REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cercetare extinsă pentru preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa: acuzaţii de asociere la grup infracţional şi spălare de bani

Cercetare extinsă pentru preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa: acuzaţii de asociere la grup infracţional şi spălare de bani

Replica API 5 aprilie 2014 | 00:00 204

Se îngroaşă gluma

Se îngroaşă gluma

Situaţia devine din ce în ce mai grea pentru preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care a primit un nou "cadou" din partea DNA: cercetare extinsă. Două dosare "atârnă" de gâtul lui Constantinescu, iar unul dintre ele vizează nu doar pe şeful CJC, ci şi consilieri judeţeni şi alţi funcţionari publici. Toţi sunt luaţi în vizorul DNA, pentru mai multe învinuiri, printre care asociere la grup infracţional sau spălare de bani. De partea cealaltă, Constantinescu se arată optimist şi îşi menţine nevinovăţia. În cadrul unei conferinţe, organizată vineri, la sediul instituţiei, Constantinescu a încercat să explice detaliile din interminabilul război pe care îl poartă cu DNA.

"Lucrurile au început în ianuarie a.c., fiind vorba de dosarul 179, din 2013, în care sunt inculpat, ca preşedinte al CJC, toată lumea a văzut acea mascaradă din faţa platoului CJ, în care procurorul DNA Constanţa, mi-a dat mandat de aducere. Asta este pusă în aplicare doar de poliţiştii judiciari, nu procurorul. Domnul procuror trebuia să se legitimeze în faţa mea, să îmi prezinte mandatul, să chem avocatul şi să nu mai fie circul pe care l-a văzut toată ţara. Este un alt abuz, am făcut plângeri împotriva domniilor lor şi vor răspunde în faţa legii. Un mandat are un mod de procedură, se legitimează, cetăţeanul are dreptul să îşi cheme avocatul. Ei au încălcat Codul Penal, spunând că sunt de la Vamă şi n-au prezentat mandatul de aducere, decât după busculadă. (...) DNA vânează aleşi locali de la PSD şi de la PNL şi le fabrică dosare, trecând acolo şi consilieri locali şi judeţeni, care au simpla vină că au votat "împotrivă" sau nu sau s-au abţinut. E normal aşa ceva? În legea aleşilor locali scrie clar că votul consilierilor nu este supus controlului penal, ci controlului administrativ. (...) Fac aceste declaraţii din respect pentru constănţeni şi dobrogeni. Având în vedere această debandadă politică care are loc şi în judeţul Constanţa, ca şi în alte judeţe, se procedează abuziv, am să spun că, în anul 2014, în România, au loc abuzuri grave ale uneia dintre puterile de stat, anume procuratura DNA, împotriva aleşilor locali de cetăţeni. Un Parchet, fie şi DNA, nu caută acte de corupţie, ci incriminează aleşii locali pentru hotărâri de CJ, adoptate, care sunt în vigoare şi nu au fost atacate nici de prefectul de pe vremea PDL, nici de cel actual. În paralel, sunt târât la DNA Bucureşti şi Constanţa, inclusiv funcţionarii publici, care sunt ameninţaţi, timoraţi, obligaţi să declare ceea ce nu au făcut niciodată. Spre cinstea lor, aceşti funcţionari şi-au făcut datoria faţă de cetăţenii care îi plătesc să fie în aceste funcţii. Eu sunt acuzat că am făcut un grup infracţional cu consilierii judeţeni şi cu funcţionarii publici din CJC. Eu, în dosarul în care am fost reţinut abuziv timp de 24 de ore, achitat de instanţă, am demonstrat că nu există nici un fel de probă împotriva mea, ci numai încadrări tendenţioase", a declarat Constantinescu.

În apărarea sa, preşedintele CJC susţine că DNA şi-a creat un obicei în a se "agăţa" de practici administrative, precum votul consilierilor din administraţiile publice, complet în afara ariei de competenţă. Mai mult, Constantinescu a denunţat cooperarea dintre DNA şi SRI, ultima instituţie fiind acuzată că este părtaşă la dosare politice fabricate: "Având în vedere această debandadă politică care are loc şi în judeţul Constanţa, ca şi în alte judeţe, se procedează abuziv, am să spun că, în anul 2014, în România, au loc abuzuri grave ale uneia dintre puterile de stat, anume procuratura DNA, împotriva aleşilor locali de cetăţeni. Un Parchet, fie şi DNA, nu caută acte de corupţie, ci incriminează aleşii locali pentru hotărâri de CJ, adoptate, care sunt în vigoare şi nu au fost atacate nici de prefectul de pe vremea PDL, nici de cel actual. În paralel, sunt târât la DNA Bucureşti şi Constanţa, inclusiv funcţionarii publici, care sunt ameninţaţi, timoraţi, obligaţi să declare ceea ce nu au făcut niciodată. Spre cinstea lor, aceşti funcţionari şi-au făcut datoria faţă de cetăţenii care îi plătesc să fie în aceste funcţii. (...) Eu cred că Băsescu nu ştie să piardă. El, în 10 ani, a construit un sistem al acestor servicii, care s-a infiltrat peste tot şi care abia acum duc la îndeplinire visul de a putea să ia pe oricine. Mai are 211 şi pleacă, există viaţă şi după Traian Băsescu. De când până când SRI face protocol de colaborare cu DNA? 99% din dosarele DNA sunt înregistrările telefoanelor, făcute de SRI. Este normal aşa ceva? Are rol SRI de cercetare penală a cetăţenilor României? SRI trebuie să apere ţara de spioni şi străini, nu să cerceteze pe toţi şi să-i dea la DNA, să facă ăia dosare politice. Nu cumva generalul Coldea, adjunctul SRI, pe care tocmai l-a avansat general Băsescu, cu trei stele, este o recunoaştere a docilităţii domnului Coldea? Ce caută SRI în colaborare cu DNA?", a menţionat Constantinescu.

Dosare şi iar dosare. Cui i-o "întoarce" Constantinescu

Vineri, preşedintele CJC a primit o nouă notificare de la DNA, prin care a fost înştiinţat de extinderea cercetării. Constantinescu a invocat din nou lipsa de coerenţă şi a denunţat imixtiunea DNA în chestiuni administrative: "În dosarul 215/P/2013, în care sunt inculpat pentru asociere la grup infracţional, astăzi (vineri - n.r.), la ora 10:00, am aflat că s-a extins. Acesta vizează hotărâri de CJ, care sunt regăsite în raportul Curţii de Conturi şi care este o enciclopedie. Nu sunt fapte penale sau abuzuri în serviciu. Cu toate astea, am fost citat, împreună cu colegii din CJC, şi suntem acuzaţi de asociere la constituire de grup infracţional. Acesta este dosarul, care priveşte: împăduriri, perdele forestiere, caravana estivală, achiziţia de apartamente pentru medicii aduşi la Spitalul Judeţean Constanţa. Ce să fac eu acum? Să dau afară medicii din apartamente, pe care abia i-am adus cu cheltuieli, care se ocupă cu tratarea cetăţenilor judeţului Constanţa, pentru că aşa consideră DNA? De când până când îşi atribuie DNA şi Curtea de Conturi să stabilească oportunitatea achiziţiei unor locuinţe de serviciu pentru medici? Toţi medicii pleacă din România, noi am reuşit să-i aducem. De asemenea, suntem acuzaţi că am făcut spălare de bani, prin achiziţia unui pod. Este vorba de un pod pe care CJC l-a cumpărat prin licitaţie publică, acum câţiva ani, pentru a putea accesa fonduri europene, pentru porturi turistice, de pescuit şi agrement etc", a declarat Constantinescu, anunţând totodată că, la rândul său, a iniţiat plângeri împotriva "tuturor celor implicaţi" în timpul percheziţiei domiciliare: "Despre circul din casă, cu mascaţi şi maşini cu girofaruri şi cutare, la 07:30, fiul meu pleca la şcoală, cu ghiozdanul în spate. Fără a avea mandat de percheziţie asupra unui minor, i s-a desfăcut ghiozdanul şi a fost verificat să nu aibă droguri, arme şi muniţie. Este un abuz împotriva copilului meu, pentru care am depus deja plângeri şi vor da socoteală cei care şi-au permis să-l întrebe de buletin, pe un copil de nouă ani, să-l percheziţioneze şi să nu-l lase să-şi ia haina, deşi erau trei grade afară. Vor da socoteală şi pe lumea asta şi pe cealaltă. Bineînţeles, după şapte ore de percheziţie la mine acasă, nu au găsit nimic", a concluzionat Constantinescu.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367