REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Centrul Regional de Transfuzii din Constanţa are maşină, n-are şofer

Centrul Regional de Transfuzii din Constanţa are maşină, n-are şofer

Replica API 7 martie 2014 | 00:00 190

Treabă "scărpinată după ceafă":

Treabă "scărpinată după ceafă":

De ani de zile, posturile blocate din cadrul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa le dau bătăi de cap celor care încă mai lucrează acolo. Sunt câţiva ani de când instituţia nu are un şofer pentru a se deplasa pe teren, dar... are maşină! Astfel, o organizare de colectă de sânge este din ce în ce mai dificilă pe zi ce trece. Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa organizează periodic colecte mobile de sânge. Una dintre acestea s-a derulat marţi, 4 martie a.c., la Cernavodă. Din cei 85 de cernavodeni care s-au prezentat la Spitalul din Cernavodă doar unui număr de 66 de persoane li s-a recoltat sânge, întrucât doar acestea au trecut de procesul de selecţie.

Colectele mobile de sânge organizate de Centrul de Transfuzii, precum şi alte acţiuni pe care instituţia le organizează sunt în general sprijinite de către primăriile localităţilor respective, dar şi de către câteva firme private. Sprijinul constă în a li se pune la dispoziţie un mijloc de transport, dar şi în promovarea colectei de sânge în rândul cetăţenilor. Centrul Regional de Transfuzii de confruntă cu astfel de situaţii, din cauza unor posturi libere blocate de ceva timp. În aceste condiţii, toate colectele de sânge sunt programate în weekend, întrucât nu există suficient de mulţi angajaţi astfel încât Centrul să desfăşoare în paralel colecte atât la sediu, în timpul săptămânii, cât şi prin localităţile constănţene. Dar decizia de a se organiza colecte mobile în weekend este cu dus şi întors: cei care participă la ele, îşi vor zilele libere înapoi. "Asistentele sunt puţine, personalul e cooperant, nu există refuzuri, se fac prin rotaţie, nu se plătesc orele suplimentare, iar cum angajatul are dreptul să recupereze orele muncite, apar dificultăţi în a se acorda apoi ore libere. Fiind foarte puţini, este greu să îşi ia fiecare zilele libere", a declarat, pentru "Replica", Alina Dobrotă, şefa Centrului Regional de Transfuzii.

De-a lungul timpului, Centrul de Tranfuzii Sanguine Constanţa a întâmpinat dificultăţi şi din cauza cetăţenilor. Spre exemplu, la Mihail Kogălniceanu sau la Hârşova, unde promovarea nu a fost făcută cum trebuia, iar prezenţa a fost, prin urmare, redusă. Drept urmare, echipa de la Transfuzii a renunţat la a se mai deplasa în astfel de localităţi. Instituţiei îi e greu să îşi îndeplinească sarcinile zilnice din cauza posturilor blocate de ani de zile: "În sistemul românesc, de obicei se găseşte un ţap ispăşitor, fără a se rezolva problema. Noi facem eforturi mari, pentru că e nevoie de donatori. Ei au nevoie de condiţii mai bune, privind timpul de aşteptare, facilităţi prin organizarea de acţiuni în localităţile respective", a explicat Alina Dobrotă. Fiecare campanie de promovare începe cu trei săptămâni înainte de ziua oficială a colectei. Pentru luna martie a anului curent sunt programate colecte mobile în Cumpăna, pe 16 martie, în Murfatlar, pe 20 martie şi în Mangalia, pe 22 martie.

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218