REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

CET merge din nou în instanţă, să-şi recupereze cei 2.200 de miliarde de lei de la RADET

CET merge din nou în instanţă, să-şi recupereze cei 2.200 de miliarde de lei de la RADET

Replica API 7 august 2012 | 00:00 164

Datorii istorice

Datorii istorice

CET Constanţa funcţionează la limită. Situaţia nu este una favorabilă având în vedere că datoriile RADET cresc pe timp ce trece. În momentul de faţă, sumele restante se ridică la 220 milioane de lei (2.200 de miliarde lei vechi!). Chiar dacă situaţia este una mai mult decât dramatică, potrivit reprezentanţilor CET, o soluţie în acest sens nu pare să se ivească la orizont. "Sumele restante sunt de dinainte de anul 2000, dar penalităţile s-au adunat de la lună, la lună, de la an, la an, şi am ajuns la situaţia de faţă", a declarat, pentru "Replica", directorul CET Constanţa, Doru Oşlobeanu. Potrivit acestuia, RADET a fost acţionat în instanţă, iar în urmă cu trei ani o sumă a fost recuperată, mai exact 56 de milioane de lei. Însă, situaţia este departe de a fi remediată, lanţul vicios continuând să se ţină tare. "Am acţionat în instanţă, probabil că o vom mai face, suntem în proces, asta este situaţia", a mai spus Oşlobeanu. Despre nişte eventuale modernizări în cadrul Centralei Electrice de Termoficare Constanţa, nu poate fi vorba momentan, neexistând bani. "Am făcut reparaţii, am reuşit să facem ce era esenţial, care ne vor ţine cel puţin 10 ani de acum încolo. Modernizări... momentan nu avem bani. Vom vedea pe parcurs", ne spune Oşlobeanu. Cât despre preluarea CET Constanţa de către Primăria Constanţa, momentan lucrurile nu sunt foarte conturate. Menţionăm că primarul Radu Mazăre a afirmat, înainte de alegerile locale, că planul său este să facă un CET nou, cu o gigacalorie mai ieftină, plan care ar putea deveni realitate începând cu sfârşitul anului 2013. CET-ul nou, dar şi preluarea celui vechi şi modernizarea lui, au reprezentat o temă de campanie pentru primar la alegerile locale din acest an.

Subiect "dus de coadă" din 2006

Nu este însă un subiect nou. În 2006, Consiliul Local Municipal Constanţa dezbătea, într-o şedinţă ordinară, un proiect de hotărâre privind adoptarea unui acord de principiu privind preluarea CET Palas din patrimoniul Termoelectrica, în patrimoniul administraţiei locale. Primarul Radu Mazăre declara atunci că "s-au acutizat presiunile venite din partea Guvernului privind preluarea CET de către autoritatea locală". Mazăre nu se declara împotriva ideii, însă respingea varianta ca preluarea CET-ului să implice şi povara achitării unor datorii. "Preluarea CET presupune şi o negociere a datoriilor pe care CET le are deja. Sunt datorii pe care le are RADET către CET, peste o mie de miliarde de lei (vechi - n.r.), şi datoriile CET către alţii, pentru combustibili", afirma Radu Mazăre în anul 2006.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218