REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

CERTIFICATELE de DECES se ELIBEREAZĂ cu PROGRAMARE

CERTIFICATELE de DECES se ELIBEREAZĂ cu PROGRAMARE

Replica API 6 august 2020 | 00:00 3000

Odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, în spaţiul virtual şi nu numai au apărut o serie de zvonuri în legătură cu cei bolnavi sau cu cei decedaţi în această perioadă. Astfel, foarte multe persoane s-au plâns de faptul că nu au putut obţine certificatul de deces al celor dragi decedaţi, şi nu de COVID, ci doar o adeverinţă cu care au putut fi înhumaţi, urmând ca actul să-l obţină în decurs de şase luni. Ei bine, certificatul de deces poate fi eliberat, însă doar la cerere şi cu o programare prealabilă.

Procedura de de transmitere a documentelor privind înregistrarea în registrele de stare civilă a actelor de deces

Medicul sau persoana desemnată de la nivelul spitalului/unității medicale/Serviciului de medicină legală/medicilor de familie aflați pe raza municipiului Constanța va transmite prin intermediul poștei electronice securizate la adresa de e-mail spclep_starecivila@primaria-constanta.ro sau la numărul de fax 0241.485193 către Serviciul stare civilă din cadrul Primăriei mun. Constanța, jud. Constanța (pentru persoanele decedate pe raza municipiului Constanța) următoarele documente: certificatul medical constatator al decesului; actul de identitate al defunctului; în lipsa actului de identitate se va transmite dovada eliberată de instituțiile competente (Poliție, Parchet) prin care se confirmă datele de identificare ale defunctului. Documentele de referință vor fi transmise cel mai târziu a treia zi de la data încetării din viață a persoanei.

Ofițerul de stare civilă ulterior întocmirii actului de deces va transmite unității medicale tot prin poștă electronică securizată adeverința de înhumare/incinerare, document ce va fi înmânat aparținătorului defunctului.

Ajutorul de înmormântare se poate obţine cu adeverinţa de înhumare

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Constanţa, ajutorul de înmormântare se poate obţine şi cu ajutorul adeverinţei de înhumare, nefiind nevoie de certificatul de deces ca până acum.

Certificatele de deces se obţin la cerere

Dacă în starea de urgenţă, certificatele de deces urmau să fie liberate doar după terminarea ei, în starea de alertă acestea pot fie eliberate la cerere dar doar cu programare prealabilă, pentru a se evita pe cât posibil distanţarea socială.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367