REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Centrul de Hemodializă, dotat cu un sistem informatic unic în România

Centrul de Hemodializă, dotat cu un sistem informatic unic în România

Replica API 28 iulie 2011 | 00:00 172

Monitorizare şi tratament de la distanţă

Monitorizare şi tratament de la distanţă

Centrul de Hemodializă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va fi dotat cu un sistem informatic unic în România, care permite monitorizarea şi tratarea pacienţilor de la distanţă. Managerul unităţii sanitare, dr. Dănuţ Căpăţână, susţine că softul a fost donat de Centrul Fresenius, una dintre cele mai mari firme de servicii de dializă din Europa. Noua dotare a centrului vine în ajutorul cadrelor medicale care vor putea să monitorizeze şi să modifice mult mai uşor parametrii dializaţilor pentru a se asigura că aceştia nu sunt în pericol.

"Este premieră în România. Nu mai există nici un centru de Dializă care să aibă un astfel de sistem informatic", a spus dr. Dănuţ Căpăţână, şeful Spitalului Judeţean. Conform acestuia, valoarea donaţiei se ridică la 25.000 euro, rămânând ca spitalul să achiziţioneze un dispozitiv hardware, investiţie ce se ridică la 2.000 euro. "Sper ca până la finele lunii august sistemul informatic să devină funcţional, timp în care vor fi efectuate cursuri de specializare pentru angajaţi. Acest soft va permite urmărirea parametrilor aparatelor la care sunt conectaţi pacienţii, parametri care vor putea fi modificaţi printr-o interfaţă cu un calculator, online, din orice colţ al lumii de către medici avizaţi care lucrează în departamentul de Hemodializă", spune dr. Căpăţână. Cu alte cuvinte, dacă medicul vrea să urmărească şi să modifice parametrii bolnavilor de acasă, va avea posibilitatea să o facă. "Acest sistem poate crea rapoarte, memorează analizele. Este un instrument extrem de folositor. Practic vorbim de un calculator care va prezenta toate datele pentru fiecare pacient. Fiecare bolnav, conectat la aparat, va avea un ID unic, iar sistemul va şti ce parametri să lucreze în mod electronic şi nu manual, cum se făcea până în prezent de către personalul Centrului de Hemodializă", a mai spus Căpăţână. Medicul şef al Centrului de Hemodializă, dr. Bogdan Câmpineanu, spune că reprezentanţii Fresenius din Germania au fost în vizită la Constanţa şi au precizat că nu se aşteptau ca un centru de stat să fie extrem de modern, dar şi faptul că medicii îşi pot desfăşura activitatea şi fără sistemul informatic. "Ca dotare, centrul nostru este egalul oricărui centru din Europa. Din punct de vedere tehnic este loc de mai mult. S-a negociat între conducerea firmei Fresenius şi cea a spitalului echiparea centrului cu softul Terapy Data Management System care foloseşte datele pentru fiecare pacient, iar la distanţă, prin sistemul intranet poţi vizualiza parametrii dializei, presiunea arterială. Pe scurt, vorbim de telemedicină. Cel mai important este faptul că pacienţii sunt înregistraţi cu toate antecedentele şi toată istoria se va regăsi pe un card, un fel de carte de identitate de hemodializare. Softul este destul de complex şi numai perioada de utilizare eficientă a lui este de un an şi jumătate. Noi ne putem desfăşura activitatea şi fără acest soft, dar acesta nu face altceva decât să aducă actul medical la o altă calitate. Consider că medicii de aici merită să aibă toate instrumentele necesare pentru un act medical de calitate", susţine dr. Câmpineanu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108