REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cepoi, forţat să demisioneze, Arafat - ministrul interimar al Sănătăţii până la parlamentare

Cepoi, forţat să demisioneze, Arafat - ministrul interimar al Sănătăţii până la parlamentare

Replica API 2 octombrie 2012 | 00:00 200

Premierul României, Victor Ponta, s-a spălat pe mâini:

Premierul României, Victor Ponta, s-a spălat pe mâini:

Dacă în luna august a.c. cotidianul "Replica" de Constanţa titra în ediţia print şi online faptul că ministrul Sănătăţii Vasile Cepoi ar putea fi remaniat, iată că în prima zi din octombrie acesta şi-a încheiat socotelile cu ministerul. Medicul Vasile Cepoi a fost forţat să demisioneze după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a făcut publică suspiciunea de conflict de interese în care se presupune că s-ar fi aflat. În locul medicului Cepoi, prerogativele de ministru au fost preluate de către subsecretarul de stat Raed Arafat. În schimb, Cepoi va fi consilier al premierului Victor Ponta, care a şi acceptat demisia din funcţia de ministru.

"În momentul în care una dintre persoanele cele mai competente în organizare sanitară, un adevărat profesionist, pleacă de la conducerea Ministerului Sănătăţii, în perioada următoare nu pot să mă aştept la lucruri prea bune. Pentru noi este un mare regret că doctorul Vasile Cepoi şi-a dat demisia. Premierul Ponta s-a dovedit un simplu om politic şi nu un adevărat prim-ministru. Pentru a-şi proteja imaginea a acceptat această demisie. România are nevoie de oameni curajoşi, oameni fermi, de oameni care ştiu să protejeze pe nevinovaţi şi să înoate împotriva curentului atunci când este vorba despre un profesionist. Din păcate premierul Ponta la acest examen a picat. Eu nu aş fi acceptat demisia unui profesionist, despre care ştiu că nu este vinovat, cum este Vasile Cepoi, numai pentru a nu mai fi atacat Guvernul de către cei care oricum îl vor ataca", a declarat, pentru "Replica", prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR). Reprezentantul corpului medical din România consideră că dr. Vasile Cepoi a demisionat pentru a proteja dintr-un sentiment de loialitate atât actualul Guvern, dar şi familia sa "murdărită din cauza acelor minciuni, care le-a lansat ANI". Preşedintele CMR spune că a rămas surprins că oamenii nu au sărit în apărarea lui Cepoi: "Mesajul către societate este unul negativ. Nu apreciem competenţa, ci instituţiile represive ale statului, cu o mentalitate din cealaltă epocă, la care nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie şi care caută probe numai în acuzare şi nu în apărare. Am rămas impresionat că oamenii nu au sărit în apărare. De frica acestor instituţii represive oamenii au preferat să vorbească în surdină, în loc să stea cu capul ridicat".

Astărăstoae: Campania împotrivia doctorului Cepoi a pornit din interiorul USL, un lucru mizerabil!

Surse din PSD spun că Ministerul Sănătăţii ar urma să fie condus de subsecretarul de stat Raed Arafat până la alegerile parlamentare. "Ştiu foarte clar că Raed Arafat este unul din oamenii care-l susţin pe doctorul Vasile Cepoi, cu care de altfel colaborează foarte bine. Nu cred că acest interimat va fi de lungă durată, pentru că Raed Arafat nu-şi doreşte această funcţie. Totuşi, până la desemnarea unui nou ministru este bine că Raed Arafat a preluat prerogativele de ministru, el fiind şi reprezentantul Colegiului Medicilor în Comisia de Medicină de Urgenţă. Este clar că s-a dorit declanşarea unei campanii împotriva doctorului Cepoi pentru a se face loc altcuiva. Urmărind cu atenţie cum s-au derulat evenimentele, am sentimentul că această campanie nu a pornit din partea opoziţiei, a preşedinţiei, ci chiar din interiorul USL, un lucru mizerabil", a declarat dr. Astărăstoae. Amintim că săptămâna trecută dr. Vasile Cepoi a fost acuzat de ANI de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comisiei Europene, precum şi infracţiuni asimilate celor de corupţie, în calitate de fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. "L-am sfătuit şi am transmis mesajul public al Colegiului Medicilor în atenţia doctorului Vasile Cepoi să nu demisioneze. În raportul ANI se menţionează că există unele indicii care pot să conducă la suspiciunea că ar fi într-un conflict de interese. Nu este nimic clar. Finalul raportului este apoteotic: ANI respectă confidenţialitatea, deşi datele făcute publice nu au fost verificate", a declarat dr. Astărăstoae. Cât despre variantele de miniştri vehiculate la un momendat dat, respectiv deputatul PSD Nicolae Bănicioiu şi actualul secretar de stat al Ministerului Sănătăţii, Alexandru Rafila, preşedintele CMR spune că se aşteaptă la tot ce este mai rău. "În locul premierului Ponta mă rugam în genunchi de doctorul Cepoi să nu plece, pentru că a încercat să reglementeze un sistem subfinanţat. Domnia sa a acceptat propunerea premierului de a rămâne consilierul său pe probleme de sănătate dintr-un sentiment de loialitate. A acceptat tocmai pentru modificările care trebuiesc făcute în sănătate şi pentru a mai avea o pârghie de a mai îndrepta lucrurile proaste care vor fi propuse de către cei incompetenţi", susţine prof. univ. dr. Astărăstoae. Facem precizarea că până la închiderea ediţiei dr. Vasile Cepoi şi dr. Raed Arafat nu au putut fi contactaţi. Vom reveni.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108