REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cercetătorul care a descoperit varianta Omicro: 'Atât de multe mutații într-un interval scurt de timp'

Cercetătorul care a descoperit varianta Omicro: 'Atât de multe mutații într-un interval scurt de timp'

Replica API 8 decembrie 2021 | 00:00 475

Viteza cu care varianta Omicron pare să fi acumulat modelul său neobișnuit de mutații este un motiv de îngrijorare, potrivit lui Sikhulile Moyo, cercetătorul care a detectat pentru prima dată noua tulpină care s-a răspândit rapid în întreaga lume, scrie Bloomberg, potrivit Mediafax, citat de stiripesurse.ro.

Viteza mutațiilor ridică, de asemenea, întrebări cu privire la modul în care a evoluat varianta și se adaugă la enigma legată de cât de transmisibilă ar putea fi varianta.

Moyo, director al Botswana Harvard HIV Reference Laboratory și cercetător la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a declarat în cadrul unei ședințe informative, că virusurile nu acumulează mutații într-o singură etapă. Având în vedere lipsa la nivel global a unei secvențieri adecvate a coronavirusului, este foarte greu să ne dăm seama cât de repede s-a dezvoltat varianta Omicron.

"Încă încercăm să înțelegem cum au apărut atât de multe mutații într-un interval scurt de timp", a spus el. "Dacă vă uitați la liniile anterioare, dacă vă uitați la alfa, dacă vă uitați la beta, puteți vedea că mutațiile s-au acumulat în timp."

Una dintre teorii este că această tulpină s-a dezvoltat la o persoană cu imunitate compromisă care a găzduit virusul mult mai mult timp decât în mod normal. Totuși, Moyo a avertizat că nu există dovezi în acest sens. O altă ipoteză analizată este dacă ar fi putut fi transferat de la oameni într-o gazdă animal, s-a adaptat relativ repede la acea gazdă și apoi s-a mutat înapoi la oameni.

Când Moyo a secvențiat prima dată proba, prelevată pe 11 noiembrie de la diplomați străini care au călătorit împreună în Botswana, varianta cu care semăna cel mai mult era B.1.1.263. Această variantă este cunoscută sub numele de linia U.A.E. și a fost detectată pentru prima dată la începutul lunii aprilie 2020.

Când a studiat mai atent la B.1.1.1.263, a văzut că acea tulpină avea mai puține mutații și a exclus că ceea ce vedea era același lucru. După ce a cerut mai multe informații de la departamentul de sănătate din Botswana cu privire la persoanele de la care fuseseră prelevate probele pozitive, Moyo și echipa sa și-au adăugat descoperirile într-o bază de date internațională la 23 noiembrie. Câteva ore mai târziu, un alt grup din Africa de Sud a raportat descoperiri similare, urmat de un alt grup din Hong Kong.

Având în vedere numărul mare de modificări ale lui Omicron, Moyo a crezut inițial că acesta ar fi un virus slab. În schimb, acesta părea să fie capabil să se reproducă rapid și să eludeze părți ale sistemului imunitar, provocând un risc mai mare de reinfectare.

În Africa de Sud, cazurile zilnice confirmate de Covid-19 aproape că s-au cvadruplat începând de marți, pe măsură ce varianta s-a răspândit în întreaga țară, arătând cât de contagioasă poate fi noua tulpină.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367