REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Centrul de la Mangalia va pregăti scafandri pentru toate inspectoratele de urgenţă din ţară

Centrul de la Mangalia va pregăti scafandri pentru toate inspectoratele de urgenţă din ţară

Replica API 30 ianuarie 2019 | 00:00 325

Un centru pentru formarea și antrenarea scafandrilor de intervenție din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență urmează să fie realizat la Mangalia. Prin acest proiect, a afirmat dr. Raed Arafat, se intenționează realizarea de echipe de scanfandri în toate unitățile din județele care au luciu de apă, fie că este vorba despre râuri, lacuri sau mare! În prezent, de exemplu, nici măcar la Constanța numărul scafandrilor angajați ai ISU Dobrogea nu este suficient pentru câte solicitări primesc!

Un proiect ambițios vizează dezvoltarea a tot ce presupune intervenția salvatorilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pe apă. Astfel, după cum a arătat dr. Raed Arafat, în timpul prezenței în Constanța, se are în plan achiziționarea de ambarcațiuni pentru acțiune de salvare și căutare pe mare și fluvii. Dar, la fel de important, este nevoie și de pregătirea personalului și în mod special a scafandrilor. Domeniu deficitar, în acest moment, la nivelul IGSU. De exemplu, inspectoratul constănțean are angajați cinci scafandri, prea puțini comparativ cu numărul ridicat de solicitări.

„Numărul scafandrilor este mic, noroc că ne mai ajută și colegii de la M.Ap.N.”, a afirmat dr. Raed Arafat.

În consecință, a fost pus pe hârtie și deja demersurile sunt destul de avansate, pentru realizarea unui centru pentru formarea și antrenamentul scafandrilor de intervenție.

„Centrul de la mangalia este unul dintre proiectele pe care le avem, unul dintre cele mai avansate proiecte. Fonduri sunt, lucrarea va fi realizată și va include un simulator și de ape curgătoare, lacuri, fluvială și în zona mării. Adică pregătire inclusiv în anumite condiții care nu se regăsesc în zona mării.

Vrem să formăm scafandri pentru toate județele care au ape, râuri, lacuri. Intenția este să ajungem să avem de gardă echipe de scafandri. Încet, încet, scafandrii să devină salvatori, nu doar recuperatori de persoane decedate. Ceea ce înseamnă o intervenție rapidă, o intervenie la timp, înseamnă o analiză asupra nevoii, în special în perioada sezonului și a locurilor unde vor fi amplasate locurile, și privind numărul scafandrilor pentru IGSU și să asigure formarea lor în interiorul instituției”, a afirmat dr. Raed Afarat.

Reamintim că ISU Dobrogea a depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM), proiectul conform documentului ”Centrul pentru formare și antrenament al scafandrilor de intervenție”, în vederea obținerii avizului de mediu. Amplasamentul pe care se va realiza investiția se află în incinta Secției de pompieri Mangalia din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” al judeţului Constanţa, aflat pe Şoseaua Naţională Constanța –Mangalia, având o suprafată de aproximativ 12.000 mp din cei 23.910 mp ai subunității. Bazinul va fi acoperit având luciul de apă de 40 m x 20 m și adâncime în trei trepte, o înălțime totală de 15 metri fiind dotat cu 2 bărci de câte 5 persoane, plute de înnot (30 bucăți), echipament de scufundare complet pentru cursanți (25 bucăți), saulă pentru poligon, baliză pentru marcare poligon (10 bucăți), vestă de salvare (10 bucăți), manechin pentru antrenament (4 bucăți), carabiniere (20 bucăți), lesturi de 10 kilograme pentru formare poligon (10 bucăți).

De asemenea se va ridica un spațiu de cazare cu regim de înălțime P+2E, pentru cazarea a 50 de cursanți, câte 2 cursanți în fiecare cameră, având paturi separate, grup sanitar, telefon, tv și aer condiționat. Pe lângă acestea, obiectivul va fi completat cu o sală de mese, bucătărie, o sală de ședințe pentru 70 de persoane, o sală de sport/ fitness, pentru 25 de persoane, un cabinet medical, o sală de întreținere echipamente și de uscare a acestora, dușuri înainte de intrare în bazin, o sală pentru compresor și anexa pentru butelii de oxigen.

Proiectul este inclus în programul de investiții, iar pentru realizarea investiției sunt alocate fonduri din bugetul de stat și fonduri europene, iar perioada propusă pentru implementare este de 24 de luni, cu o valoare totală de 35.735.990,30 lei cu TVA.

F.B.

Centru de formare și antrenament al scafandrilor, în Mangalia

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614