REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Certificatele medico-legale şi anchetele: infractorii pot scăpa mai ieftin dacă aleg victime „rezistente”

Certificatele medico-legale şi anchetele: infractorii pot scăpa mai ieftin dacă aleg victime „rezistente”

Replica API 15 martie 2016 | 23:49 5328

Încadrarea juridică a faptei depinde de aceste documente

Încadrarea juridică a faptei depinde de aceste documente

Scandalurile nu lipsesc, din păcate, din viaţa constănţenilor, apelurile prin 112 continuând să fie înregistrate. Acesta este punctul de plecare, urmând a se desfăşura o amplă anchetă, în care un certificat medico-legal poate clarifica anumite situaţii, chiar şi încadrări juridice. Potrivit medicilor legişti, evaluările sunt obiective, strict legate de leziunile traumatice ale pacientului. De cealalată parte, oamenii legii au declarat, pentru „Replica” de Constanţa, că fapta prin care se produc leziuni traumatice a căror gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 se încadrează la loviri şi alte violenţe, iar peste 90 de zile - la vătămare corporală.

De cele mai multe ori, potrivit anchetatorilor, partea vătămată are tendinţa de a dramatiza situaţia prin care a trecut, dar nu în mod intenţionat, ci prin prisma şocului suferit. Astfel, chiar dacă medicul legist constată că este vorba despre câteva escoriaţii, victima poate fi foarte afectată emoţional. Însă, la controlul de specialitate se examinează doar leziunile, într-un mod obiectiv. Dar, şi aici sunt mai multe aspecte care sunt luate în calcul. Spre exemplu, dacă o femeie firavă primeşte o palmă poate suferi o traumă, pe când un bărbat bine clădit nu are nici o problemă.

„Când vine o persoană şi susţine că a fost lovită crunt putem spune că este o chestie subiectivă. Şi o palmă dacă primeşti, trăirea psihică poate fi extrem de intensă. Prin numărul de zile de îngrijiri medicale, noi apreciem gravitatea leziunilor traumatice obiectiv, nu subiectiv. Că o doare, că e speriată, lucruri reale de altfel, dar nu intră în competenţa noastră. Ca medici legişti, ne ocupăm strict de leziuni traumatice. Adică să fie leziuni pe care eu, ca medic, să le văd: escoriaţii, echimoze, plăgi, hematoame sau la examinări medicale de specialitate să depistăm fracturi, rupturi de organe interne şi aşa mai departe”, a declarat, pentru „Replica”, medicul legist Marius Popa, şeful Serviciului de Medicină Legală din Constanţa.

Astfel, leziunile suferite sunt determinate şi de constituţia pacientului dar şi de modul în care acesta a fost agresat. „Victima poate fi lovită cu bâta sau cu un corp contodent şi să primească o zi de îngrijiri medicale şi să fie lovită cu pumnul şi să primească 20 de zile. Depinde. În certificatul medico-legal sunt specificate mai multe chestiuni. Una dintre ele este mecanismul prin care au fost produse leziunile traumatice, adică lovire activă sau pasivă, comprimare etc., apoi este agentul vulnerant: corp dur contondent, tăietor, tăietor – înţepător şi aşa mai departe. După care se stabileşte când au fost produse leziunile, iar la sfârşit apreciem gravitatea leziunilor traumatice obiective prin acest număr de zile deîngrijiri medicale", a mai spus medicul Popa.

Potrivit acestuia, numărul de zile de îngrijiri medicale nu se referă strict la zilele în care pacientul ia un anume tratament. „Numărul zilelor de îngrijiri medicale nu se referă la îngrijiri medicale efective, adică la cât timp ai luat medicaţie sau ai stat în spital. Nu. Ele sunt trecute într-un evaluator, în care este apreciat fiecare tip de leziune în parte. Putem ieşi din acel evaluator dar trebuie să argumentăm cu date medicale obiective pentru fiecare caz în parte”, a completat medicul legist.

Certificatul medico-legal contribuie la încadrarea juridică a faptei

Dacă medicul legist analizează doar leziunile traumatice, anchetatorii vor audia persoanele şi vor lua în calcul şi modul în care s-au desfăşurat evenimentele şi traumele prin care au trecut părţile vătămate. Însă, certificatul medico-legal contribuie la încadrarea juridică a faptei. Astfel, potrivit Art. 193 din Noul Cod Penal, lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Potrivit Art. 194 din Noul Cod Penal (Vătămarea corporală, Infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii), fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe: o infirmitate; leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale; un prejudiciu estetic grav şi permanent; avortul; punerea în primejdie a vieţii persoanei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca.am.fost.batut.de.doua.femei.si.am.4zile.de.la.medic.ce.pedeapsa.primesc.acestea
3
0
Cum este posibil ca cei de la institutu de Medicina Legala Constanta sa dea 18 zule unui om cu 2 coaste rupte, piramida nazala fracturata ,hematoane in cap ,traumatisme si cheaguri la ochii in ce tara traim de ce favorizati aceste animale ca nu sunt oameni
6
7

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614