REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Centrul Medical al MAI, "borcan cu miere" pentru firma familiei Ciulea

Centrul Medical al MAI, "borcan cu miere" pentru firma familiei Ciulea

Replica API 28 ianuarie 2013 | 00:00 410

Medici certaţi cu legea, acuzaţi de conflict de interese

Medici certaţi cu legea, acuzaţi de conflict de interese

Medicii din România strigă la unison că au cele mai mizerabile salarii, însă există şi cadre din sistem care fac excepţie de la regulă. Unii au "sărit calul" şi au fost prinşi cu ajutorul unor documente cum şi-au însuşit bani publici încălcând cu bună ştiinţă legea. Grav este faptul că medicii la care facem referire lucrează, culmea!, în ograda Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Cel mai recent caz care a făcut vâlvă este reprezentat de medicul Rodica Ciulea, şefa Centrului Medical Judeţean din subordinea MAI. Aceasta este suspectată de posibila săvârşire a infracţiuni de conflict de interese. Ancheta în scandalul contractelor măsluite pentru efectuarea unor reparaţii la Centrul Medical Judeţean este departe de a fi încheiată. Cotidianul "Replica" de Constanţa vă prezintă în exclusivitate o factură care demonstrează că, în 2009, unitatea medicală a pompat bani în conturile unei firme controlată de soţul Rodicăi Ciulea.

De ce? Firma Danny, cu sediul în Mediaş, deţinută de Ovidiu Vasile Dan, Ioan Dorin Deac, Zosim Crişan şi constănţeanul Onoriu Dionisie Ciulea, având ca obiect de activitate "comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare", a fost cea care a furnizat centrului mai sus-menţionat aparate de aer condiţionat de peste 8.500 de lei. Cel care a dat "binecuvântarea" pentru plată a fost chiar medicul Virgiliu Mihai, fostul şef al unităţii de tratament. La acea vreme, medicul Rodica Ciulea deţinea calitatea de angajat al Centrului Medical Judeţean Constanţa, dar şi de membru într-o comisie de recepţie a unor lucrări de verificare şi reparaţii instalaţii electrice. "Există trei facturi emise de SC Danny SRL pe numele Centrului Medical Judeţean Constanţa, în valoare totală de 8.563 de lei", susţine Şerban Mihalcea, angajat al unităţii medicale, cel care a şi avut curaj să sesizeze auorităţile despre jaful cu reţete false şi contractele măsluite. Acesta susţine că medicul Rodica Ciulea l-ar fi ameninţat, urmare a articolelor de presă, cu judecata pentru "deconspirarea reţetelor false şi hărţuire".

Un flagrant caz de conflict de interese

Ca o concluzie: întreaga maşinaţiune financiară pe bani publici pusă la cale de Virgiliu Mihai cu aportul medicului Rodica Ciulea, dar şi al soţului ei, Dionisie Onoriu Ciulea, se numeşte "conflict de interese". Potrivit articolului 253, indice 1 al Codului Penal, aceste fapte se pedepsesc cu închisoare de la cinci la 6 ani: "Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă". Conform legii, medicul Rodica Ciulea s-a aflat "într-o stare de conflict de interese de tip penal", atâta timp cât firma Danny SRM, controlată de soţul său, a avut beneficii materiale. Cert este că DNA a demart o anchetă în acest caz, urmând să verifice cum s-au facut licitaţiile şi să descopere metodele prin care au fost atribuite contractele. Starea de conflict de interese apare din câştigul financiar pe bani publici obţinut de firma la care soţul Rodicăi Ciulea, conform Monitorului Oficial, partea a IV a, nr. 1349/10.III.2008, "deţine un număr de 25 de părţi sociale, în valoare de 250 de lei, reprezentând un procent de 12,5% din capitalul social". Menţionăm că Dionisie Onoriu Ciulea este şi deţinătorul societăţii Magna Meter, iar soţia acestuia a "omis" să-i facă public venitul în declaraţiile sale de avere.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218