REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° ConstanÈ›a Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° ConstanÈ›a Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Centrul de Permanenţă Băneasa se mută la Plopeni

Centrul de Permanenţă Băneasa se mută la Plopeni

Replica API 18 iulie 2012 | 00:00 205

Peste 1000 de pacienţi trataţi în 4 luni

Peste 1000 de pacienţi trataţi în 4 luni

A tratat peste 1000 de pacienţi în 4 luni a.c., iar acum urmează să-şi sisteze activitatea. Deşi funcţionează la capacitate maximă, Centrul de Permanenţă Băneasa îşi va închide porţile. După ce Spitalul Judeţean a preluat recent clădirile fostului Centru de Sănătate Băneasa, în vederea înfiinţării Centrului Multifuncţional de Sănătate, activitatea Centrului de Permanenţă, inaugurat în luna februarie 2012, va fi sistată începând cu luna august. Autorităţile locale, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, dar şi cu senatorul PSD Nicolae Moga, au hotărât mutarea acestuia în localitatea Plopeni, dar şi înfiinţarea Centrului Multiuncţional la Băneasa.

Până la momentul respectiv, medicii de familie din cadrul unităţii de tratament, îşi vor desfăşura activitatea ca şi până acum. Încă de la inagurare, pragul Centrului de Permanenţă Băneasa a fost călcat lunar de aproximativ 250 de bolnavi, cazuri rezolvate de medicii de familie, angajaţi să-şi desfăşoare activitatea pe timp de noapte. Au fost înregistrate şi cazuri care au necesitat transferul către unităţile spitaliceşti din Medgidia sau Constanţa. În medie, cam 15 astfel de cazuri au avut loc, lunar. Însă, tot în cadrul centrului, două gravide au adus pe lume copilaşi, în luna februarie şi luna martie. Principalele afecţiuni ale bolnavilor trataţi în Centrul de la Băneasa se încadrau în categoria pneumoniilor, infecţiilor de căi respiratorii superioare, accidente vasculare cerebrale, epilepsii, intoxicaţii cu alcool, plăgi, iar pe timp de vară au început să apară insolaţiile, mai rare, ce-i drept, întrucât, susţine dr. Marinela Oloianu, medicul coordonator al unităţii sanitare, locuitorii din zonă ascultă de sfaturile medicilor. "Ne-am confruntat, acum, pe timp de vară, şi cu cazuri de insolaţii şi arsuri solare însă mai rare. Pot spune că locuitorii din zonă sunt şi mai rezistenţi, dar şi ascultă cât de cât de sfaturile medicilor. Noi încercăm pe cât posibil să le spunem să lucreze la grădină de la 5.00 dimineaţa şi până în ora 9.00 iar apoi seara, să se protejeze, să se hidrateze şi se pare că ascultă, de unde şi numărul mic de astfel de cazuri", a declarat pentru "Replica", Marinela Oloianu, medicul coordonator al Centrului de Permanenţă Băneasa. Pacienţii fac parte, în general, din localităţile Ostrov, Lipniţa, Oltina, Băneasa, Dobromir, Ion Corvin, Viile şi Negureni. În ceea ce priveşte fondurile, dar şi materialele sanitare, centrul nu duce lipsă, deoarece la acest aspect au contribuit şi câteva primării din împrejurimi, respectiv Ostrov, Lipniţa şi Dobromir, cu sumele de 1.500 de lei şi 1.000 de lei. "Am avut fonduri şi de la Ministerul Sănătăţii prin intermediul Ambulanţei Constanţa şi am obţinut fonduri şi de la primării. Până în prezent au contribuit primăriile Ostrov, Lipniţa şi Dobromir, cu restul urmând să mai discutăm ,dar în momentul în care ne apropiem de epuizarea stocului", a mai spus dr. Oloianu.

Liliana CHIRU, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218