REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Centrul de plasament "Antonio" s-a transformat în Atelierul lui Moş Crăciun

Centrul de plasament "Antonio" s-a transformat în Atelierul lui Moş Crăciun

Replica API 30 noiembrie 2011 | 00:00 1909

Copiii abandonaţi de părinţi pot creşte cu dragoste, dacă te implici şi tu!

Copiii abandonaţi de părinţi pot creşte cu dragoste, dacă te implici şi tu!

Atmosfera sărbătorilor de iarnă începe să se aştearnă peste noi, unul dintre exemplele care atestă acest lucru fiind Centrul de plasament "Antonio", care s-a transformat în atelierul lui Moş Crăciun. Atmosferă de poveste, am putea spune. De cum intri, eşti întâmpinat de agitaţie şi forfotă, "spiriduşii" fugind care încotro pentru a aduna materialele necesare confecţionării feluritelor obiecte şi podoabe pentru sărbători. În jurul meselor se mai aşterne puţin liniştea, atât cât se primesc indicaţiile, după care forfota reîncepe. Este vorba despre micuţii din Centrul de Plasament "Antonio", care lucrează de zor la confecţionarea mai multor obiecte care vor fi, în preajma sărbătorilor, expuse în marile centre comerciale, în special în centrul comercial "Tom", unde se va organiza o expoziţie cu vânzare. Treaba a început de acum trei săptămâni, în momentul de faţă programul fiind mai lejer după cum afirmă chiar "spiriduşii". Cu mic cu mare au participat pentru a confecţiona oameni de zăpadă, îngeraşi turnaţi în lut, broşe, felicitări, ornamente pentru masa de Crăciun sau pentru brad şi ghetuţe pentru Moş Nicolae. Dacă cei mari au participat pentru a realiza munca mai grea, turnatul în lut, cei mai mici nu au stat degeaba şi au ajutat, fiecare cu ce a putut, de la decupat şi până la lipit, ornat şi colorat. Toate obiectele vor intra în expoziţia mai sus menţionată, cu preţuri cuprinse între 3 şi 12 lei. Banii obţinuţi vor fi folosiţi pentru cadourile celor mici de Crăciun, dar şi pentru costumaţiile folosite la serbările de iarnă, unde micuţii vor interpreta diverse roluri. Cu lumini jucăuşe în ochi şi cu zâmbete pe faţă, adunaţi în jurul meselor, copiii Centrului de plasament "Antonio" lucrează şi se relaxează în acelaşi timp. Şi cum muncă fără conversaţie nu se poate, copilaşii au mărturisit ce îşi doresc de la Moş Crăciun. Dacă cei mai mici au ales laptop-uri de jucărie sau maşini cu telecomandă, cei mai mărişori şi-au îndreptat atenţia către nevoile personale. "Mi-aş dori un halat de baie şi o pereche de ghete", a declarat o fetiţă de 14 ani. Pe listă au fost trecute diverse obiecte vestimentare cât şi bijuterii, cum ar fi cerceii.

Bravo lor: O profesoară, o reporteriţă şi un agent imobiliar iau copiii de la centru, periodic, acasă!

Cu toate că vorbim de nişte copii abandonaţi, aceştia nu au deloc ură în suflet, mai mult decât atât, nici măcar nu îşi condamnă părinţii, poate în speranţa că la un moment dat se vor întoarce, totuşi, după ei. Tot ce îşi doresc este un cămin, o familie, lucru de care unii dintre ei beneficiază, cu "porţii", graţie unor oameni cu suflet. "Sunt familii care vin şi iau copilaşii acasă, chiar de două ori pe săptămână. Printre acestea se află o doamnă profesoară la Ovidius, o reporteriţă şi o doamnă agent imobiliar. Mai sunt multe persoane, cam jumătate din copii pleacă de sărbători cu astfel de familii. Am rămas plăcut impresionată să văd că mai există oameni cu suflet şi că şi-au făcut timp pentru toate procedurile necesare pentru a lua un copil, din când în când, în sânul familiei lor. Din păcate, nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre familiile biologice. Nici 10% din copii nu sunt vizitaţi de părinţii naturali", a declarat pentru "Replica" de Constanţa, Elena Cojocaru, directoarea Centrului de plasament "Antonio".

Cum poţi împărţi dragostea ta cu un copil abandonat

Cum aud cuvântul "familie", micuţii ridică ochii şi parcă vor să întrebe ceva, dar cuvintele li se opresc în gât. Mulţi dintre ei se bucură de un cămin de ocazie, de plimbări prin ţări străine, cursuri de dans sau înot, a căror cheltuială este suportată de familiile mai sus menţionate. Dar mai sunt şi cei care nu au parte de acest privilegiu şi care doar ascultă poveştile colegilor lor şi tânjesc în tăcere. Dar tristeţea este alungată, pe moment, la gândul că până pe 16 decembrie, când va începe expoziţia, mai este puţin, iar treaba este multă. În săptămâna 16-23 decembrie va avea loc şi expoziţia cu vânzare din cadrul centrului comercial "Tom", la a cărei inaugurare, copiii vor prezenta produsele şi vor avea un mic program artisitc. Reporterul "Replica", s-a retras tiptil, pentru a nu deranja prea mult micuţii spiriduşi de la activităţile lor. Aceştia s-au grăbit să ureze toate cele bune şi să mulţumească pentru vizită. Pentru cei care vor să ajute aceşti copii, luându-i din când în când acasă, aşa cum fac profesoara de la Ovidius, reporteriţa şi agentul imobiliar, procedurile nu sunt grele! Trebuie depusă o cerere la centru, apoi reprezentanţii centrului fac o anchetă socială - văd dacă ai condiţii bune acasă, dacă vecinii spun că eşti un om cumsecade, dacă veniturile sunt corespunzătoare, plus, se efectuează teste psihologice. Apoi, se încheie un fel de "contract", după care poţi oferi un strop de fericire şi unui copil abandonat în centru!

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108