REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Centrul de Plasament Delfinul, „pepinieră” de infractori?! Preşedintele CJC a mers în control inopinat!

Centrul de Plasament Delfinul, „pepinieră” de infractori?! Preşedintele CJC a mers în control inopinat!

Replica API 8 martie 2017 | 14:19 2280

Ţuţuianu vrea să facă ordine în HAOSUL din centre

Ţuţuianu vrea să facă ordine în HAOSUL din centre

Situaţie disperată la Agigea. Atât cadrele didactice de la Şcoala Ion Borcea din localitate cât şi primarul susţin că minorii instituţionalizaţi la centrul de plasament Delfinul sunt infractori în devenire. Aceştia au precizat că sunt multe dosare penale în lucru ce-i vizează, că la centru situaţia este scăpată de sub control şi că DGASPC nu se implică pentru a lua măsuri. „Fac scandaluri la şcoală, jignesc profesorii, fură, tâlhăresc, violează, distrug” - cam acestea sunt acuzaţiile. De cealaltă parte, reprezentanţii DGASPC susţin că situaţia nu este aceasta. „Există copii cu probleme, pentru că vin din familii cu probleme. Dacă nu le-ar avea, nu s-ar afla la un centru de plasament. Dar sunt şi copii cu rezultate foarte bune”. Însă, în cursul zilei de marţi, 7 martie, preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, a mers în control.

De multe ori s-a tot adus în discuţie situaţia centrelor de plasament, acuzaţiile fiind de la o activitate defectuoasă a angajaţilor şi până la comportamentul copiilor. Rare nu au fost nici situaţiile în care autorii unor furturi sau ai altor fapte infracţionale s-au dovedit a fi copii din „orfelinat”. Însă, de data aceasta se pare că o situaţie critică s-ar înregistra la Agigea, acolo unde cadrele didactice de la Şcoala Generală Ion Borcea susţin că se confruntă cu o situaţie ieşită din comun, şi asta pentru că la cursuri vin foarte mulţi copii din cadrul centrului de plasamen „Delfinul” din localitate. Şi asta nu ar fi o problemă dacă nu ar fi infiltrată şi latura infracţională.

Oamenii susţin că minorii iau parte la multe activităţi cu iz penal, iar când vin la şcoală provoacă scandaluri şi jignesc profesorii de au ajun să stea cu un poliţist la uşă. Cât despre cadrele didactice din centrul de plasament, se pare că ar fi depăşiţi de situaţie. „Ce se întâmplă acolo este adevărat. Probabil că asta se caută: ca acest sistem să scoată oameni defecţi şi nimeni nu intervine, nici Direcţia. Ce e acolo este de neimaginat. Sunt ţinute la un loc fete şi băieţi, vă imaginaţi? La 14 – 15 ani? Nesupravegheaţi.

Săptămâna trecută erau copii de la Delfinul în centru şi aruncau cu pietre în trecători. Cum este posibil aşa ceva? Ce căutau acolo nesupravegheaţi? Dar nu, nimeni nu este de vină. Am mai spus-o şi o repet: acolo se fabrică infractori. Poliţia are în lucru o grămadă de dosare. Plus că sunt şi faptele nesesizate. Şi, ce este mai grav se leagă de faptul că cei de la DGSAPC nu vor să comunice. Ne lovim de un zid”, a declarat, pentru „Replica” de Constanţa, Cristian Cârjaliu, primarul din Agigea.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Constanţa, în anul 2016 au fost înregistrate 13 dosare penale, fiind vorba despre furturi, loviri sau alte violenţe, distrugere şi viol. De asemenea, multe au fost şi intervenţiile oamenilor legii la Şcoala Ion Borcea, acolo unde profesorii spun că minorii sunt violenţi, vorbesc urât şi chiar se laudă în gura mare cum sparg locuinţe, la fel petrecându-se şi anul acesta când au pătruns într-o casă din localitate şi au sustras mai multe bunuri, ancheta fiind în derulare. În plus, copiii se laudă şi cu faptul că noaptea nu dorm pentru că ar putea face tot ce vor, inclusiv să se uite la filme porno.

Țuțuianu, în control: Nu am fost mulțumit de ce am găsit!

De precizat este și faptul că marți, 7 martie, Marius Horia Țuțuianu, președintele CJC, a fost în control la respectivul centru de plasament. Marius Horia Țuțuianu a ajuns, în cursul zilei de marți, 7 martie, la Centrul de Plasament Delfinul de Agigea, fiind vorba despre un control inopinat! "Am fost astăzi într-un control la Centrul de Plasament Delfinul din localitatea Agigea. Recunosc, nu am fost mulţumit de ce am găsit acolo. Prin urmare, am cerut demararea unei anchete administrative, dar şi constituirea unei comisii de disciplină care să analizeze în ce mod conducătorii şi personalul din acest centru şi-au îndeplinit sau nu atribuţiile de serviciu. Aştept un raport în cel mai scurt timp!", a spus Țuțuianu.

Angajații centrului de plasament, depășiți de situație? Două educatoare vorbeau cum ar trebui bătuți!

Cât despre faptul că angajații centrului de plasament ar fi depășiți de situație, nu ar fi exclus și asta pentru că, spre exemplu, în 2014, două educatoare vorbeau pe Facebook despre metodele pe care adoptaseră: bătaia! Ancheta a fost demarată pe 27 octombrie 2014, când informaţia a ajuns şi la urechile reprezentanţilor DGASPC Constanţa. Din câte se pare, două educatoare ar fi fost surprinse discutând pe site-ul de socializare Facebook despre metodele de a linişti copiii. Mai exact, una dintre ele îi spunea celeilalte să ia deoparte un anumit minor şi să-l „caftească” pentru a se răcori, dar şi pe alţi doi, ceva mai agitaţi, după care va vedea cum se vor potoli. Se pare că discuţia a fost văzută de către un părinte şi făcută publică. Cele două educatoare nu au recunoscut, menţionând că le-au fost sparte conturile de Facebook.

DGASPC: Lucrurile sunt prezentate nu tocmai în conformitate cu realitatea!

"Lucrurile sunt prezentate nu tocmai în conformitate cu realitatea. În ceea ce privește colaborarea Direcției cu Școala și cu Primăria, ea a existat. Au existat acțiuni ale Primăriei și ale școlii în care au fost implicați și copiii din centre, cum a fost și ziua de 1 iunie – spre exemplu... O colaborare a existat tot timpul. Acum, referitor la problemele de comportament ale copiilor de la Agigea, ele sunt generalizate în mod eronat pentru că nu toți cei 65 de copii creează probleme.

Situația este ușor alta față de alte centre de plasament, pentru că celelalte pot trimite copiii la alte școli. În Agigea nu este decât una. Ideea este că unii dintre copii sunt cu istoric de abuz și neglijare. Deci, pornind de la profilul psihologic al copilului, da, sunt câțiva care au probleme de comportament, care au comis și fapte antisociale în sensul că au furat inclusiv din locuințe. Dar când au apărut aceste evenimente, noi personal am anunțat Poliția. Șefa Centrului chiar a solicitat sprijinul Poliției, să facă ședințe prin care copiii să fie informați ce riscă dacă comit fapte antisociale sau dacă aduc injurii.

Există copii care, dacă vine o familie în centru și acordă atenție unui alt copil, trântește, sparge, izbucnește. Pentru că retrăiește sentimentul abandonului. Repet, dacă nu ar fi copii cu probleme, nu ar fi în centrul de plasament. Dar dacă ei nu sunt integrați în societate... Din păcate, au fost cazuri în care, nu generalizăm, au simțit respingerea fie din partea cadrelor didactice, fie din partea colegilor. Atunci, când s-au simțit marginalizați – puși în ultima bancă, tratați cu răceală, dați afară când fac gălăgie – au arătat că și ei pot face rău. Este vorba despre un comportament reactiv. Direcția nu poate fi singură în aceste situații. Are nevoie de colaborare cu școala, cu toți care se pot implica", a declarat, pentru "Replica", Roxana Onea, purtătorul de cuvânt din cadrul DGASPC.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu as dori totusi sa se faca ceva in privinta lor! Copilul meu vine aproape zilnic batut de un coleg din centru si nimeni nu face nimic! De ce? Se asteapta sa se intample o tragedie ca sa se ia masuri?? Copilul meu a fost strans de gat si daca nu fugeau copii sa cheme un profesor in ajutor se intampla tragedia .. si profesoarei i-a fost greu sa ii desprinda mainile din gatul copilului meu.... .
3
1
Bai Dinica, nu ai inteles ca dobitocul evazionist Tutuianu iti cauta nod in papura ca sa te schimbe? Crezi ca poti avea incredere in Stroe si Dumitrache? Cine a tradat va mai trada, iar securistii nu respecta intelegerile. Era mai bine in vechiul regim?
6
1
Poate daca ar fi suficient personal, si ar face treaba...unu, doi educatori nu sunt suficienti pt a I supraveghea pe toti, sa faca activitati, teme, sa I insoteasca unde au nevoie etc
4
1
agigea in sine este o pepiniera de infractori in frunte cu Maricel cel mare
3
1
Trist ce soarta au acesti copii abandonati! Dar ma bucur caci cuiva ii pasa! Felicitari domnului Presedinte!
3
1
de ce sa permitem retardatilor si lenesilor sa faca copii? ce educatie dau? ce castiga statul ?
6
3
Acesti copii nu trebuie condamnati. In primul rand sunt de vina parintii care i-au abandonat. Mamele care nu s-au protejat. Ce vina are un copil cu handicap. Ce vina are profesorul indrumator. Voi ce ati face daca ati avea un asemenea copil? Vorbiti in necunostinta de cauza . Aruncati cu noroi in acesti oameni carora le pasa. Rusine rusine rusine
5
2
Personalul nu isi face treaba.Mai mult se fumeaza cot la cot cu copii si le maida si tigari.Fiecare copil face ce vrea acolo si nimeni nu ia nici o masura.Ca atare toti educatorii ar trebui inlocuiti.
7
2
Trebuia sa mearga si la primaria Agigea,sa-l forteze pe Cirjaliu sa se sinucida.si asa acest primar de TREI LEI nu face nimic ptr comuna.
3
2
Majoritatea sunt copii de HANDICAPATI MINTALI, BOLNAVI PSIHICI SI TIGANI, IN ROMANIA SUNT INTRE 1 SI 3 MILIOANE DE TIGANI SI PESTE 1 MILION DE BOLNAVI PSIHICI INCURABILI, CE VIATA NORMALA POT SA AIBA URMASII LOR? Majoritatea fie vor sfarsi in trafic de carne vie, fie pe strazi sau cel mai rau vor deveni INFRACTORII DE MAINE CARE VOR ATENTA LA SIGURANTA FIZICA, PSIHICA SI VIATA CELOR PE BANII CARORA AU TRAIT IN CENTRE DE PLASAMENT PENTRU CA ASA A VRUT STATUL SOCIALIST MARXIST CARE IN NUMELE DREPTURILOR "OMULUI" APARA DREPTURILE ORICARUI BIPED!
11
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367