REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cernea: Dacă BOR face Constituţia, România regresează în perioada premodernă

Cernea: Dacă BOR face Constituţia, România regresează în perioada premodernă

Replica API 8 iunie 2013 | 00:00 152

Crin Antonescu, acuzat de "trădare a valorilor liberale"

Crin Antonescu, acuzat de "trădare a valorilor liberale"

Cu ocazia lansării celei de-a doua cărţi "Politica Schimbării", deputatul Remus Cernea s-a arătat extrem de deranjat de faptul că amendamentele depuse de el pentru modificarea Constituţiei au fost "respinse cu zâmbetul pe buze". Potrivit acestuia, este vorba despre două voturi profund antidemocratice, voturi antiliberale, care vor genera în cancelariile europene o reţinere şi mai mare faţă de România, pentru că reprezintă derapaje grave de la democraţie.

Parlamentarul a fost extrem de neplăcut surprins să-l vadă pe preşedintele PNL, Crin Antonescu, drept portavocea care a susţinut aceste două voturi. "Mă refer la modificarea articolului 48 din Constituţie, în sensul de a prevedea că în România căsătoria este realizată între bărbat şi femeie şi nu între soţi aşa cum prevede actualul text constituţional. Nu-i este locul unei astfel de prevederi în Constituţie. Cine vrea să impună într-o Constituţie o astfel de prevedere discriminatorie şi nedemocratică, demonstrează că este tributar unor adânci prejudecăţi. După cum ştiţi, a fost formulată o solicitare din partea Bisericii Ortodoxe Române pentru ca acest articol să fie modificat, în sensul de a prezenta căsătoria drept uniunea dintre bărbat şi femeie, ori cred că acest lucru este extrem de periculos. Dacă BOR face Constituţia, România regresează în perioada premodernă. Ce s-a întâmplat acum este extrem de periculos şi faptul că preşedintele unui partid numit Naţional Liberal a fost şi este portavocea publică a unui astfel punct de vedere, acest lucru reprezintă o trădare a valorilor liberale", a declarat Remus Cernea. Preşedintele partidului Verde i-a invitat pe liberalii din România să viziteze mai des librăriile şi să-şi reactualizeze lecturile, inclusiv lecturile privind propria doctrină, susţinând că vor vedea astfel că o decizie precum cea susţinută de preşedintele PNL, Crin Antonescu, contrastează violent cu propria doctrină. "Al doilea vot extrem de periculos şi extrem de grav a fost dat ieri de Comisia pentru Revizuirea Constituţiei şi am fost de faţă pentru că mi-am susţinut un amendament. Nu poţi să impui unui om care are o credinţă anume sau care are o convingere anume să şi-o renege în spaţiul public sau când este în poziţia de a-şi căpăta o demnitate publică doar pentru a-şi căpăta acea demnitate publică. Amendamentul pe care l-am propus, care a fost discutat în comisie şi care a fost respins cu zâmbetul pe buze de acelaşi Crin Antonescu, prevedea posibilitatea ca jurământul de credinţă să rămână cu formula "Aşa să mă ajute Dumnezeu" pentru aceia care împărtăşesc o credinţă, fie creştină, fie mozaică sau musulmană, dar să existe şi opţiunea ca acele persoane care nu au o credinţă religioasă. Am studiat constituţiile mai multor ţări din Europa, membre ale UE, şi în nici o altă ţară nu se mai întâmplă ca aceast jurământ cu formula religioasă să fie obligatoriu. În Polonia există o formulă, dar este opţională", a mai adăugat Remus Cernea. La propunerea formulată, a fost un singur vot pentru, restul fiind împotrivă. Votul primit în favoarea propunerii a fost din partea UDMR.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367