că reprezentanţii laboratorului s-au rezumat la o reclamaţie verbală pe telefonul fix al instituţiei, renunţând la formularea unei sesizări scrise. Pe 5 septembrie a.c. lui Dinu i s-a terminat perioada de preaviz", a declarat, pentru "Replica", Daniel Dima, directorul CJAM.

Contabila Burcea "blătuia" facturile CJAM

Cât despre contabila Burcea, directorul nu are cuvinte de laudă. A avut perioade în care efectiv ar fi uitat să înregistreze facturile în contabilitate, "le blătuia". "Dacă ar exista bani, aş păstra toţi angajaţii. Din 10 oameni vor rămâne doar şapte. Un tehnician din Mihail Kogălniceanu a cedat, a spus că nu mai face faţă activităţii şi vrea să-şi înceteze activitatea cu data de 1 octombrie a.c. Tot salariul lui este de 500 de lei, din care 200 de lei le dă pe navetă şi preferă să stea acasă, în şomaj. Din doi contabili, la 10 angajaţi, a rămas doar unul. Legea mă obligă să dau vizele CFP şi bun de plată pe două persoane diferite, însă miercuri, 19 septembrie a.c., a existat o şedinţă de Consiliu de Administraţie în care s-a decis să renunţăm şi la serviciile doamnei Mariana Burcea şi a rămas doar doamna Lisi Mutu (cea care a asigurat interimatul în absenţa lui Dumitru Boar la CJAM -n.r.)", spune Dima.

După cinci luni de activitate, la stat, Dima vrea să demisioneze

CJAM are contracte în derulare cu spitalele din Hârşova, Eforie, Constanţa, Palazu Mare, Poarta Albă, cu unităţile de tratament balnear de la Mangalia şi Techirghiol, iar Dima speră ca managerii unităţilor de tratament să-şi onoreze la timp facturile. Situaţia sumbră îl determină pe Daniel Dima să ia în calcul demisia de la conducerea CJAM, dacă până la finele anului 2012 activitatea instituţiei nu se va redresa. Facem precizarea că acesta şi-a început activitatate la CJAM pe 2 mai a.c., urmare a examenului susţinut pentru ocuparea funcţiei de director. "Dacă la finele anului nu se vor prelungi contractele existente cu unităţile sanitare şi cabinetele individuale, prin acte adiţionale, instituţia riscă să fie închisă. Dacă se va ajunge în situaţia aceasta, voi demisiona. Ce vreţi să fac? De ce să se mai încarce instituţia cu încă un salariu?!", a declarat Dima. Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa va demara un audit, pentru clarificarea situaţiei financiare a unităţii de aparatură medicală. "Ultimul audit a fost făcut în mandatul doamnei Tania Bugescu (fost director al CJAM -n.r.)", a spus Dima. Reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, dr. Constantin Dina, confirmă faptul că situaţia CJAM este extrem de gravă, însă se consolează cu gândul că şi alte centre din ţară trec printr-o situaţie asemănătoare unităţii din Constanţa. Vom reveni.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218