REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Centrul de Cardiologie Intervenţională, unic în România, a fost inaugurat la Constanţa

Centrul de Cardiologie Intervenţională, unic în România, a fost inaugurat la Constanţa

Replica API 24 mai 2012 | 09:36 2284

Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu: Nu se va mai muri cu zile

Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu: Nu se va mai muri cu zile

Bolnavii de inimă nu vor mai muri cu zile la Constanţa. Acesta este mesajul pe care preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, a dorit să-l transmită, miercuri, 23 mai a.c., cu ocazia inaugurării Laboratorului de Cardiologie Intervenţională. Centrul, unic în România, întregeşte Departamentul Inimii, alături de Clinicile de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară. Odată cu inaugurarea Laboratorului de Cardiologie Intervenţională, Constanţa se poate mândri cu singurul Departament al Inimii din ţară, în care medicii constănţeni vor putea colabora pentru a trata prompt pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare.

Preşedintele CJC Nicuşor Constantinescu a venit la inaugurarea Centrului de Cardiologie Intervenţională din cadrul Departamentului Inimii - o entitate fără personalitate juridică ce are ca scop principal diagnosticarea şi tratamentul prompt şi corect al pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare - însoţit de soţie şi fiica sa, Smaranda. Nicuşor Constantinescu i-a înmânat reprezentantului Centrului de Cardiologie Intervenţională o pictură cu părintele Iustin Pârvu, ultimul duhovnic în viaţă. "Suntem bucuroşi că astăzi mai binecuvântăm un moment deosebit la Spitalul Judeţean. De când Spitalul Judeţean este în grija CJC se tot înoieşte şi performează prin aparatura şi personalul specializat care se aduce", a spus Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Sănătatea şi educaţia sunt domeniile prioritare şi trebuie susţinute şi de economie, este de părere Ierarhul Tomisului. "Noi nu trebuie să fim partinici cu oamenii când este vorba de educaţie, sănătate. Oamenii trebuie să ne fie egali în aceste situaţii. De aceea, vă felicit, vă binecuvântez şi vă sunt alături în toate aceste acţiuni pe care le faceţi, pentru că daţi prioritate celor ce sunt prioritarei", a spus Ierarhul Tomisului. Preşedintele CJC a menţionat că din Departamentul Inimii fac parte medicii şefi din Clinicile de Chirurgie Cardiovasculară, Cardiologie şi Laboratorul de Cateterism Cardiac şi Cardiologie Intervenţională. Medicul Dănuţ Căpăţănă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a specificat că au loc două premiere: "Astăzi avem două premiere: prima reprezintă Centrul de Cardiologie Intervenţională s-a născut acum un an din iniţiativa domnului preşedinte Nicuşor Constantinescu, o premieră pentru Dobrogea şi o realizare deosebită, servicii unice în România, iar a doua premieră pe care vreau să o salut este faptul că după aproape doi ani de când sunt manager al acestei instituţii, azi este prima dată când prefectul judeţului Constanţa ne calcă pragul acestei instituţii medicale. Vreau să salut această iniţiativă şi sunt convins că în continuare ne vom bucura şi de sprijinul acestei instituţii. Vă spun cu răspundere că un astfel de centru este unic în România. Nu există la ora actuală un alt Centru de Cardiologie Intervenţională în ţară".

Prefectul Huţucă: Dezvoltarea Centrului de Cardiologie Intervenţională, un plus de imagine pentru spital

Prefectul Constanţei, Bogdan Iulian Huţucă, a declarat că dezvoltarea acestei secţii este un plus de imagine pentru Spitalul Judeţean: "Cu siguranţă dezvoltarea acestei secţii aduce un plus de imagine Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa, dar mai ales un plus de încredere din partea locuitorilor judeţului şi o şansă la viaţă. Personal sunt impresionat şi sunt convins că ne aflăm într-o etapă importantă în ceea ce priveşte îmbunătăţirea serviciilor medicale ale Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa. Îi felicit pe cei implicaţi în acest proiect şi le urez succes". Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, iniţiatorul proiectului, a declarat că în cadrul Laboratorului de Cardiologie Intervenţională vor activa cei mai buni trei medici specialişti din ţară.

Triunghiul Inimii - reprezentat de medicii Parepa Irinel, Marius Militaru şi Bogdan Mutu

"Avem la Constanţa cei mai buni trei medici specialişti în cardiologie intervenţională din ţară şi din Europa, care vor activa în baza unui parteneriat în Centrul din Urgenţă, acolo unde vine omul între viaţă şi moarte. La Constanţa nu se va mai muri cu zile. Asta este marea performanţă. Vom forma şi alţi medici şi asistente ca împreună să avem continuitate. Tratamentul pentru infarct este aproximativ 1000 de euro. De aceea, o să-i rog pe domnul prefect Bogdan Huţucă şi pe ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, să includă şi Constanţa în Programul naţional al Inimii. Aici închidem triunghiul inimii. Avem Secţie de Chirurgie Cardiovasculară, reprezentată de dr. Marius Militaru, adus din Germania, Secţie de Cardiologie, reprezentată de dr. Parepa Irinel, dar şi Centrul de Cardiologie Intervenţională, reprezentată de dr. Bogdan Mutu-Vitcu. Aceasta este echipa inimii, trebuie să funcţioneze la parametrii optimi, şi au sprijinul nostru necondiţionat", a spus Constantinescu.

Investiţie de 1 milion de euro

Facem precizarea că investiţia care deserveşte Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost posibilă datorită parteneriatului public-privat cu firma Cardio Life din Timişoara, valoarea proiectului ridicându-se la 1 milion de euro. Tot din acest buget a fost achiziţionat şi un angiograf care va fi integrat într-un circuit de rezolvare a urgenţelor cardiologice. Cu ajutorul aparatului, se va putea stabili rapid metoda de tratament şi se vor face toate intervenţiile necesare pe vasele de sânge înfundate. În cadrul Centrului, cardiologi intervenţionişti cu vastă experienţă în domeniu, peste 15 ani şi 3000 de cazuri cumulate, vor efectua proceduri diagnostice de angiografie coronariană şi periferică, dar mai ales toată gama de intervenţii cardiovasculare minim invazive terapeutice: angioplastii coronariene şi periferice cu implant de stent, denervare renală, resincronizare cardiacă, implant de stimulatoare cardiace şi defibrilatoare automate. Medicii spun că nici un bolnav care va face infarct miocard acut, angină pectorală instabilă, cardiopatie ischemică cronică, arteriopatie periferică, boala carotidiană, hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, aritmii cardiace şi moarte subită cardiacă nu va mai fi trimis de la Constanţa la alte unităţi de profil din ţară sau străinătate pentru tratament. Deşi inaugurarea Centrului a avea loc la data promisă, 23 mai, pacienţii se vor putea trata abia după obţinerea tuturor autorizaţiilor specifice din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN). "Primii pacienţi ar urma să beneficieze de serviciile centrului, cel mai probabil, în prima parte a lunii iunie", susţine medicul Bogdan Mutu-Victu. În acest sens managerul Spitalului Judeţean, dr. Dănuţ Căpăţână, ar urma să aibă luni, 28 mai a.c., o întrevedere cu reprezentanţii CNCAN în vederea clarificării situaţiei. Menţionăm că Laboratorul de Cardiologie Intervenţională va acoperi toată zona de sud-est a României.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218