REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cetățenii români nu apelează la instituțiile publice pentru locuri de muncă în Italia

Cetățenii români nu apelează la instituțiile publice pentru locuri de muncă în Italia

Replica API 15 martie 2017 | 00:00 200

Ministerul Muncii:

Ministerul Muncii:

Cetățenii români și-au găsit un loc de muncă în Italia prin cunoștințe, prin firmele private de mediere sau în mod direct de la angajator și nu apelează la instituțiile publice astfel că, în domeniul agricol, EURES nu a mediat în ultimii trei ani niciun loc de muncă pentru Italia, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii și Justiției Sociale conform AGERPRES.

"ANOFM (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de muncă — n.r.) promovează oferte de locuri de muncă temporare în agricultură oferite de angajatori din Spania, Portugalia, Danemarca, cu care există o bună colaborare, locurile de muncă prin EURES fiind sigure, iar medierea gratuită. Mai mult, ANOFM a diseminat, în urma colaborării cu federația sindicală a lucrătorilor din agricultură 'FLAI' din cadrul confederației 'CGIL' din Italia, un ghid bilingv (româno — italian) realizat de sindicat, referitor la drepturile și formele de protecție a lucrătorilor din agricultură", precizează sursa citată.

Din informațiile furnizate în cursul acestui an de reprezentanții FLAI Puglia, la nivelul acestei regiuni în provincia Taranto se află circa 4.000 de zilieri agricoli români, în funcție de perioada anului. De asemenea, comunități numeroase de muncitori sezonieri români au fost identificate și în provinciile Bari și Foggia.

"Condițiile și relațiile de muncă, mai ales cele fără forme legale și cazurile de exploatare ale lucrătorilor români — cel mai frecvent cu complicitatea unor intermediari români — se află, în aceeași măsură, și pe agenda atașatului de muncă al Ambasadei României din Italia", subliniază documentul citat.

Potrivit Ministerului Muncii, reprezentanții Inspecției Muncii au efectuat, săptămâna trecută, o vizită de studiu în Italia, inspectorul de stat Dantes Nicolae Bratu, alături de un consilier din aceeași instituție, participând la un schimb de experiență și bune practici organizat de ministerul de resort, prin intermediul Inspecției Muncii italiene.

Împreună cu inspectorii de muncă italieni, s-au efectuat o serie de verificări la angajatorii din regiunea Lazio, ocazie cu care reprezentanții din România au constatat că firmele controlate aveau aproximativ 50% angajați cetățeni români, iar situațiile întâlnite nu arătau încălcări majore ale legii, per ansamblu. Totuși, omologii italieni au aplicat sancțiuni, în funcție de situația întâlnită, precizează MMJS.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367