REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Centrul de Dializă Constanţa, dotat cu un suport informatic de 40.000 de euro

Centrul de Dializă Constanţa, dotat cu un suport informatic de 40.000 de euro

Replica API 21 iunie 2012 | 00:00 915

Va monitoriza bolnavii online de oriunde

Va monitoriza bolnavii online de oriunde

Veşti bune pentru bolnavii dializaţi. Centrul de Dializă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa s-a înnoit cu un soft ultraperformant, un suport informatic, în valoare de aproximativ 40.000 de euro, care va permite monitorizarea pacienţilor din orice colţ al ţării în ceea ce priveşte prescripţia de dializă. Prin implementarea acestui sistem se doreşte realizarea unei baze de date a bolnavilor în vederea monitorizării online a tot ceea ce înseamnă prescripţie de dializă, parametrii, eficienţă, materiale, comentarii.

"Pacientul va fi conectat la maşina de dializă şi cu ajutorul tehnologiei moderne şi a suportului IT, pe care Spitalul Judeţean a făcut-o rapid funcţională, vom putea urmări în timp real ce se întâmplă în Secţia de Dializă. Baza de date şi evoluţia pacienţilor poate fi accesată atunci când acest sistem, probabil dacă şi-l vor putea permite şi alte spitale, va deveni o bază de date comună. La un pacient care se transferă sau care are nevoie să meargă într-un alt centru poată fi accesată identitatea lui. Vom avea istoricul pacientului şi evoluţia lui. În funcţie de aceste date putem urmări şi eficienţa tratamentului nostru, ce se întâmplă cu pacientul, şi optimiza această prescripţie medicală", a spus dr. Bogdan Câmpineanu, şeful Compatrimentului de Dializă din Spitalul Judeţean.

Medicul Câmpineanu: Acest sistem nu este moft sau fiţă!

Deşi sistemul informatic este unul destul de costisitor, medicul a ţinut să precizeze că nu poate fi inclus la categoria "moft sau fiţă". "Este un sistem performant pe care firma producătoare l-a implementat în centrele private. Sunt mândru că un sistem public a putut să achiziţioneze acest sistem informatic de monitorizare a pacientului. Nu intră la categoria mofturi sau fiţe. Mă bucur că am găsit înţelegere şi susţinere ca pe o investiţie în viitor. În câţiva ani cred că marea majoritatea a centrelor de dializă vor avea asemenea sisteme. Sigur că este nevoie de o perioadă de acomodare cu sistemul, să-l învăţăm, să-l înţelegem, şi apoi să-l exploatăm la maxim", a exlicat dr. Bogdan Câmpineanu. Achiziţionarea sistemului informatic a fost posibilă printr-un parteneriat public privat cu centrul Fresenius Nephrocare. "Vom avea un sistem online foarte modern, foarte eficient. Este al doilea din România. Pentru Departamentul de Dializă şi pentru pacienţi este de un real folos. Putem spune că este vorba tot de un parteneriat public privat, pentru că, partea de soft, care era costul cel mai ridicat al acestui sistem, a fost pus la dispoziţie de firma Fresenius cu care colaborăm pe parte de dializă, iar ceea ce înseamnă partea de calculatorea, cabluri, a fost suportată de Spitalul Judeţean. Investiţiile şi modernizările din spital le facem pentru confortul şi tratarea pacienţilor la parametri cât mai buni. Acest sistem asta face. O să apară cardul individual de asigurat, iar baza de date, dacă pacientul pleacă în străinătate, se poate încărca pe card şi atunci se poate vizualiza de oriunde ce parametri a avut în ultimul an la dializă. Diferenţa de la un parametru la altul, de la o şedinţă la alta, este diferenţa dintre viaţă şi moarte şi atunci avem un sistem în momentul de faţă prin care putem să ştim exact ce se întâmplă cu fiecare pacient în parte, cum va evalua, şi ce resurse vom aloca. Sunt deosebit de încântat să colaborez cu domnul Câmpineanu, pe care îl apreciez foarte mult, şi pe care îl consider unul dintre cei mai buni specialişti de dializă din România", a spus dr. Dănuţ Căpăţână, managerul unităţii sanitare. Acesta a dat asigurări că "lucruri bune" în Spitalul Judeţean vor exista în continuare, "nu cum am auzit pe la colţuri că a fost campanie electorală".

Căpăţână: Implicarea domnului Constantinescu în sănătate, prioritatea 0 a dumnealui

Medicul Căpăţână a mai menţionat şi faptul că implicarea Consiliului Judeţean şi a preşedintelui Nicuşor Constantinescu în ceea ce priveşte buna funcţionare a celei mai mari unităţi sanitare de la malul mării "o să fie în continuare vizibilă, pentru că este prioritarea numărul 0 a dumnealui". "Nu aş vrea să transformăn reprezentanţii noştrii, pe care i-am ales şi care doresc să investească pentru sănătatea constănţeană, într-o dispută politică. Nu este cazul. Chiar se doreşte să se ajungă cu spitalul acesta undeva foarte sus. Credeţi-mă că este un lucru de foarte mare mândrie, cel puţin pentru mine. Ar trebui să fie pentru fiecare constănţean, pentru că, în sfârşit, o persoană se gândeşte să facă un lucru bun cu spitalul acesta", a spus dr. Dănuţ Căpăţână.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367