REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Centrul de Zi pentru Copiii cu Autism 'Orizont', de 10 ani alături de cei care au nevoie de ajutor

Centrul de Zi pentru Copiii cu Autism 'Orizont', de 10 ani alături de cei care au nevoie de ajutor

Replica API 15 noiembrie 2019 | 00:00 4693

Petre Dinică: „Ne dorim înființarea unui nou centru multifuncțional pentru copii cu autism, sindromul Down sau alte dizabilități”

Petre Dinică: „Ne dorim înființarea unui nou centru multifuncțional pentru copii cu autism, sindromul Down sau alte dizabilități”

Centrul de Zi pentru Copiii cu Autism din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța a împlinit 10 de când și-a deschis porțile pentru copiii speciali. Momentul aniversar a fost marcat la sediul Centrului de conducerea DGASPC Constanța, reprezentanții autorităților județene și locale, ai instituțiilor publice, colaboratorilor și voluntarilor şi, evident, au fost prezenţi părinţi şi copii.

În acest centru, copiii au parte de terapie și de extrem de multă atenție din partea personalului. Șeful centrului, Stănuța Dae a fost în această unitate încă de la început, văzând astfel evoluția centrului dar și a copiilor. „Acest tip de unitate nu era în Contanța atunci când am început noi însă era nevoie de un astfel de centru. Nu putem spune că acești copii au o boală ci este un alt fel de a fi al ființei umane. Astfel noi am vrut sa îi facem să nu se mai simtă marginalizați și să îi aducem printre noi. În acest sens am format un personal doar din specialiști. În ceea ce privește numărul de copii vă pot spune că la început au fost evaluați peste 280 de copii dintre care 40 au renunțat la admiterea în centru, astăzi rămânând doar 55 la noi. Acest centru oferă terapie gratuită și este deschis pentru absolut toți cei care au nevoie de el. Marea majoritate dintre copii au mers la școală sau grădinițe, depășind obstacolele de comportament. Suntem susținuți în totalitate de autoritatea locală, pentru că pot spune că aceste terapii sunt foarte costisitoare”, a precizat Stănuța Dae.

La eveniment au fost prezenți și doi dintre copiii din primele generații de la înființarea centrului alături de părinții lor care au lăudat centrul dar și beneficiile pe care le-a adus acesta asupra copiilor lor. „De la 5 ani i s-a pus diagnosticul de autism însă progresele s-au văzut încă de la început și am fost extrem de mulțumiți de acest centru. Când l-am adus prima dată avea 7 ani iar acum are 17 ani. Noi l-am susținut în absolut tot ce și-a dorit iar acum pot spune că este aproape independent. Colegii nu știu că are probleme și nici măcar nu au observat. Pentru părinții care sunt în aceeași situație, eu le transmit să nu le fie rușine cu această situație și să lupte pentru că atunci când vezi progresele chiar își dă putere” a precizat Luminița Velea, mama unuia dintre copii. Alături de mama sa, Marius, unul dintre copii din prima generație a centrului spune acum, după zece ani, cu zâmbetul pe buze că terapia nu a fost grea deloc și că a luat-o ca pe o joacă și că pe viitor își dorește să devină IT-ist. ”Terapia nu mi s-a părut grea deloc. Totul s-a schimbat de când am fost eu aici și este prima dată când revin după atâta timp. Acum studiez la Liceul Carmen Sylva din Eforie Sud iar când voi fi mare îmi doresc să fiu IT-ist. Colegii mei sunt alături de mine și nu mă simt în nici un fel marginalizat” a transmis Marius Velea, unul dintre copii diagnosticați cu acestă boală.

Un alt caz prezent la eveniment a fost cel al lui Allan, un băiat de 16 ani, extrem de timid dar care a făcut mari progrese datorită specialiștilor din Centrul „Orizont”. „Copilul meu suferă, de asemenea, de autism infantil, însă acum este mult mai bine. El este o fire foarte emotivă și de aceea nu prea socializează. Este atât de rușinos încât îți evită privirea atunci când te uiți la el, este un copil de care suntem mulțumiți acum și învățăm să trăim așa. Noi ne bucurăm de toate clipele cu el. A început terapia la patru ani și acum are 16 iar la început chiar a avut momente de impulsivitate și de frustrări însă acum este foarte bine. Acum merge la școala de masă, mai exact la Școala numărul 1 din Tuzla și este un copil premiant” a precizat Simona Ismail, mama lui Allan.

Prezent la eveniment, directorul DGASPC Petre Dinică a ținut să le mulțumească pentru implicarea de care au dat dovadă personalului Centrului dar și reprezentanților care au sprijinit încă de la începuturi această instituție. Cu acestă ocazie aniversară, acesta i-a înmanat șefului centrului o distincție pentru implicare și devotement. Dinică a prezentat pe această cale planurile de viitor în ceea ce privește Centrul de Zi pentru Copii cu Autism. „Acest centru este realizat exclusiv cu bani de la Consiliul Județean Constanța, o investiție de circa 600 de mii de lei și este singurul centru din județ care asigură gratuit terapia copiilor cu autism. Doresc să mulțumesc autorităților județene și locale care ne-au sprijinit mereu și o fac în continuare, voluntarilor și tuturor celor care sunt alături de noi, personalului centrului pentru dedicare și profesionalism și, nu în ultimul rând, părinților pentru încrederea pe care o au în noi. Astăzi sunt 55 de copii care beneficiază de terapie în această instituție iar planul nostru de viitor, în ceea ce privește centrul este legat de extinderea acestuia, de mărirea capacității dar și creșterea vârstei de admitere la terapia copiilor. În 2020 intenționăm să înființăm un alt centru multifuncțional pentru copii cu autism, sindromul Down sau alte dizabilități” a transmis Petre Dinică, Directorul DGASPC.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E bătaie de joc. Este o puscarie acest centru.
0
0
Va rog sa am dati și mie nr dela centru am nevoie pn o programare mulțumesc
0
0
mai bine zi doamne fereste!
0
0
ma intreb: de unde plm au aparut atatia copii autisti...?!?
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367